Asa va castiga PSD alegerile

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 07:13
12727 citiri
Asa va castiga PSD alegerile

Cristian Busoi este disciplinat, nu iese din voia si vorba sefului nici daca este pus sa sustina o aberatie.

Adica exact ceea ce i s-a intamplat, in opinia mea, atunci cand a declarat ca, si fara a fi candidat pe listele PNL, dl Ciolos ar putea fi sustinut pentru a continua ca premier al unui guvern politic.

Adica, inteleg eu de la dl Busoi, dl Ciolos poate fi dupa alegeri premier independent peste un guvern politic sustinut de o coalitie.

De parca nu ar fi fost suficient de penibil pentru PNL, marele partid de opozitie, sa stea atarnat luni de zile de pulpana lui Dacian Ciolos, doar, doar l-o aduce pe liste, in pofida faptului ca premierul a afirmat si reafirmat ca nu candideaza, acum liberalii se agata de cealalta pulpana.

Cum e posibil ca un partid mare sa faca eroarea politica de a transmite un asemenea mesaj de neputinta, de lipsa de optiuni, de lipsa de coloana vertebrala pana la urma?

Adica sa nu ai tu, mare partid liberal, o varianta viabila de premier (eu sper, pentru ultimul dram de credibilitate a PNL, ca varianta Ghita Falca e doar o intoxicare) si sa stai cu milogeala la clanta celui care deja te-a respins si care nici nu ti-a dat cine stie ce semne de incurajare si bunavointa de-a lungul mandatului, pentru ca dl Ciolos mi s-a parut a pastra o distanta, intr-adevar, sanitara fata de partide (ma refer doar la domnia sa, nu si la alti membri ai Guvernului).

Si acum, atarnati din nou, liberalii ne propun prin vocea dlui Busoi tot o ciudatenie. La fel ca guvernul de independenti, si un premier independent nu poate fi decat o solutie temporara de avarie, asa cum a fost la un moment dat Mugur Isarescu.

O solutie pentru a trece un prag, a depasi un impas, a duce corabia spre alegeri unde lucrurile sa reintre in buna ordine.

In buna ordine inseamna ca Guvernul sa fie si condus, si alcatuit din oameni politici cu identitate politica asumata. Ca mai ai pe ici, pe colo cate o plomba independenta in zone delicate, la Justitie de exemplu, poate fi chiar bine.

Dar functia de premier ar trebui sa revina intr-o autentica democratie unui om politic, ideal unui sef de partid, asa cum se intampla de exemplu in Marea Britanie.

Pentru ca actul de guvernare implica nu numai raspundere in sens juridic, ci si, daca nu mai ales, in sens politic. Raspunderea politica si asumarea ei pentru fiecare decizie guvernamentala tin de insasi esenta democratiei.

Aceasta raspundere politica este sanctionanta sau validata de alegator, ea atrage decontul sau, dimpotriva, capitalizarea politica, in functie de performanta. Asadar, un premier caruia ii lipseste asa ceva este o anomalie politica si a democratiei, chiar daca este pus caciula peste o coalitie politica.

De exemplu, cel care angajeaza raspunderea Guvernului in Parlament este premierul, deci un independent sa angajeze raspunderea politica a unui guvern politic. Tehnic se poate, din punct de vedere politic e un non-sens.

Ce putere poate avea un premier apolitic in fata unor oameni politici, validati prin vot popular? Cum poate sa le fie el sef cand doar ei raspund politic in fata electoratului?

Eu stiu ca politica noastra e decredibilizata si oamenii au tendinta sa nu mai dea doi bani pe ce am spus eu mai sus. Dar asta e simptomul unei boli a statului. Si o boala trebuie tratata, nu transformata in normalitate.

Cand am spus ca dl Busoi e ascultator, m-am referit la ceea ce se vorbea de multa vreme, iar Liviu Dragnea doar a confirmat explicit duminica seara la Romania TV: dl Iohannis doreste un mare guvern de uniune nationala, PSD-PNL, condus cel mai probabil de Dacian Ciolos.

Eu sunt convinsa ca dl Iohannis se viseaza, intre doua calatorii, marele presedinte al marii coalitii in marele an al centenarului unirii. N-are cum sa mearga, cu premier tehnocrat sau politic, pentru ca democratia nu functioneaza fara Opozitie, pentru ca placinta prea mica de impartit la prea multe guri nu ajunge, pentru ca se apropie prezidentialele si nu cred ca PSD ar fi dispus sa ii serveasca pe tava imaginea de care are nevoie pentru realegere. Doar trei motive la prima strigare.

Dar daca seful vrea, liberalii cuminti, precum dl Busoi, sustin orice. In plus, e si comod sa traiesti cu convingerea ca, orice ai face in alegeri, tot prinzi o bucatica de guvernare. Mica, dar a ta.

Eu cred, am mai spus-o, ca ar fi un castig mentinerea dlui Ciolos ca premier dupa alegeri, dar pentru asta ar trebui ca PNL sa fie in pozitia de a propune premierul, adica sa castige alegerile, iar dl Ciolos sa devina liberal.

Iar pentru ca PNL sa castige e nevoie de munca, de proiect, de imaginatie si vigoare, adica exact ce nu vad la PNL.

In timp ce PSD a ocupat scena si domina copios comunicarea, PNL viseaza la cum sa faca presedintele Guvernul si se milogeste de Dacian Ciolos. Adica exact ceea ce e de facut pentru ca PSD sa castige la scor si sa guverneze apoi relaxat lasand si presedintele si liberalii sa-si imagineze uniunea nationala, premieri independenti si realegerea lui Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#PNL Ciolos premier , #PNL