Cine va fi presedintele PNL? De ce nu fac liberalii opozitie? Sa fim picatura chinezeasca Interviu cu Cristian Busoi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 08:14
16739 citiri
Cine va fi presedintele PNL? De ce nu fac liberalii opozitie? Sa fim picatura chinezeasca Interviu cu Cristian Busoi

Nu exista in PNL un lider providential, chiar daca poate unii se pot vedea si in aceasta postura, partidul are o nevoie de o echipa al carei lider sa fie cel care o poate uni, afirma Cristian Busoi, secretar general al PNL si unic candidat la functia de presedinte al organizatiei Bucuresti.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Cristian Busoi a anuntat ca peste maximum doua saptamani va lua decizia daca va candida la sefia PNL si a comentat zvonul ca ar fi favoritul presedintelui Iohannis. Cristian Busoi considera ca principala explicatie pentru opozitia palida a PNL este lipsa unui lidership clarificat.

In opinia lui Cristian Busoi, usa partidului trebuie sa ramana deschisa in permanenta pentru Dacian Ciolos.

PNL Bucuresti isi alege sambata presedintele si nu aveti contracandidat. De ce nu vrea niciun liberal Bucurestiul?

Pot fi doua explicatii, fie e cu adevarat o misiune foarte grea, pentru ca PNL a suferit in Bucuresti un recul foarte mare, inceput la alegerile locale si confirmat la cele parlamentare, plus ca administratia locala e dominata de PSD. Fie contracandidatii nu au vrut sa intre intr-o competitie in care nu aveau prima sansa.

Intre locale si parlamentare, cand erati deja presedinte interimar, PNL a pierdut un procent, de la 13% la 12%. Este o performanta care va recomanda ca solutie pentru Bucuresti?

In Bucuresti votul are si o componenta politica nationala puternica, pe langa aceea de organizare. Greselile de strategie de la locale, incepand cu schimbarea a patru candidati, plus faptul ca PNL nu a fost suficient de convingator la nivel national au facut foarte dificila schimbarea situatiei in 6 luni.

Ati fost primul care si-a retras candidatura, dupa o perioada foarte intensa de precampanie. Nu va simtiti partial responsabil pentru ce s-a intamplat apoi? Regretati?

Nu a fost o retragere brusca din proprie dorinta. A fost o predare de stafeta asumata in comun cu conducerea PNL, determinata pe de-o parte de un sondaj care arata ca desi fusesem in campanie intensa si ma plasam pe primul loc in partid, eram inca la 10 procente de candidatul PSD si s-a considerat ca poate felul meu mai tehnic, conciliant, moderat nu ne da sanse sa il prindem din urma.

S-a considerat ca Ludovic Orban este mai coroziv si are un profil mai accentuat antiPSD. Pe de alta parte, colegi din conducerea centrala au lasat mereu de inteles ca, desi fusesem desemnat de organizatia Bucuresti, nu e o candidatura definitiva si nu am profil de castigator.

De ce nu v-ati batut sa ii convingeti daca aveati incredere in fortele dvs?

E greu sa ajungi la un rezultat bun cand colegi din propriul partid nu sunt cu totul mobilizati in sustinerea candidaturii tale. Predarea de stafeta nu a parut atunci o idee gresita, dar a urmat un sir de evenimente nefericite.

Cu dl Marian Munteanu ati fost de acord?

Nu eram in tara, eram la Strasbourg, nu am fost consultat. S-a si facut foarte repede, partidul putea reflecta cateva zile.

Pentru multi a parut ca v-ati dat strategic la o parte din fata unei infrangeri care nu putea fi evitata ca sa nu va patati bilantul.

Nu. Sigur ca lupta cu PSD intr-un tur nu era usoara, se contura alternativa USB, deci toata lumea putea intelege daca pierdeam cu un scor undeva in jur de 30%.

Ati putea sa va luati revansa. Candidati la presedintia PNL?

Voi lua o decizie definitiva in maximum doua saptamani. Decizia tine de o sustinere consistenta din partea unor colegi din tara si de capacitatea de construi o echipa echilibrata, cu reprezentarea consistenta si a fostului PNL, si a fostului PDL, a celor trei regiuni istorice si a primarilor, presedintilor de CJ si a parlamentarilor.

Sunteti extrem de prudent, observ. Nu intrati in lupta pentru a convinge, ci numai daca aveti deja niste garantii?

La un congres de 5.000 de oameni, va conta mai mult felul in care candidatul va transmite ca poate duce PNL catre o victorie, mai mult decat sustinerea consistenta din partea unor lideri.

De asta si spun ca mi s-ar parea firesc, ca lider, sa intrati in lupta ca sa convingeti 5.000 de oameni, nu doar in functie de sustineri negociate anterior.

Sustinerea este o conditie sine qua non fara de care nu are rost sa pornesti intr-o aventura. Dincolo de abordarea individualista, personala, si in care exista deja un candidat redutabil, Ludovic Orban, PNL are nevoie de o echipa consistenta. Nu exista in PNL un lider providential, chiar daca poate unii colegi se pot vedea si in aceasta postura.

Cine?

Am spus poate. PNL are o nevoie de o echipa de lideri in care pot fi Ludovic Orban, Catalin Predoiu, Raluca Turcan, Cristian Busoi, primari parlamentari. Sa fie lider cel care poate uni aceasta echipa, poate sa dea coerenta partidului si intr-un parteneriat corect cu presedintele.

Ati vorbit de fostul PNL si fostul PDL. Admiteti, inteleg, ca fractura exista in continuare?

N-as zice fractura, dar trebuie sa spunem ca fuziunea nu s-a incheiat pe deplin. Tocmai acum trebuie sa fie momentul incheierii definitive a fuziunii, pentru ca era greu de realizat asta in conditiile paritatii absolute la toate nivelurile. Cat timp aduni doua jumatati egale, ele raman cu propria personalitate.

Suntem in plina desfasurare a alegerilor, oamenii vor fi nevoiti sa mearga in echipe sudate.

In acest moment dl Orban este, cum spuneati, un candidat redutabil, daca nu chiar favoritul alegerilor pentru functia de presedinte. Considerati ca sustinerea aceasta larga este si un mesaj anti-justitie a unei parti din PNL, avand in vedere simbolistica dlui Orban de invingator intr-o prima runda in lupta cu DNA?

Vad ca este din ce in ce mai mult interpretat astfel si indiferent de realitatea din spatele unei situatii, in politica e mai importanta perceptia. Cred ca eliminarea acestei perceptii tine foarte mult de felul in care se va pozitiona Ludovic Orban in aceasta campanie. Pentru ca exista riscul sa fie pusa aceasta amprenta pe PNL si e nociv.

Eu va intreb daca aceasta perceptie e corecta.

Nu pot nega ca exista frustrari individuale. Cu siguranta exista si liberali care au perceptii negative fata de ce se intampla in Romania in ultima perioada. Dar important e ca PNL si-a pastrat in discursul public si actiunea politica din Parlament o directie foarte clara de sustinere a statului de drept si a anticoruptiei.

Trebuie sa intelegem ca sunt anumite lucruri care merita discutate in privinta legislatiei penale, nu ce incearca PSD, nu in privinta abuzului in serviciu, dar cel putin deciziile CCR trebuie transpuse in codurile penal si de procedura penala.

Sunteti preferatul dlui Iohannis pentru presedintia PSD? Se aude ca dl Atanasiu umbla neobosit prin partid sa vesteasca acest lucru tuturor.

Nu cred ca presedintele Iohannis isi va exprima vreo preferinta, in spatiul public sau in cadru informal. Domnia sa e impartial, echilibrat si are nevoie de toate energiile din PNL.

Sigur ca in toata actiunea si comunicarea mea am sustinut pozitiile presedintelui Iohannis pe care le consider corecte. Acum un an, jumatate de an, cand presedintele era foarte atacat, am fost una dintre putinele voci din PNL care a sarit constant la cei care-l atacau.

Cred ca presedintele Iohannis este garantul traseului democratic si proatlantist al Romaniei, al faptului ca Romania devine o societate mai transparenta cu oameni politici mai responsabili fata de electorat, iar sansa PNL de a ramane relevant este sa castige cu presedintele Iohannis alegerile prezidentiale din 2019.

Cu dl Atanasiu am avut o discutie si nu s-a pus problema sa promoveze in partid ideea ca sunt favoritul presedintelui. Nici nu am pornit o campanie interna pentru functia de presedinte, sunt speculatii sau atacuri rautacioase si atacuri din partea unor adversari din PNL.

Cine sunt adversarii?

Nu pot rosti un nume. Daca voi decide sa intru in competitie, sper sa ii conving pe toti ca sunt o persoana care este in PNL de la 18 ani, am fost in Parlamentul Romaniei, in Parlamentul european, la conducerea CNAS, care cunoaste foarte bine partidul si este atasat de el.

Sunt un lider in noua generatie care intelege cum trebuie sa se pozitioneze PNL in raport cu temele importante ale societatii romanesti, ca trebuie sa faca opozitie dura la PSD.

Opozitie, vorba mare! Tocmai asta i se reproseaza PNL de mai toata toata lumea: ori doarme, ori e pe blat cu PSD. Dvs sunteti multumit de prestatia PNL in opozitie, si la nivelul Parlamentului, dar si in Bucuresti?

In ceea ce priveste continutul si atitudinea, da. In ceea ce priveste comunicarea acestei hotarari, in mod evident nu. Cea mai importanta explicatie e ca PNL nu are un lidership clarificat.

Adica numai presedintele poate si trebuie sa faca opozitie? Aveti parlamentari, consilieri locali, aveti o suma de lideri, unii consacrati, si totusi pareti inexistenti.

Nu stiu daca toata lumea are aceasta impresie sau numai cei mai exigenti.

Ati castigat vreun procent pe fondul crizei majore in care a intrat PSD?

Nu am acces la niciun sondaj de incredere. Dar dupa alegerile interne trebuie sa facem unul complet pentru a vedea unde suntem. Poate ar fi bine sa ne comparam si cu alte partide politice din opozitie, mai exista unul care parea a avea niste principii opuse PSD si care nu face nici jumatate din opozitia pe care o face PNL.

Marele PNL a ajuns sa se compare cu un partid, banuiesc ca la USR va referiti, care nu are nici motul taiat? Daca asa ganditi inseamna ca are dreptate dl Predoiu cand avertizeaza ca exista riscul sa deveniti partid balama?

Nici nu poate fi vorba de asa ceva, nu tindem spre conditia de partid balama si nici nu suntem neaparat in competitie cu USR. Dar trebuie sa fie termene de comparatie.

Daca va uitati in Bucuresti, chiar daca baza USR e aici, nu au nici jumatate din comunicatele anti-PSD si anti-primar general date in calitate de primar general.

Comunicatele sunt suficiente?

Si actiunea politica. Asta nu inseamna ca nu putem face mai mult.

Exista suspiciunea ca PNL are o intelegere cu dna Firea sa nu fie foarte contondent in schimbul pastrarii unor oameni plantati in functii cheie mai demult, pe vremea dlui Atanasiu mai ales.

Nici vorba. Echipa de consilieri si directori a plecat cu dl Sava. Iar daca sunt oameni care au luat concurs, pe care legea sau competenta ii protejeza sau au ajuns la o buna colaborare cu echipa dnei primar nu e ceva care priveste PNL.

Nu se pune problema unei negocieri. Facem opozitie clara impotriva dnei Firea. Nu e simplu, are o sustinere populara consistentea chiar daca oamenii vad ca se circula si mai greu, ca nu s-a reabilitat niciun cm din infrastructura RADET, ca nu s-a consolidat nicio cladire cu risc seisimic, ca avem cel mai poluat aer etc.

Cum explicati sustinerea aceasta?

Nu mi-o explic, solutia e sa mentinem o presiune constata, ca picatura chinezeasca, concentrati pe problemele esentiale.

Oare explicatia nu e tocmai lipsa de alternativa viabila? Ceva de genul: e cum e, dar e singura pe tot terenul si ceialalti nu-s mai buni.

Primarul in functie are un avantaj fata de competititori. Uneori oamenii simt un confort cand vad facute anumite lucruri de fatada. Tine si de faptul ca dna Firea are suportul ca unui partid politic cu un electorat consistent si stabil, puternic mobilizat.

Dl Ciolos a anuntat ca nu intentioneaza sa-si faca partid. Mai e usa PNL deschisa pentru fostul premier?

Eu cred ca usa tebuie sa ramana deschisa in permanenta, chiar daca asta nu ma face prea popular printre unii colegi. Nu sunt multe personalitati in spatiul public romanesc cu nororietatea, experienta si integritatea dlui Ciolos. Pe termen mediu si lung se poate alatura PNL. Pentru acest congres e complicat, pentru ca suntem deja in proces electoral intern, care nu poate fi oprit.

Eu nu ma refer la proceduri, ci la aderenta. Exista o majoritate in PNL care il doreste pe dl Ciolos?

Nu stim niciodata ce-ar fi daca. Exista o anumita nemultumire fata de felul in care s-a implementat parteneriatul in campanie. Si exista impresia multor oameni, mai ales din teritoriu, ca dl Ciolos nu s-a luptat, nu a inteles miza alegerilor parlamentare si a avut rezerve fata de PNL.

E doar o impresie?

Are si o buna parte de adevar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cristian Busoi PNL, #PNL opozitie alegeri , #stiri Cristian-Silviu Busoi