Gala Laureatilor Satmareni 2011 (FOTO)

   

Editia a IV-a a Galei Laureatilor Satmareni s-a desfasurat in aceasta seara la Filarmonica de stat Dinu Lipatti. Au participat oameni de cultura, premiile fiind acordate de catre presedintele Consiliului Judetean Csehi Arpad, vicepresedintele Adrian Stef, subprefectul Pataki Csaba si viceprimarul Kereskenyi Gabor.

Evenimentul a durat mai bine de doua ore, avand loc si momente artistice in cadrul galei. In semn de recunoastere a meritelor, pe langa titlul de laureati ai galei, cei 11 satmareni au primit cate o statueta realizata de sculptorul satmarean Radu Ciobanu.

Redam in continuare lista premiatilor si cateva detalii despre ei, prezentate in cadrul galei.

1.Dr. Tiberius Bader - arheolog actualmente pensionar de la Muzeul Judetean Satu Mare

Dr. Tiberius Bader s-a nascut la Ardud, pe 2 aprilie 1938, a absolvit Facultatea de Istorie-Filologie (Specializarea Istorie) a Universitatii Bolyai din Cluj in anul 1958, an din care este angajat la Muzeul Judetean Satu Mare unde a activat pana in 1987, intai ca director si ulterior ca muzeograf principal. A emigrat in Germania dupa 1987 unde locuieste si in prezent, remarcandu-se si acolo printr-o activitate laborioasa ca prim director al Muzeului Celtilor din Hochdorf. De-a lungul anilor a organizat la muzeul german expozitii importante si prestigioase cum sunt Traci si Celti pe ambele parti ale Carpatilor care a cuprins cele mai valoroase piese celtice si tracice din muzeele romanesti, intre care numeroase piese din muzeele din Satu Mare si Carei.

Tiberius Bader a fost toata viata un puternic promotor al culturii satmarene, de-a lungul intregii perioade cat a lucrat la Satu Mare si apoi in continuare peste hotare.

2.Mirea Marcel - Viorel - actor Teatrul de Nord Satu Mare

Nascut in 18 septembrie 1944 la Sibiu este licentiat in arta teatrala - actorie, la Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de teatru si televiziune, a profesat in teatru peste 45 de ani: intre 1965 - 1972 la Teatrul de Stat Sibiu, intre 1972 - 1974 Teatrul de Stat de Revista Deva, din 1974 - pana in prezent activand la Teatrul de Nord Satu Mare. A jucat in peste 250 de roluri de teatru, in peste 10.000 de spectacole. Din rolurile care i-au fost incredintate amintim: Arnolph in Scoala nevestelor de Moliere, Andrei in Sangele de H. Lovinescu, Fridolin von der Wanz in Maresal din inalt ordin de L. Askenazy, Stalin in Master Class de David Pownall, Jo Keller in Toti fiii mei de Arthur Miller.

A primit pentru activitatea desfasurata distinctiile - Premiul Cultural al Judetului Satu Mare pentru merite artistice deosebite; Diploma de merit a Asociatiei "Multiart" pe tema "Sarah Kane" sustinut de regizorul Christian Benedetti - Franta in programul international "Cultura Uneste Europa"; Diploma Ady Endre si medalia de bronz Ady Endre pentru merite exceptionale in receptarea si cunoasterea in limba romana a operei si mostenirii culturale a marelui poet maghiar.

3.Besenyei Stefan - actor Teatrul de Nord Satu Mare

S-a nascut pe 18 martie 1955 la Arinis. Este fiul cel mai mic al lui Bessenyei Istvan si Molnar Rozsa. Scoala generala a urmat-o la Arinis si Arduzel, iar liceul la Liceul Teoretic din Cehu Silvaniei

In 1977 intra la Institutul de Teatru Szentgyorgyi Istvan din Targu Mures, in grupa lui Tompa Miklos si Ferenczi Istvan. Primele succese le are inca in timpul facultatii, in piesele tanarului regizor Kovacs Levente, dupa lucrarile lui Brecht. Urmeaza succesul adus de musicalul Jo estet nyar, jo estet szerelem. In 1981 isi ia licenta si se angajeaza la sectia maghiara a Teatrului de Nord din Satu Mare unde este membru pana in ziua de azi.

De la sfarsitul anilor '80 este compozitorul si cantaretul trupei Castelanii, cu care, in 1990, castiga marele premiu la Festivalul National Siculus din Odorheiu Secuiesc.

In 1998 este membru fondator al Teatrului Municipal din Miercurea Ciuc, unde, in prima stagiune, regizeaza povestea Ludas Matyi Csikorszagban.

Dupa despartirea celor doua trupe, alege sa ramana la Satu Mare unde a inceput cea de-a 30-a stagiune in acest an. Este membru al Cosiliului Artistic al Trupei Harag Gyorgy si al conducerii Fundatiei Proscenium.

A fost indrumatorul cercului de teatru Nadai Istvan al Liceului Teologic Reformat din Satu Mare, munca pentru care a fost laureat, in 2007, cu premiul "Pro Schola", de catre Liceul Teologic Reformat si de Protopopiatul Reformat Satu Mare.

De numele lui se leaga si realizarea primului film turnat la Satu Mare.

4.Erdos Judita Ida - critic de arta la Muzeul Judetean Satu Mare

Nascuta la 12 septembrie 1947 la Satu Mare, a absolvit Universitatea ,,Babes-Bolyai,, Facultatea de istorie, promotia 1971 lucrand la Muzeul Judetean Satu Mare, intre anii 1968-2009, actualmente fiind pensionara. A ales ca domeniu de specialitate istoria artei, organizand prima expozitie permanenta a sectiei de arta, dedicata pictorului satmarean Aurel Popp. Intre anii 1993 - 2009 a fost sef sectie la sectia de arta, avand in sarcina coordonarea profesionala si administrativa a sectiei de arta.

Din anul 2003 a obtinut calitatea de expert in domeniul: bunuri cu semnificatie artistica si arta romaneasca moderna.

5.Popdan Claudia - profesoara la Liceul de Arta Aurel Pop Satu Mare

A absolvit in anul 1965 Conservatorul "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, sectia canto. Dupa absolvire este angajata la Teatrul de Stat din Baia Mare in calitate de artist liric, cantand in spectacole de opereta. Prin casatorie revine in Satu Mare ca profesor de canto la Scoala Populara de Arta si secretar muzical la Filarmonica "Dinu Lipatti". In perioada 1974-1978 este director al Liceului de muzica din Satu Mare, dupa care revine ca profesor la Scoala Populara de Arta, de unde s-a si pensionat. In anul 2006 i se acorda Diploma de Excelenta de catre Ministerul Culturii, pentru intreaga activitate artistica.

Timp de 27 de ani a dirijat si condus formatia vocal camerala "Gaudeamus", alaturi de care a concertat in tara precum si in strainatate. De asemenea a participat la diverse festivaluri corale nationale si internationale, formatia fiind membra a Asociatiei de cant coral internationala "A cheur joie".

In intreaga cariera didactica a indrumat sute de tinere talente catre abordarea corecta a diferitelor genuri muzicale: muzica clasica, usoara, populara. Multi dintre elevi au devenit nume cunoscute in genul muzical studiat, unii dintre acestia facand cariera muzicala internationala.

6.Deak Endre profesor la Casa de Cultura Carei

S-a nascut la Targu Mures, la 24 decembrie 1952, domiciliat in Carei. A absolvit Scoala de Arte din Targu Mures, sectia vioara, apoi Institutul Pedagogic de 3 ani, sectia pedagogie muzicala iar in 1977 Conservatorul "Gh. Dima" din Cluj Napoca.

Dupa studii a fost repartizat la Negresti Oas, unde a fost profesor de muzica timp de un an si la initiativa profesorului Karacsonyi Peter, s-a angajat la Casa de Cultura din Carei, unde activeaza, pana in prezent.

A facut parte ca membru sau dirijor in mai multe ansambluri si formatii cum sunt Castelanii, si in Castelanii Juniori, a condus si corul svabesc cu care a vizitat aproape toate localitatile locuite de etnici germani din judet, fapt ce va sta la baza unui CD realizat in Germania in 1992, de catre ansamblul Collegium Suebicum Sathmarense.

In 1977 a pus bazele unui ansamblu specializat pentru interpretatrea muzicii vechi, care va lua numele de "Collegium" in cadrul Casei de Cultura din municipiul Carei la care activeaza pana in prezent fara intrerupere, fiind astfel unul dintre cele mai vechi grupuri de acest gen din tara a carei caracteristica este interpretarea muzicii renascentiste intr-o conceptie istorica, utilizand instrumente construite dupa modele de epoca.

7.Familia profesorilor Cosma Gheorghe si Cosma Rozalia, Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare

Gheorghe Cosma a profesat in cadrul Colegiului National Mihai Eminescu in perioada 1955 - 1990. Nascut la data de 23.12.1931, in comuna Pomi, judetul Satu Mare, casatorit cu Rozalia Cosma, profesoara de limba si literatura romana la Liceul ,,Mihai Eminescu" din Satu Mare si la Liceul nr. 3 din Baia Mare, a absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii ,,Babes Bolyai" din Cuj.

Si-a inceput activitatea de profesor de matematica la Liceul ,,Mihai Eminescu" din Satu Mare actualmente Colegiul National ,,Mihai Eminescu", unde a fost profesor, fiind si director al acestei institutii prestigioase de invatamant, timp de 15 ani. Deviza profesorului, ca slujitor al catedrei, a fost daruirea, constiinciozitatea si pregatirea temeinica a elevilor. Multi fosti elevi s-au realizat prin matematica. A publicat mai multe articole cu caracter metodic, in revista ,,Invatamantul Satmarean", in cotidianele locale si in revista ,,Luceafarul". A contribuit la elaborarea monografiei Liceului ,,Mihai Eminescu" din Satu Mare. A publicat doua carti, scrise in colaborare cu sotia sa: ,,Comuna Pomi - Straveche vatra romaneasca", in anul 2002, si ,,Omagiu celor care au fost si celor care sunt - Pomi - 1407-2007 (600 de ani)", ambele cu caracter monografic, dedicate comunei natale.

A fost membru in Comitetul National al Societatii de Stiinte Matematice, intre anii 1956-1993 si a fost distins cu mai multe medalii si ordine, in anul 1972 obtinand titlul de Profesor Emerit.

A facut calatorii cu caracter turistic in aproape toate Tarile Europei iar cunostintele acumulate le-a valorificat in practicarea profesiei, in special la orele de dirigentie, formand astfel caractere.

Rozalia Cosma s-a nascut in comuna Piscolt, judetul Satu Mare, la 16.06.1935, a urmat Scoala Normala de fete Oradea, Scoala Pedagogica de Fete Carei, studiile superioare la Facultatea de Filologie, sectia Limba si Literatura Romana Universitatea "Victor Babes" - Cluj.

Este profesoara de limba si literatura romana, la Liceul "Mihai Eminescu" Satu Mare timp de 29 de ani si la Liceul nr. 3, din Baia Mare timp de 4 ani.

8.Berindei Sorin Stefan -profesor la Palatul Copiilor Satu Mare

Berindei Sorin Stefan s-a nascut in 19 iunie 1949 fiind profesor la Palatul Copiilor din Satu Mare. A absolvit Academia de Muzica ,,Ciprian Porumbescu" din Bucuresti.

A activat ca profesor la Scoala generala din Pomi, la Casa de Cultura a Tineretului ca director, la Palatul Copiilor, profesor, la Casa de Cultura a Sindicatelor director, la Liceul de Arta ,,Aurel Popp" profesor si in prezent la Palatul Copiilor, profesor.

In perioada 1996-2002 la Colegiul National ,,Ioan Slavici" a fost profesor asociat la sectia pedagogica. In calitate de dirijor a promovat de-a lungul anilor: muzica corala si muzica populara.

A infiintat si condus ansamblul tineretului ,,Doina Somesului" promovand tineri valorosi precum Nicolae Muresan, Carmen Sas, Ana Holdis precum si ansamblul ,,Busuiocul". A condus ansamblul ,,Meridiane" al Casei de Cultura a Tieretului si a infiintat ansamblul de copii si tineret ,,Inedit" al Palatului Copiilor alaturi de care in cei 24 de ani de existenta a obtinut recunoastere nationala.

De-a lungul anilor s-a implicat si in organizarea unor serii de spectacole la nivel municipal, judetean si national, avand invitati de marca ai muzicii romanesti.

9.Maxim Denisa - Madalina - eleva la Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare

Este eleva in clasa a XI-a profil umanist, specialitatea stiinte sociale a obtinut in anul scolar 2010--2011, locul I la etapa nationala a concursului interdisciplinar de istorie si informatica "ISTORIE SI SOCIETATE IN DIMENSIUNE VIRTUALA" desfasurat in perioada 2-5 februarie 2011 la Bucuresti (prof. coordonator Nicoleta Chereches - istorie; Surducan Liana -informatica) si locul I la etapa nationala a concursului national "SESIUNEA DE REFERATE SI COMUNICARI STIINTIFICE ALE ELEVILOR DIN INVATAMANTUL LICEAL LA DISCIPLINA ISTORIE" (prof. coordonator Nicoleta Chereches) concurs desfasurat la Calarasi in perioada 13-16 iulie 2011. Pentru ambele competitii inscrise in calendarul competitional MECTS, eleva poseda diplomele ministrului.

Eleva Maxim Denisa Madalina este una dintre elevele deosebite ale Colegiului National Mihai Eminescu, ea evidentiindu-se in fiecare an scolar cu rezultate foarte bune la nivel national si este membri EYP Romania, incepand cu luna mai 2011.

10.Bartincki Attila - sportiv - karate SKDUN - C.S. Karate Do BFKS Carei - antrenori Daraban Gheorghe si dr. Fazekas Gheorghe Zoltan

Este un tanar sportiv cu rezultate deosebite, in anul competitional 2011 a obtinut rezultate impresionante.

OMUL ANULUI

11. Fogel Laszlo consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Satu Mare este Omul Anului, datorita perseverentei cu care a sprijinit activitatea sportiva a CSM Satu Mare, echipa de baschet feminin reusind un rezultat de exceptie in Campionatul 2010-2011: vicecampioana Romaniei - locul 2 in Divizia A, locul 2 in Cupa Romaniei.

S-a nascut la data de 5 noiembrie 1954 in Craidorolt si este de profesie: economist (UBB Cluj Napoca, 1980)

Din anul 1996 este consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Satu Mare.

In anul 2007 impreuna cu actualul viceprimar Kereskenyi Gabor si cu fostul consilier Teodor Curpas au pus bazele Clubului Sportiv Municipal Satu Mare. Din 2008 este presedintele clubului.

CSM Satu Mare are doua sectii: baschet feminin si handbal masculin.

Rezultatele echipei de handbal masculin:

-Campionatul 2007-2008: locul 4. in Divizia A (Liga II)

-Campionatul 2008-2009: locul 1. in Divizia A si promovare in Liga Nationala
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 19:38
Sursa: Portalsm.ro

Portalsm.ro
Cele mai citite stiri
Teroare in Solduba. Oamenii sunt disperati si se pregatesc sa actioneze
Satenii din Solduba, comuna Homoroade au ajuns la capatul rabdarii dupa ce in decurs de doar cateva ...
O bunica vindea acasa tigari de contrabanda
O femeie, de 67 de ani, din Localitatea Vama a fost depistata in flagrant, la data de 10 octombrie ...
Conducerea Consiliului Judetean regreta plecarea prematura dintre noi a jurnalistei Bartos Erzsebet
"Este greu sa ne exprimam in cuvinte durerea atunci cand pierdem un om apropiat de inimile a mii de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor