Cum sa va feriti de brokerii care ar putea fugi cu banii

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 08:02
3758 citiri
Cum sa va feriti de brokerii care ar putea fugi cu banii
Foto: Arhiva

Cazul fostului director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, despre care se presupune ca ar fi fugit cu banii clientilor firmei sale de brokeraj, WBS Holding, a adus in discutie o problema reala a pietei de capital din Romania: prea putini investitori inteleg functionarea pietei si riscurile la care se supun.

Lipsa educatiei in domeniul bursier nu se manifesta doar prin slaba dezvoltare a acestei piete, ci si prin faptul ca nu se verifica suficient firmele carora le sunt incredintate sume mari de bani.

Mai multi investitori printre care si persoare publice, au ajuns clienti pagubiti, printre acestia fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, creatoarea de moda Irina Schrotter si oamenii de afaceri Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu.

Exista, totusi, mai multe modalitati in care va puteti asigura ca brokerul prin care intentionati sa investiti nu va fugi cu banii, indiferent care ar fi piata in care veti opera.

Potrivit lui Eugen Voicu, presedintele Certinvest, exista trei lucruri pe care un investitor trebuie sa le verifice, inainte de a-si incredinta banii unui firme de brokeraj: "Calitatea actionarilor, calitatea managementului - sa vorbim de echipa, nu de un one man show - si istoricul companiei. Unele sunt mai credibile decat altele, pe baza investitiilor pe care le-au mai facut", a declarat Voicu, pentru Ziare.com.

Cazul Cristian Sima: Evolutia "tepelor" in Romania

"Pe site-ul fiecarei companii trebuie sa fie informatiile acestea cu actionariatul, managementul. Daca nu sunt, nici nu mai ai ce cauta", a subliniat presedintele Certinvest.

Verificari la CNVM

Pentru a va asigura ca firma de brokeraj de care sunteti interesat este autorizata in Romania, trebuie sa verificati acest lucru la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Iata recomandarile Luminitei Ciocan, director de Relatii Publice in cadrul CNVM, la cererea Ziare.com:

Inainte de incheierea unei relatii contractuale cu o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), trebuie verificat statutul acesteia la CNVM. "Pe site exista o sectiune, registru public, unde exista toate entitatile supravegheate, asupra carora avem autoritate in caz ca se intampla ceva", a precizat Ciocan.

Investitorul trebuie sa tina minte ca exista intotdeauna un risc si, daca unii brokeri garanteaza castigurile, este clar ca pune ceva la cale, avand in vedere ca nu exista castiguri sigure in acest domeniu.

Sima, scrisoarea a III-a: Nu ma ascund. Predoiu m-a dus la Hrebenciuc

Verificati alertele de pe site-ul CNVM (sau prin telefon sau orice alt mijloc de comunicare) privind riscul la care se supun cei care isi propun sa investeasca in platforme de tip Forex, cu privire la entitati de pe piata de capital sanctionate de CVNM, avand in vedere ca toate aceste sanctiuni sunt publice.

"Poate sa fie vorba de societatea X, care are sediul intr-un paradis fiscal si ai caror actionari sunt necunoscuti. Este riscul pe care ti-l asumi", a conchis Ciocan.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Cristian Sima Sibex, #verificare firme brokeraj, #Cristian Sima WBS Holding , #bani investitori