Cine este omul care a decis uciderea a sute de ursi, lupi si pisici salbatice

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 13:54
12426 citiri
Cine este omul care a decis uciderea a sute de ursi, lupi si pisici salbatice
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordinul ministrului Mediului prin care se stabileste ca anul urmator vor putea fi ucise aproape 1.700 de animale salbatice protejate de lege a fost scris, in baza unui studiu, de dr. ing. Ovidiu Ionescu, vanator si presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brasov.

De-a lungul anilor, au mai existat acuzatii la adresa sa, pentru ca fondurile cinegetice administrate de el primesc cele mai multe derogari pentru vanarea animalelor salbatice, relateaza PressOne.

Ordinul din acest an catre AJVPS Brasov acorda derogari pentru uciderea a 10 ursi, 10 lupi si 4 pisici salbatice, ceea ce este un record pentru judetul Brasov, unde au fost propuse, in total, derogari pentru 55 de ursi, 72 de lupi si 57 de pisici salbatice.

Ovidiu Ionescu este si prodecan la Facultatea de Silvicultura, care detine un fond de vanatoare si care a obtinut anul acesta derogari pentru doi ursi, un lup si un ras.

El mai este si membru al consiliului de administratie al Ocolului Silvic Bucegi-Piatra Craiului, care a primit derogari pentru trei ursi, patru lupi si doua pisici salbatice.

Ovidiu Ionescu, care este si consilier la Ministerul Mediului si director in cadrul institutului care elaboreaza politici cinegetice, este cel care stabilit ca in sezonul de vanatoare 2016-2017 vor putea fi ucisi 552 de ursi, 657 de lupi, 482 de pisici salbatice si 68 de rasi, toate fiind specii protejate de legislatia nationala si europeana, pentru ca se afla pe cale de disparitie.

Justificarea pentru numarul de animale bune de vanat introdus in actualul ordin este ca acestea afecteaza mediul inconjurator si ar fi generat daune de 200.000 de euro.

Chiar avem atatea animale salbatice?

Mai multe ONG-uri sustin, insa, ca datele din studiul care a stat la baza ordinului aflat in dezbatare publica pana azi nu corespund cu realitatea, din cauza metodologiei aplicate.

Pe de alta parte, Ovidiu Ionescu spune ca metoda respectiva este folosita pe scara larga in domeniul cinegetic si ca marja de eroare este de "plus-minus 10%".

WWF a transmis ca exista o populatie de cel mult 6.500 de ursi in Romania, iar studiul respectiv indica o populatie de peste 11.000 de ursi bruni in 2016, fata de 9.000 in 2012 si in conditiile in care in fiecare an se vaneaza 500 de exemplare.

Astfel, WWF atrage atentia ca raportul pe care se bazeaza proiectul lansat in dezbatere publica contine cifre gresite, punctand ca cifrele in cazul ursilor, de exemplu, sunt "nerealist de mari in recensamintele oficiale", fiind "dictate de interesele de vanatoare".

Vezi care a fost reactia WWF in acest caz si replica Ministerului Mediului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#vanatoare animale protejate lege, #sezon vanatoare uris, #sezon vanatoare rasi , #ministrul Mediului