Cristian Preda demonteaza propunerea lui Basescu de scurtare a mandatului sau

Marti, 15 Martie 2011, ora 15:03
3471 citiri
Cristian Preda demonteaza propunerea lui Basescu de scurtare a mandatului sau
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PD-L Cristian Preda nu vede oportuna disponibilitatea lui Traian Basescu de a-si scurta mandatul afirmand ca este vorba despre "o eroare de calcul".

Presedintele a sustinut ca e gata sa renunte la un an de mandat pentru ca alegerile legislative viitoare sa se tina simultan cu cele pentru Cotroceni, daca se revine la un mandat prezidential de patru ani, ca parte a reformei constitutionale.

"Numai ca mandatul actual al lui Traian Basescu se termina in decembrie 2014, iar legislativele ar trebui sa se tina in noiembrie 2012. Intre cele doua alegeri sunt, deci, doi ani, nu unul. Dincolo de eroarea de calcul, nu mi se pare ca o asemenea negociere ar trebui avuta in vedere", scrie Cristian Preda.

Potrivit opiniei lui Cristian Preda, "problema esentiala e configuratia generala a regimului. Peticirea lui, inclusiv printr-un sacrificiu de un an de mandat, nu e o solutie".

Europarlamentarul PD-L este de parere ca "suprapunerea celor doua tipuri de alegeri e departe de a fi suficienta. Regimul va fi coerent daca se introduc mecanisme clare fie de parlamentarizare (dreptul de dizolvare a camerelor acordat premierului si desemnarea presedintelui in Parlament), fie de prezidentializare (inclusiv printr-o sporire a rolului sefului statului in numirea cabinetului)".

Basescu: Sunt dispus la scurtarea mandatului meu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca este dispus sa accepte scurtarea mandatului sau de presedinte, daca Parlamentul va conveni asupra revizuirii Constitutiei si revenirii la mandatul de presedinte de 4 ani, astfel incat sa se poata cupla alegerile parlamentare cu cele prezidentiale pentru reducerea cheltuielilor electorale.

Presedintele a precizat ca, daca s-ar gasi un consens cu toate partidele politice, are toata disponibilittaea de a gasi si o "formula practica" pentru recuplarea alegerile prezidentiale cu cele parlamentare.

"Inclusiv scurtarea mandatului meu, daca asta convenim, de ce nu?", a punctat Traian Basescu. El a insistat ca daca aceasta solutie va fi convenita, atunci renuntarea la o parte din mandat nu i se pare "o pierdere", ci, dimpotriva, "un castig".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Cristian Preda mandat Basescu patru ani, #scurtare mandat prezidential, #modificare Constitutie , #Traian Basescu
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Doamna Mitan, sorry, dar scrieti ca unii postaci, Cristian Preda nu poate demonta nimic, nu are puterea politica necesara, sprijin in teritoriu