Efectul Udrea: Tariceanu in turul al doilea - Interviu cu Cristian Preda

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:32
13130 citiri
Efectul Udrea: Tariceanu in turul al doilea - Interviu cu Cristian Preda

Elena Udrea a incalcat statutul PMP si a nimicit candidatura lui Cristian Diaconescu la prezidentiale, acuza vicepresedintele PMP, Cristian Preda, singurul care a votat in conducerea partidului impotriva candidaturii Elenei Udrea si a cerut chiar demiterea acesteia din functia de presedinte.

La fel cum Prigoana nu avea profil de primar, nici Udrea nu aduce a sef de stat, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com Cristian Preda.

Europarlamentarul PMP a atras atentia ca unul dintre efectele divizarii voturilor ar putea fi intrarea lui Calin Popescu Tariceanu in turul al doilea al prezidentialelor impreuna cu Victor Ponta, un fel de repetare a ceea ce s-a intamplat in 2000.

Cristian Preda a aratat ca nu va demisiona din PMP, dar a lasat sa se intelega ca nu o va sustine pe Elena Udrea in campanie: "Dupa ce ea insasi a rasturnat o candidatura, nimeni din partid nu mi se mai pare a fi obligat sa sustina decizia luata de PMP (...) nu vad de ce un membru PMP n-ar putea da sprijinul unui independent apropiat de presedinte".

De ce ati cerut conducerii PMP demiterea Elenei Udrea si v-ati opus candidaturii ei la prezidentiale?

Am cerut excluderea, pentru ca Elena Udrea a incalcat statutul PMP. Ea a uzurpat rolul Consiliului Executiv National (CEN), rol fixat prin statut, si anume acela de a propune nominalizarile pentru prezidentiabil.

Intr-adevar, miercuri, 13 august, Udrea a declarat public ca forul care voteaza candidatul pentru Cotroceni - Colegiul National - va avea de ales intre Diaconescu si ea. Oricine poate verifica ca asa a spus. In acel moment, CEN propusese doar numele lui Diaconescu.

Pe urma, a incercat sa o dreaga, acceptand o reuniune statutara, pentru ca a realizat ca nu poate decide in locul unui for al partidului.

Dar raul a fost deja facut. Pentru Diaconescu, candidatul al carui nume tot ea, de altfel, il anuntase, nu s-au mai strans semnaturi - a anuntat lucrul asta si Elena Basescu -, intalnirile fixate pentru candidat au fost anulate, iar dupa cinci zile, acesta a si abandonat. Distrugerea cu buna stiinta a unei candidaturi deja stabilite trebuia, cred eu, penalizata.

Colegii mei nu au fost de acord. Am fost singurul care a considerat ca Udrea trebuie demisa, fiindca a nimicit candidatura fostului consilier al lui Traian Basescu. Membrii CEN au crezut, dimpotriva, ca Udrea trebuie incurajata si unsa prezidentiabil. Am votat contra, explicand ca, la fel cum Prigoana nu avea profil de primar, nici Udrea nu aduce a sef de stat. Am fost tot singur. La propunerea lui Eugen Tomac, sefa PMP a fost votata de toti membrii Colegiului, cu exceptia mea.

Privita din afara, inlocuirea dlui Diaconescu cu dna Udrea pare o operatiune premeditata din chiar momentul anuntarii candidaturii dlui Diaconescu. Dna Udrea ne spune ca a fost o propunere menita doar sa calmeze spiritele in partid. A fost o operatiune de tip iepure?

Nu pot sti daca Udrea a premeditat. Daca lucrurile ar sta asa, atunci ar fi si mai grav. Nu vreau sa speculez ca PMP ar fi fost folosit in scop privat, in dispretul regulilor. La Congres a fost, totusi, ceva straniu.

Stabilisem sa avem, imediat dupa sedinta de alegeri, o reuniune a organismelor - Consiliul Executiv National si Colegiul National - care propun, respectiv aproba un nume de prezidentiabil. In locul reunirii lor, Udrea a anuntat pe scena, imediat dupa ce s-a aflat ca e noul sef al PMP, ca avem un candidat pentru Cotroceni.

Apoi, pe 9 iunie, la doua zile dupa Congres - la insistentele mele si ale altor colegi -, s-a reunit CEN, validand propunerea Diaconescu, deja prezentata public; in schimb, Colegiul, care trebuie sa aprobe, nu a fost reunit decat azi, pe 19 august.

In acest interval, am cerut in mod formal de doua ori sa convocam Colegiul, pentru ca Diaconescu sa isi prezinte programul prezidential. Mi s-a spus doar: "mai tarziu, acum strangem semnaturi". Nu am banuit ca vine uraganul contestarii si ca Elena Udrea va fi prima care sa refuze ceea ce tot ea propusese. Privind toate cele intamplate, mi se pare mai degraba un moft, decat cine stie ce elaborare subtila.

Care credeti ca vor fi efectele intrarii dnei Udrea in ecuatia prezidentiala? Dl Papahagi, spre exemplu, spune ca mareste sansele dlui Ponta.

Udrea declara ca intra in turul al doilea. Eu ma tem ca nu va face nici scorul de la europene al PMP, dar poate ca nu vad eu bine, mai ales ca nu vreau sa joc rol de profet.

Deocamdata, mi se pare ca voturile simpatizantilor Miscarii Populare vor fi divizate intre candidata sustinuta de partid, candidatul care reprezinta Fundatia cu acelasi nume si Monica Macovei, care e puternic asociata cu presedintele. Daca asta va avea ca efect intrarea lui Tariceanu in turul al doilea, va fi un fel de repetare a ceea ce s-a petrecut in 2000.

Unii zic ca lucrurile sunt cu totul diferite, fiindca Tariceanu nu e anti-sistem, precum Vadim. Nu asta e important, ci ca el ar putea fi ajutat cu voturi de PSD in turul intai, exact asa cum s-a intamplat si cu liderul PRM in 2000.

Lumea uita ca Vadim n-a intrat in turul al doilea pe cont propriu, ci cu sprijinul direct al pedeseristilor, care au profitat de divizarea dreptei si au alimentat cu voturi candidatura liderului PRM. Imi doresc foarte tare sa ma insel.

Ponta ar putea fi ales cu mare usurinta presedinte, daca PSD decide sa-i dea lui Tariceanu, in mod organizat, la nivel de teritoriu, suficiente voturi cat sa-i depaseasca pe oricare dintre candidatii revendicati de la centru-dreapta, Iohannis, Udrea, Macovei, Diaconescu si cine va mai veni.

Cine crede ca se pot face un soi de alegeri primare ale dreptei cu hotii de la PSD in arena ignora practicile folosite in organizatiile teritoriale. Eu sunt de parere ca alegerile primare sunt foarte bune, dar trebuie facute inainte de scrutin, nu in timpul lui.

Unde il vedeti pe Traian Basescu? Alaturi de Elena Udrea sau alaturi de Cristian Diaconescu, pentru care a semnat deja lista de sustinere?

Ca unul care am beneficiat constant de sprijinul presedintelui, nu pot sa accept ca PMP se joaca si-l pune pe Traian Basescu in situatii jenante. Asa mi se pare ca e denigrarea lui Diaconescu din ultimele zile.

I-am auzit, de pilda, pe unii membri PMP descoperind ca Diaconescu nu e bun, pentru ca a fost printre celebrii 322, de la suspendarea din 2007. In acest fel, ei pun sub semnul intrebarii nu numai angajarea lui Diaconescu la Cotroceni in 2012, dar si asocierea partidului prezidential - atunci PDL - cu PSD, din 2008-2009, cand Udrea era colega de guvern cu Diaconescu si cu Ponta.

Improvizatii de campanie, veti zice. Asa e. Dar acestea sunt, implicit, si lovituri sub centura date presedintelui, din dorinta de a cauta sprijin pentru noua prezidentiabila. Eu le solicit colegilor mei, Elenei Udrea, in primul rand, sa-l lase pe presedinte in pace.

Care este situatia in PMP, parasit de mai toti fondatorii, dar si de apropiati ai dnei Udrea precum Diacomatu sau Secara, si distantat de Fundatia-mama? Sunt informatii despre o destructurare in teritoriu.

Regret toate plecarile, indiferent de cine erau apropiati cei care au decis s-o apuce pe alt drum si indiferent daca e vorba despre fundatie sau despre partid. Nu e normal, de altfel, ca aceste doua entitati sa fie in razboi.

Nu cred ca sunt multi alegatori care sa inteleaga de ce FMP are un candidat si PMP altul, in conditiile in care ambele se revendica de la aceleasi valori si-l sprijina pe acelasi Basescu! Marturisesc ca nu am crezut ca se va ajunge pe asemenea culmi ale ridicolului, desi am perceput tensiunile nascute din relatia fundatie-partid.

Votul singular de astazi arata ca sunteti destul de izolat in PMP. Ramaneti in partid?

Da, raman, desi sunt izolat in sanul conducerii. E mai bine sa ai dreptate singur decat sa te inseli alaturi de o majoritate zdrobitoare. De fapt, eu cred ca sunt mai multi membri ai PMP care gandesc ca mine. Dar nu toti si-au expus cu curaj opinia. Pe 2 noiembrie seara, vom vedea cine s-a inselat.

Veti sustine candidatura dnei Udrea?

Dupa ce ea insasi a rasturnat o candidatura, nimeni din partid nu mi se mai pare a fi obligat sa sustina decizia luata de PMP azi. Nu mai spun ca tot Udrea e cea care ne-a aratat - in vara lui 2009 - cum poate fi sustinuta o candidatura independenta, care se reclama de la Basescu, fara a parasi partidul in care esti, cum sunt eu acum, vicepresedinte...

Daca ea a sustinut-o atunci pe EBA, nu vad de ce un membru PMP n-ar putea da acum sprijinul unui independent apropiat de acelasi presedinte. E sigur ca nu voi vota cu Ponta sau cu vreun aliat de-al lui, mai vechi sau mai nou.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Cristian Preda PMP, #Elena Udrea candidatura prezidentiale , #stiri Cristian Preda
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Dacă am avea cum citi gândurile am constata că Ponta și Udrea sunt