Preda: Ura fata de Romania e parte din cultura politica la Chisinau - Interviu

Sambata, 01 August 2009, ora 11:44
3342 citiri
Preda: Ura fata de Romania e parte din cultura politica la Chisinau - Interviu
Foto: Ziare.com

Cristian Preda, profesor in politologie si europarlamentar PD-L, a fost unul din observatorii straini ai scrutinului din Republica Moldova. Preda spune ca la Chisinau comunistii au pierdut mult teren dar si ca ura fata de Romania face parte din cultura politica locala a acestora.

Cristian Preda a fost consilierul pentru Educatie in mandatul a doi sefi de stat: Emil Constantinescu (in perioada martie 1999-decembrie 2000) si Traian Basescu (din martie 2007). A mai lucrat ca secretar de stat pentru Francofonie in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In ianuarie 2009, Cristian Preda a intrat in PD-L, primul partid din care face parte dupa Revolutie, pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din 7 iunie, castigand astfel un loc in PE.

Iata cum descrie Cristian Preda experienta de observator la alegerile din Republica Moldova.

Cum ati descrie experienta dvs. de observator la alegerile din Republica Moldova?

A fost mai putin interesant decat in Mali, unde am fost observator in urma cu 2 ani. Acolo, societatea e mai complexa si procesul electoral infinit mai greu de gestionat. Moldova e in fond o societate europeana. Ce-i drept, afectata de comunism... Experientta de teren e insa intotdeauna foarte profitabila.

Ati observat nereguli sau incidente in timpul alegerilor din Republica Moldova, din regiunea Dubasari, unde ati monitorizat desfasurarea procesului electoral?

Am fost miercuri in 12 localitati din Moldova, atat din dreapta, cat si din stanga Nistrului. In 11 dintre ele, situatia era in general buna. Dupa o campanie cu multe nereguli, vigilenta partidelor de opozitie a facut ca in sectiile de vot sa se organizeze o supraveghere reciproca.

Intr-o sectie de vot, Corjova, nu s-a putut vota. Desi Chisinaul afirma ca detine controlul asupra localitatii, la intrare dai peste militieni transnistreni. Circa 60-70 de persoane blocau intrarea in cladirea unde ar fi trebuit sa se voteze.

Se aflau acolo femei in varsta, genul de pensionare care isi povestesc viata pe holurile policlinicilor, dar si tineri cu un aer proletar, care jucau carti cu o sticla de bere alaturi sau unii cu o alura de agenti din serviciile secrete care se recomandau drept jurnalisti. Acesti cetateni venisera cu steagurile Federatiei Ruse, ale fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti si ale Transnistriei. Liderul lor informal ne-a spus ca sunt toti cazaci si ca in Corjova Moldova nu exista. Autoritatile se pregatisera pentru asemenea incidente. In mai multe localitati, atat din stanga, cat si din dreapta Nistrului, sectiile de vot aveau o urna speciala pentru cetatenii transnistreni.

Ce sanse au partidele din Opozitie sa preia fraiele in Parlamentul modovean si sa aduca R. Moldova mai aproape de Europa?

Sansele intelegerii sunt mari deoarece comunistii au pierdut mult teren. Atunci cand au vazut solidaritatea partidelor de opozitie, oamenii au inceput sa simta ca monopolul exercitat de PCRM poate fi inlocuit cu o solutie rationala. Europa e de fapt foarte aproape de Moldova daca se produce alternanta la putere, semn al consolidarii democratiei.

Cat de interesati vi s-au parut moldovenii de alegeri? Cum ati descrie atitudinea lor fata de posibilitatea de a contribui prin vot la schimbarea vietii lor de zi cu zi?

Moldovenii pe care i-am vazut votand semanau cu romanii din 1992 sau 1996. Veneau, cu alte cuvinte, in numar mare in sectiile de vot si aveau aerul ca sunt constienti de puterea de care dispun. Schimbarea vietii de zi cu zi depinde de modul in care formula guvernamentala va actiona. Daca va exista o coalitie cu mai mult de doua partide, compromisul va fi o conditie a stabilitatii si, in consecinta, a calitatii guvernarii.

Ce v-a impresionat cel mai mult in R. Moldova?

M-a impresionat cel mai mult un batran care venise din Transnistria sa voteze intr-o localitate controlata de Chisinau. S-a legitimat cu pasaportul sovietic, un asemenea act fiind inca folosit pentru identificarea persoanelor. Intr-o romana foarte frumoasa, batranul mi-a soptit "comunistii sunt cei mai buni, dar trebuie sa plece".

Care sunt sansele ca, in continuare, sa se manifeste atitudini romanofobe la nivelul clasei politice moldovene si cat de agreata credeti ca este o astfel de atitudine de catre moldoveni?

Ura fata de Romania face de-acum parte din cultura politica locala a unuia dintre partide. Stimulata de comunisti, aceasta ura se va diminua pe masura ce moldovenii vor face pasii spre integrarea europeana.

Avand in vedere faptul ca unirea cu Republica Moldova nu a figurat niciodata in ultimii 18 ani pe agenda politica a Bucurestiului, de ce este invocat in mod constant de catre comunisti, in frunte cu Vladimir Voronin, pericolul romanesc?

Voronin e un om al trecutului. El nu poate vorbi si actiona ca un politician contemporan. Acesta e si motivul pentru care el a blocat calea europeana a tarii sale. Comunist convins, el inventeaza pericole externe, desi pericolul cel mai mare pentru Moldova e intern. Numele acestui pericol intern e monopolul exercitat de comunisti asupra politicii.

Care credeti ca ar trebui sa fie atitudinea Puterii de la Bucuresti fata de Republica Moldova in continuare? Ne-am putea astepta la represalii din partea Rusiei in cazul adoptarii unei atitudini ceva mai conturate, mai ofensive?

In Moldova, lingua franca e rusa. Asta nu inseamna insa ca influenta politica a Rusiei nu poate fi zagazuita. Moldovenii sunt cei care vor decide asta. Au votat si asteapta de la politicieni o solutie care sa duca la progresul tarii. Romania a avut o atitudine foarte coerenta tde Moldova in ultimii 5 ani. Concertarea Bucuresti-Chisinau e esentiala. E de altfel in interesul Rusiei sa aiba prieteni in aceasta parte de lume.

Vedeti o rezolvarea a conflictului transnistrean? Care ar fi aceea?

Conflictul vadeste fragilitatea statului moldovean, dar si determinarea Rusiei. Conflictul va fi depasit atunci cand datele acestei probleme vor fi schimbate. Integrarea europeana e levierul acestei modificari. Singura problema este cand anume va incepe acesta sa fie folosit....

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cristian Preda Republica Moldova, #Cristian Preda observator Moldova, #Cristian Preda comunisti Chisinau , #stiri Cristian Preda