Cristian Sima, despre "sinapsele coruptiei" din Romania, "taxa de 10%" pentru politicieni si ruda lui Bush jr.

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 21:54
12500 citiri
Cristian Sima, despre "sinapsele coruptiei" din Romania, "taxa de 10%" pentru politicieni si ruda lui Bush jr.
Foto: Facebook/ Cristian Sima

Cristian Sima, brokerul care a fugit din Romania in 2012 dupa ce a pierdut mai multe milioane de euro ale clientilor, vorbeste despre evenimentele ultimei perioade din justitia romaneasca, iar in context mentioneaza "fenomenul comisioanelor" si "sinapsele coruptiei".

"Sinapsele coruptiei, cronica afacerilor inlantuite facute de politicieni, afaceristii din IT, rude de-a lui Bush jr, multinationale americane, servicii si presa. Veti regasi printre protagonisti pe toate personajele care au dominat media in aceasta saptamina. Un d-ale carnavalului dambovitean, un amestec de spaga si vitriol. Tineti aproape!!!

P.S. Daca va duceti la biserica va puteti ruga si pentru mine, asta daca vreti si continuarea... desi si biserica e la fel de corupta", a scris pe Facebook Cristian Sima, in anuntul dezvaluirilor publicate ulterior pe blogul sau.

Cristian Sima: Tariceanu stia de ilegalitatile din dosarul Rompetrol. Patriciu avea de platit spagi

Ulterior, acesta a notat ca "baieti cu ochi albastri deja s-au pus pe telefoane" si ca urmeaza alte doua parti ale dezvaluirilor sale.

"Totul e ireversibil. Stiu ca nu sunt urmarit penal pentru nimic si ca luni pot fi urmarit pentru orice, dar nu uitati ca eu rezist mult mai mult decat Udrea. Eu am facut puscarie politica pe vremea lui Ceausescu si in plus eu sunt rezident elvetian, o sa va fie mai greu, dar va urez succes", subliniaza Sima.

"Sunt deja scrise baieti, e ireversibil...", mai atentioneaza brokerul, adaugand ca "e doar incalzirea" si ca are documente pentru mai mult decat afirma.

Cristian Sima loveste cu o noua scrisoare - dezvaluiri incendiare

Acesta a publicat dezvaluirile pe blogul sau, sub titlul "Sinapsele coruptiei (I) ", in care vorbeste despre fosta guvernare Nastase, dar si despre scandalul licentelor Microsoft.

"Umil, foarte umil, fara a crede ca detin suficiente informatii pentru a contura perfect adevarata stare de lucruri din societatea romaneasca, voi incerca sa fac o analiza a sinapselor si a neuronilor cei mai importanti din fenomenul comisioanelor si al para-ndaraturilor in afacerile cu statul", noteaza pe blog Cristian Sima.

"Cu statul, nu puteai sa pierzi"

Acesta este de parere ca singurele societati care au reusit sa prospere si sa creasca, dupa 1990, au fost "doar acelea care au beneficiat de contracte cu statul": "Pana si cei care au avut succes in afaceri private cu privati jinduiau la o mica afacere cu statul. Cu statul, nu puteai sa pierzi, riscul era zero, statul pierdea mereu si asta facea diferenta".

"Intr-o discutie cu Florin Talpes, CEO-ul de la Softwin, care reusise sa-si vanda cu succes produsul BitDifender, atat la noi, cat si in strainatate, am fost surprins de regretul si disperarea sa ca nu reuseste sa castige nicio licitatie cu statul in IT, pentru ca Siveco, Omnilogic si HP iau tot si nu lasa nici macar cateva firimituri", precizeaza brokerul, adaugand ca decidentii de la cele trei firme "erau atrasi mai ales de cele ce depaseau 100 de milioane".

Cristian Sima, despre politicienii carora le-a castigat bani pe bursa: Toti au probleme. Cu arhiva Interviu

Sima a primit de la unul dintre acestia si un raspuns la nedumerirea de ce nu sunt lasate si alte firme "sa culeaga firimiturile de la masa bogatilor".

"Puterea politica, odata ce isi perfectiona un canal de fraudat statul si de incasat usor comisioane si para-ndaraturi, nu mai voia si alti jucatori in ecuatie, asa ca, inevitabil, chiar si la contracte de sute de mii, se ducea la acelasi consortiu, unde sinapsele functionau perfect, si il ruga, il implora sa accepte si un contract mic", sustine brokerul.

Nastase, "apreciat de mediul de afaceri"

Acesta spune ca "sinapsele coruptiei au fost create profesionist si unse cu atentie in perioada 2000-2004".

"Acesta este si logica pentru care Nastase a fost atat de apreciat de mediul de afaceri. Totul era de dinainte stabilit si sistemul functiona perfect", noteaza Cristian Sima, care ofera si un exemplu.

"Sa presupunem ca Ministerul Educatiei vrea sa-si doteze scolile cu hard si soft intr-un program agreat unanim, si de beneficiar, si de furnizori. Ministerul Educatiei stabileste bugetul, atat, doar cifra ce va fi cheltuita. Cu aceasta cifra in mana, liderul consortiului, de obicei un executiv de la o multinationala americana, in cazul nostru ruda prin alianta cu presedintele Bush Jr., face caietele de sarcini.

Este esential ca cei ce vor castiga licitatia sa faca si caietele de sarcini. Ei vor hotari de ce are nevoie scoala romaneasca, evident in functie de ce au ei de vanzare, adica materialele nevandabile, uzate moral, resturile din productiile mai vechi. In plus, caietele de sarcini trebuie sa aiba niste cerinte imposibil de indeplinit de concurenta, adica de alte multinationale care ar dori sa le strice afacerile. Numai ca statul roman e un prost platnic, el plateste tarziu si exista riscuri de devalorizare, multinationalele nu accepta asa ceva, ele vrand cu banii inainte", mai afirma brokerul.

Ulterior, spune acesta, dupa ce s-a hotarat cine castiga licitatia, "ramane de aranjat consortiul castigator si circulatia banilor", precizand si care era procentul din suma finala care ajungea la politicieni.

"Politicienii, in perioada 2000-2004, aveau taxa de 10%, dar doreau doar bani la punga. Dupa castigarea licitatiei si livrarea marfurilor, statul platind greu, anumiti decidenti trebuiau unsi pentru 'a da drumul la bani', cum se spunea in jargon. Deci, dintr-o licitatie de 100 de milioane, 10 ramaneau la factorul politic, iar marfa achizitionata nu costa mai mult de 50 si era si depasita moral", a mai explicat Cristian Sima.

Nu in ultimul rand, brokerul mentioneaza ca, "desi Softwin era distribuitorul de licente Microsoft, el nu apuca niciodata sa dea licente si la stat. Logic, erau prea ieftine si aveau discount prea mare".

F.N.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Cristian Sima sinapsele coruptiei, #dezvaluiri Cristian Sima, #Cristian Sima contracte IT , #stiri Cristian Sima