Cristian Preda: Sa urmarim ce fac Iliescu si Oprescu, nu Ponta si Antonescu

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 11:23
2645 citiri
Cristian Preda: Sa urmarim ce fac Iliescu si Oprescu, nu Ponta si Antonescu
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda anunta ca Traian Basescu a gasit punctul slab al USL, iar momentan cheia unor actiuni din viitor se poate descifra din actiunile lui Ion Iliescu si Sorin Oprescu, si nu pe declaratiile lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

"USL s-a nascut din doua calcule diferite facute de protagonistii sai...Intr-adevar, Traian Basescu a gasit punctul slab al USL...Dar liderii USL se fac ca nu inteleg ce le spune Traian Basescu. Asa ca n-au gasit nimic mai bun de facut decat sa ii opuna sondaje de opinie. Asta dupa ce doua alegeri recente au infirmat foarte clar ce spun sondajele despre USL.

Lupii batrani Iliescu si Oprescu si-au dat seama care e impasul. Ca sa intelegem ce se va petrece in continuare, trebuie sa urmarim mai degraba ce fac cei doi, si nu ce declara Ponta si Antonescu seara la televizor, inconjurati de sondaje frumos colorate si de jurnalisti prietenosi", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Democrat-liberalul sustine ca motivele PNL si PSD nu coincid atunci cand vorbim de constituirea Uniunii Social Liberale.

"Penelistii au vrut alianta, pentru ca ei au un partid care nu a ajuns la guvernare decat atunci cand s-a coalizat inainte de alegeri cu cineva. CDR si ADA sunt instrumentele care au dus PNL la Palatul Victoria. Cand nu au facut intelegeri pre-electorale, penelistii au ramas in opozitie sau chiar - in 1992 - in afara Parlamentului.

Pesedistii au dorit USL din alt motiv: Ponta si-a dat seama ca Traian Basescu nu va mai accepta PSD la Palatul Victoria decat fortat de scorul electoral, adica de o majoritate. Temandu-se insa ca PSD nu poate avea singur 50% din mandate plus unul, tanarul Ponta l-a chemat pe Antonescu in ajutor", mai noteaza eurodeputatul PDL.

Cristian Preda reitereaza ideea ca presedintele Traian Basescu le-a dat calculele peste cap, gasindu-le punctul slab.

"Presedintele a replicat fiecaruia dintre autorii celor doua calcule. El le-a spus pesedistilor ca nu vor veni la guvern decat daca vor avea singuri, nu in alianta, o majoritate, Constitutia ingaduindu-i manevra, iar pe Crin Antonescu l-a intrebat direct de ce vrea sa fie si dupa 2012 in opozitie.

Intr-adevar, Traian Basescu a gasit punctul slab al USL. Daca PSD are majoritatea palamentara, PNL va fi exclus de la guvern, ca surplus neglijabil; daca PSD nu are 50%+1, atunci se va alcatui o majoritate in jurul partidelor de dreapta si nu, ca in 2008, cu PDL si PSD.

Dupa ce au acceptat in 2004 si in 2008 ca Traian Basescu sa fie artizanul majoritatilor care i-au condus in guvernele Tariceanu, respectiv Boc 1, cei doi aliati din USL nu pot sustine acum ca Traian Basescu trebuie sa stea si sa taie frunza la caini in curte la Cotroceni. Fara ei, Basescu nu ar fi fost presedinte-jucator", conchide Preda.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Preda viitorul USL, #actiuni Iliescu Oprescu , #Traian Basescu