Lacrimile lui Cristiano Ronaldo

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 07:45
10091 citiri
Lacrimile lui Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo a fost eliminat la primul sau meci pentru Juve in Champions League in urma unui gest stupid. A facut o greseala de amator si, dupa ce si-a dat seama de asta, a izbucnit in plans.

Trebuie sa va spun inca de la inceput ca nu sunt un fan al fotbalistului Cristiano Ronaldo. Respect ce face pe teren si nu pot sa nu recunosc faptul ca este unul dintre cei mai buni din istorie, dar nu m-a cucerit. Chiar daca inscrie goluri la foc automat este, pentru mine, sub Ronaldo brazilianul, de exemplu. Nu are fluiditatea lui Messi, nu are fantezia debordanta a lui Ronaldinho, nu are eleganta unui Socrates sau Pirlo.

Sigur ca aceste impresii sunt subiective si sunt fani Ronaldo care il vad drept cel mai mare din istorie, peste toti cei enumerati de mine si peste multi altii care nu au intrat in topul preferintelor mele. Si de asta este frumos fotbalul, pentru ca ne propune o multime de jucatori, diferiti prin stil si calitati, care se dueleaza cumva de la distanta pentru aprecierea suporterilor.

Revenind la Cristiano, am facut aceasta lunga introducere pentru a explica de ce mi se pare un produs artificial, insa nu in sensul rau. Pentru mine, din nou, fotbalul inseamna in primul rand talent. Inseamna ceva nativ, ceva care este in tine si care asteapta sa explodeze. Or, in cazul portughezului vorbim de enorm de multa munca. Desi are dribling, are viziune, are pozitionare in teren, toate au fost obtinute prin munca. De asta spun ca este artificial, pentru ca Ronaldo nu e tipul de fotbalist nascut, ci facut.

In momentul in care a plecat de la Real Madrid la Juventus, la 33 de ani, m-am intrebat ce-a fost in mintea lui. Putea sa aiba un final de cariera linistit, cu unul-doua sezoane la cel mai inalt nivel, dupa care se putea retrage fie in Statele Unite, locul in care se duc superstarurile care nu cauta neaparat bani, fie in alt campionat exotic, chinezii asteptandu-l cu siguranta cu saci de dolari.

El a ales insa Juventus, probabil cea mai complicata optiune din cate avea. Format ca jucator in Portugalia, lansat in Anglia si consacrat in Spania, Cristiano urma sa se confrunte acum cu cea mai mare provocare a carierei. Juventus, chiar daca pentru unii nu pare, este in grupul select al cluburilor foarte mari din lume. Genereaza venituri uriase, s-a rebranduit pentru a intra pe pietele din Asia si America, isi propune an de an sa castige Liga Campionilor. Fata de Real Madrid nu e un pas inapoi, cel putin nu din punct de vedere sportiv.

Problema pentru Balonul de Aur este ca Juventus joaca in Italia. Iar in Italia fotbalul e special. Este, daca vreti, ultimul campionat mare in care fotbalul a ramas ca pe vremuri. Echipe mici care se inchid ermetic, fundasi rudimentari care ne aduc aminte de zicala "trece mingea, nu si omul", terenuri care la prima ploaie se transforma in adevarate mlastini. Fata de Premier League si La Liga, Serie A este complet diferit.

De aceea, am spus, dupa transferul la Torino, ca Ronaldo are nevoie de macar 4-6 luni de adaptare la fotbalul italian inainte de a fi judecat. Problema lui este ca este unul dintre cei mai mari jucatori din istorie si nimeni nu are rabdare cu un astfel de sportiv. A fost judecat de la prezentarea oficiala, de la prima minge gresita la antrenament, de la primul meci oficial fara gol.

Aceasta presiune fantastica l-a facut sa lucreze inca si mai mult. Daca o sa cititi declaratiile fostilor si actualilor coechipieri ai lui Cristiano, o sa observati un lucru: prima calitate pe care toata lumea o remarca la el este puterea de a munci. Daca despre Messi spun ca e omul care iti castiga singur meciul, daca despre Ronaldinho spun ca e fotbalistul fantezist care reuseste lucruri imposibile, despre Ronaldo spun ca este omul care vine primul la antrenamente si care pleaca ultimul de la stadion.

Confruntat cu presiunea lipsei rezultatelor personale, pentru ca Juve, ca echipa, a mers "ceas" in debutul de sezon, portughezul a muncit si mai mult la Torino. Atat de mult efort a depus omul acesta incat, la prima partida din Liga Campionilor, disputata cu o seara dupa ce rivalul sau, Messi, a reusit un hattrick, a cedat.

A fost o faza banala de joc, cu Ronaldo cautand sa se demarce in careul Valenciei si fiind blocat, obstructionat pana la un punct, de un adversar. Dupa ce mingea a iesit in afara terenului, lusitanul i-a pus mana pe cap adversarului. Se spune ca l-a si tras de par, lucru care nu se vede in imagini din punctul meu de vedere. Sesizat de aditional, arbitrul de centru i-a aratat direct cartonasul rosu. Cazut la pamant, Cristiano a urlat si a plans.

Spre deosebite de alti jucatori, frustrarea sa era indreptata asupra propriei persoane. Stia de atunci ca a gresit, ca a fost tradat de emotii si ca va plati pentru asta. Presiunea asupra sa va fi inca si mai mare, va fi provocat de toti adversarii pe care ii va intalni, iar unii arbitri ii vor sanctiona cea mai mica greseala. Pentru ca nici acum fotbalistul lu Juventus nu a fost violent. Nu a lovit, nu a scuipat, nu a provocat. A facut un gest nesabuit ce putea fi sanctionat cu "galben" fara ca nici macar adversarii sa nu aiba ce comenta.

A fost insa "rosu", iar acest cartonas este o lectie pentru Ronaldo. Este momentul in care acest fotbalist urias, croit prin enorm de multa munca, trebuie sa realizeze ca este, pana la urma, om si ca orice om are dreptul de a gresi. Daca aceasta frustrare pe care o simte in aceste momente va fi canalizata in energie pozitiva, atunci Juventus va avea ce si-a dorit, un jucator extraordinar inca in varf de forma. Daca insa frustrarea va pune stapanire pe el si nu o va putea controla, aventura sa la Torino va fi extrem de scurta si de dezamagitoare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Cristiano Ronaldo eliminat Juventus, #Ronaldo plans eliminare, #Ronaldo Juventus Valencia , #stiri Cristiano Ronaldo