Busoi confirma raportul Curtii de Conturi: Banii nu ajung la bolnavii care ar trebui sa beneficieze in mod normal

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 10:05
3002 citiri
Busoi confirma raportul Curtii de Conturi: Banii nu ajung la bolnavii care ar trebui sa beneficieze in mod normal

Medicamente pentru pacienti morti in valoare de zeci de mii de lei, plus alte alte cateva milioane risipite pe achizitii inutile si la preturi mai mari si prin retete eliberate de medici fara specializare sunt descoperirile pe care Curtea de Conturi le-a facut intr-o analiza a activitatii institutiilor din sistemul de Sanatate.

Raportul privind evaluarea performantelor unor Programe Nationale de Sanatate in perioada 2012-2014 la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate arata situatia din sistem: irosirea de bani publici care trebuiau sa ajunga la pacienti.

Fostul presedinte al CNAS Cristian Busoi vorbeste despre realitatea raportului: "am incetat sa mai cred intr-o schimbare rapida in bine a sistemului de sanatate. Cred ca singura strategie realista a schimbarii sistemului care poate avea succes concret pentru pacienti, este cea a pasilor mici si consecventi pentru transparenta".

Cristian Busoi spune ca experienta sa ca sef al Casei nationale de Asigurari confirma multe dintre criticile fata de sistem pe care le aduce raportul Curtii de Conturi.

"Se vorbeste in raport despre bani irositi si falsuri, asa cum este situatia celor 139 de persoane pentru care s-au eliberat medicamente in valoare de 33.000 de lei folosindu-se numele unor pacienti care figurau ca decedati la data prescrierii.

Pot da doua exemple clare de solutii, din mandatul meu ca presedinte al Casei, pentru astfel de situatii de sifonare de fonduri. La momentul la care am sustinut introducerea cardului de sanatate, au fost furnizori care nici macar nu vroiau sa auda de cardul de sanatate pentru ca erau obisnuiti sa raporteze dupa chef si le displacea o metoda mai stricta de verificare.

Atunci cand am initiat aplicarea pentru fonduri europene ca sa facem registrul pacientilor si pentru oncologie si pentru hepatita si pentru diabet am avut in vedere inclusiv rezolvarea problemei sesizate in raportul Curtii: irosirea fondurilor pe retete pentru persoane decedate, in conditiile in care banii nu ajung la bolnavii care ar trebui sa beneficieze in mod normal", spune Busoi.

Fostul presedinte al CNAS spune ca Raportul Curtii de Conturi confirma problemele cronice ale sistemului, dar in acelasi timp ofere indicii in legatura si cu solutiile care se discuta sau care au inceput deja sa fie aplicate.

"Nu exista deocamdata un final fericit la problemele sistemului de sanatate, dar exista posibilitatea ca actionand pentru transparenta sa ajutam si pacientii si sistemul. Nu este perfect, dar este un pas inainte", declara Cristian Busoi.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#raport Curtea Conturi CNAS, #Busoi sef CNAS, #retete compensate decedati , #PNL