Ziare.com

Eugen Simion, acceptat ca membru al Academiei elene

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 10:43

   

Eugen Simion, acceptat ca membru al Academiei elene
Academia din Atena a fost marti gazda ceremoniei dedicate lui Eugen Simion, critic literar si fost presedinte al Academiei Romane, prin care acesta a fost acceptat ca membru al Academiei elene.

Mentionam ca Eugen Simion este membru al mai multor academii, recunoscute la nivel mondial ca elitiste.

Eugen Simion a fost intampinat de catre vicepresedintele Academiei Elene, Ioannis Skarentzos, care a subliniat importanta activitatii academicianului roman, accentuand importanta volumului "Dimineata poetilor" si precizand ca Eugen Simion este autorul a peste 3.000 de articole, care au, fiecare, titluri originale, care reprezinta motive de reflectie prin ele insele. Academicianul grec a exemplificat cu "Intoarcerea autorului".

Vicepresedintele academiei ateniene nu a uitat sa mentioneze faptul ca, in 1996, Eugen Simion a fost presedintele Centrului romanesc al UNESCO si nici faptul ca acesta a facut parte din corpul academic al Universitatii Paris IV (Paris-Sorbonne), ca lector-invitat.

In Laudatio, rostit de academicianul Evanghelos Moutsopoulos, Eugen Simion a fost denumit "studentul rasfatat" al lui Tudor Vianu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan si al lui Alexandru Graur. De asemenea, s-a precizat ca, in anul 1969, Eugen Simion a devenit doctor in stiinte filosofice, sub atenta indrumare a profesorului serban Cioculescu, cu teza "Eugen Lovinescu, scepticul mantuit".

Academicianul Mutsopoulos a amintit si despre legatura pe care Eugen Simion a avut-o cu 'monstrii sacri' ai diasporei romanesti de la Paris, Emil Cioran si Mircea Eliade.
"'Intoarcerea autorului' reprezinta legatura dintre scriitor si propria sa opera. Un scriitor, chiar si dezradacinat, nu se dezice niciodata, nu se desprinde de opera sa", a reliefat academicianul grec.

Profesor universitar, critic literar, editor, eseist, filolog

Eugen Simion a prezentat tema: "Modelul grec si prezenta Greciei in cultura romana", rostind cateva cuvinte in limba greaca, in deschidere.

"Mi-as fi dorit foarte mult sa fi putut vorbi in limba greaca in sala de festivitati a Academiei din Atena", a spus textual.

Eugen Simion si-a inceput discursul vorbind despre geometrie, geometria greaca, care este "regina stiintelor".

"Geometria este baza tuturor stiintelor, este un model incoruptibil, perfect, incomparabil. Asa cum spunea parintele meu spiritual, George Calinescu, candva: 'si eu sunt grec', incerc acum acelasi sentiment", a explicat Eugen Simion.

Eugen Simion si-a exprimat apartenenta la spatiul elinistic, ca roman si ca european, folosindu-se de citate ale lui Voltaire si Victor Hugo, trecand apoi in revista pleiada de scriitori romani de origine greaca sau care au facut referiri la cultura greaca.

Din delegatia care l-a insotit pe distinsul academician Eugen Simion la Atena au facut parte academicienii Marius Sala si Maya Simionescu, monseniorul Ioan Robu, conducatorul Bisericii Romano-Catolice din Romania si primarul Sectorului 2, Nicolae Ontanu.

Prezenti au fost inalti diplomati romani: Excelenta Sa, ambasadorul Romaniei in Grecia, George Ciamba, Mihai Ricci, consilier diplomatic, stefan Nicolae, secretar I, impreuna cu sotia, membri ai Academiei Elene, fostul presedinte al Academiei, Ygoumenidis Skakeas si fostul presedinte al Republicii Elene, Kostis Stefanopoulos. In impunatoarea sala au luat loc si distinsi membri ai diasporei romanesti din Atena.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1040 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor