Transparenta in toate deciziile Primariei. Negoita e primarul bordurilor in trei straturi Interviu cu C. Pocora, candidat PNL pentru Sectorul 3

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Mai 2016, ora 09:27
7641 citiri
Transparenta in toate deciziile Primariei. Negoita e primarul bordurilor in trei straturi Interviu cu C. Pocora, candidat PNL pentru Sectorul 3
Foto: arhiva personala Cristina Pocora

Cartierele din Sectorul 3 sunt diferite si dincolo de problemele generale cu raspunsuri generale sunt chestiunile punctuale cu raspunsuri punctuale care ii intereseaza mai mult pe oameni pentru ca sunt langa casele lor. "Iar eu sunt interesata sa ma duc pana in acea celula. De acolo trebuie dezvoltate proiectele", spune candidata PNL la primaria Sectorului 3, Cristina Pocora.

Intr-un intrerviu acordat Ziare.com, Cristina Pocora a explicat care este proiectul sau pentru Sectorul 3 incepand cu "transparenta in toate deciziile primariei, vreau ca cetatenii sa stie cum se cheltuiesc banii publici".

Cristina Pocora considera ca il poate invinge pe Robert Negoita pentru ca vine "cu o atitudine pozitiva, sa fac bine pentru familiile din Sectorul 3. Sunt un om orientat catre oameni si deloc spre afaceri necurate. Asupra mea nu planeaza nicio suspiciune".

De ce candidati?

Pentru ca imi place sa fac bine. M-a incurajat succesul pe care l-am avut cu o serie de legi, de exemplu dublarea alocatiei pentru 3,7 milioane de copii, indemnizatia de crestere a copilului pentru doi ani de concediu, ridicarea plafonului superior al indemnizatiei pentru 180 de mii de familii. Sunt masuri care arata ca se poate face bine in politica daca esti perseverent, chiar daca esti in opozitie.

Acum as vrea sa trec la un nivel si mai aplicat. In administratia locala lucrurile se vad imediat, poti face bine intregii comunitati imediat, pentru ca esti executiv. Deci candidez ca sa fac bine familiilor din Sectorul 3.

De ce tocmai in Sectorul 3?

Asa a fost discutia cu colegii mei, cu echipa de la Sectorul 3, o echipa tanara si puternica cu care am simtit ca ma potrivesc. Sectorul 3 e cel mai mare din Bucuresti, a doua aglomerare urbana dupa Capitala.

Ati intrat tarziu in cursa in plina suspiciune de blat al fostului candidat PNL cu candidatul PSD. A fost blat?

Va spun categoric ca tocmai candidatura mea, determinarea mea in a schimba lucrurile in Sectorul 3 inseamna ca nu exista niciun fel de blat. Toata echipa e alaturi de mine si incercam sa-i convingem pe cetateni ca lucrurile se pot face mai bine si mai transparent in folosul lor, nu asa cum sunt facute acum.

Nu stiu ce lucruri facea candidatul dinaintea mea si ce suspiciuni existau in privinta lui. E drept ca nu facea actiuni de precampanie, s-a vazut o apropiere de primarul PSD si acesta a fost motivul pentru care organizatia a cautat alt candidat.

Ati adunat semnaturile foarte repede, imposibil de repede dupa unele opinii. Sunteti sigura ca sunt in ordine?

Sunt foarte linistita. Organziatia are in jur de 3000 de membri, deci numai de la acestia si familiile lor strangi repede 6000-7000 de semnaturi. Noi am depus 5400 de semnaturi. Am strans si personal semnaturi, am mers pe strada, am avut si 20 de corturi. Au existat contestatii, au fost respinse, nu imi fac nicio grija.

Aveti o consistenta experienta politica. Dar manageriala? Functia de primar e una manageriala.

Am fost secretar de stat intre 2005-2008, dar si activitatea de zi cu zi din Parlament nu e doar politica, e si lucru cu oamenii. Cand vrei sa obtii rezultate pe un proiect trebuie sa stii sa vorbesti cu primarul general, cu ministerele, cu Parlamentul. E importanta aici experienta parlamentara in care m-am batut mult pentru proiectele mele.

Dar inainte de toate trebuie sa fii om si sa ai valori solide, iar pentru mine familia, credinta, corectitudinea, respectarea legii sunt aceste valori.

Ce inseamna ca vreti sa faceti bine? Care e proiectul dvs?

Imi propun sa aduc transparenta in toate deciziile primariei, vreau ca cetatenii sa stie cum se cheltuiesc banii publici. Alt proiect al meu vizeaza implicarea autoritatilor pentru construirea unui spital de urgenta in Sectorul 3.

Nu e chiar de competenta primariei de sector.

Este un proiect comun cu Primaria generala si cu ministerul Sanatatii pentru ca fiecare are potrivit legii atributii clare privind construirea si administrarea unui spital.

Un alt punct important vizeaza revitalizarea zonei Faur - Republica unde am in vedere realizarea unor incubatoare de afaceri cu finantare europeana. Primaria are un termen acolo care poate fi valorificat in acest sens pentru ca trebuie sa ne gandim la tineri si la locuri de munca. Un alt lucru la care tin se refera la spatiile verzi.

Sectorul 3 nu duce lipsa de ele nici acum. E un sector destul de verde.

Spatiile verzi trebuie facute cu bani transparenti, cu sume care sa nu fie supraevaluate asa cum am vazut in raporturile Curtii de Conturi. Actualul primar este primarul betoanelor, al bordurilor puse in trei straturi.

In general oamenii asteapta de la primar strada, scoala si spital. Ce vreti sa faceti pentru strada?

Cand vorbim de infrastructura stradala vorbim despre fluidizarea traficului si aici sunt doua aspecte: pe de-o parte crearea de locuri de parcare, pe de alta parte eliminarea unor zone care ingreuneaza traficul. Adica masuri de optimizare a traficului. In chestiunea parcarilor, le avem pe cele de rezidenta si am identificat mai multe puncte unde pot fi facut parcari subterane sau supraterane. Si o parcare la capatul autostrazii, pe bd Teodor Pallady, care sa preia masinile care vin de pe autostrada de unde soferii sa ia mijloacele de transport in comun.

Sunt conexiuni care se pot face in colaborare cu Primaria Capitalei astfel incat sa fluidizezi arterele principale, sa faci intepaturi, ca in zona uzinelor Faur poarta 4 pana la Uzina Republica, de exemplu. Trebuie finalizate lucrarile la bd Liviu Rebreanu. Chiar vorbeam cu cetatenii care imi cereau reinfiintarea unei statii de tramvai, infiintarea unei treceri de pietoni, chestiuni extrem de punctuale.

Cartierele din sectorul 3 sunt diferite si dincolo de problemele generale cu raspunsuri generale sunt chestiunile punctuale cu raspunsuri punctuale care ii intereseaza mai mult pe oameni pentru ca sunt langa casele lor. Iar eu sunt interesata sa ma duc pana in acea celula. De acolo trebuie dezvoltate proiectele.

Si tot strada inseamna siguranta. In momentul de fata sunt un numar de camere de luat vederi si se are in vedere cresterea numarului. Dar ele nu sunt suficiente. Trebuie un centru de monitorizare de unde sa vedem unde si cand se intampla lucruri rele pentru actiona imediat.

Si in privinta scolilor?

Banii risipiti de actualul primar prin lucrari supraevaluate sau neexecutate, lucru pe care nu il spun eu, ci raportul Curtii de Conturi, ar putea fi folositi pentru extinderea retelei de crese si gradinite. Numarul de locuri este mic, copiii sunt pe lista de asteptare, standardele nu sunt la nivelul la care ne-am dori. De asemenea, pun accent pe lucrarile de reabilitare a scolilor si gradinitelor.

Dar reabilitarea blocurilor?

Sigur ca da. Dar sa fie lucrari de calitate nu dupa un an sa le cada oamenilor tavanul in cap. Oamenii mi s-au plans de asta, dar si de faptul ca erau pe o lista de asteptare insa ordinea s-a schimbat dupa tot felul de criterii. De aceea spun transparenta si calitate.

Sectorul 3 are un favorit detasat. Actualul primar Robert Negoita. Cu ce argument l-ati putea invinge?

Tocmai faptul ca vin cu o atitudine pozitiva, sa fac bine pentru familiile din Sectorul 3. Doresc sa fiu primarul cetatenilor, al comunitatilor, al familiilor din Sectorul 3. Sunt un om orientat catre oameni si deloc spre afaceri necurate. Asupra mea nu planeaza nicio suspiciune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Cristina Pocora primarie sector3 , #stiri Cristina Ancuta Pocora

LIVE ÎN 00:04:02

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 4 de minute

Notifică-mă