Tulburatoarea decadere si disparitie a samaritenilor, fondatorii Israelului

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:32
16586 citiri
Tulburatoarea decadere si disparitie a samaritenilor, fondatorii Israelului
Foto: Spiegel

Samaritenii, care au reprezentat un grup religios important din Levant, au fondat Regatul Israel, in jurul anului 930 i.Hr.. Istoria tumultoasa a samaritenilor a dus la o dramatica imputinare a populatiei, de la cateva sute de mii in antichitate pana la aproximativ 750 de persoane in prezent.

Iudeii au avut o concurenta semnificativa in antichitate, atunci cand a fost vorba de a se inchina Domnului. Arheologii au descoperit un al doilea templu important, nu departe de Ierusalim, care il precede pe cel cunoscut pana acum, informeaza Spiegel.

Aharon ben Ab-Chisda ben Yaacob, in varsta de 85 de ani, este un preot de rang inalt, fiind liderul spiritual al samaritenilor, o secta care traieste la Kiryat Luza, in apropiere de Nablus, in Israel.

Arborele genealogic al preotului cuprinde 132 de generatii. "Eu sunt un descendent direct al lui Aaron, fratele profetului Moise", care a trait cu peste 3.000 de ani in urma.

Membrii sectei samaritene pastreaza ziua Sabatului, iar casatoriile se fac doar in interiorul acesteia. Satul Kiryat Luza se afla la poalele muntelui Garizim. Acolo se gasesc o scoala, doua magazine si un locas pentru sacrificii.

Aici traiesc doar 367 de samariteni, intr-o mica comunitate. Toata lumea participa la slujbele religioase din sinagoga, in fiecare sambata.

"Fiecarui copil i se face circumcizie, in a opta zi de viata", a spus preotul. Cel mai important lucru dintre toate il reprezinta faptul ca secta crede doar in mostenirea scrisa a lui Moise, cele cinci carti ale Pentateului, cunoscute sub numele de Tora. Ei resping toate celelalte parti din Biblie.

Samaritenii si iudeii

Din punct de vedere istoric, samaritenii si iudeii au o linie genealogica comuna. Vechiul Testament relateaza faptul ca 10 dintre cele 12 triburi din regiunea Samaria au fondat Regatul Israel, in jurul anului 930 i.Hr..

Celelalte doua triburi, care traiau in sud, au format Regatul Iuda, cu capitala la Ierusalim. Cu alte cuvinte, samaritenii au detinut majoritatea in acea vreme.

In antichitate, existau 300.000 de samariteni, poate chiar un milion. Dar legea stricta a samaritenilor a dus la prabusirea lor. Aceasta prevede, printre altele, ca "niciunul dintre voi sa nu poata iesi in afara 'tarii promise'".

Astfel, in timp ce iudeii au fugit in toata lumea, pentru a scapa de cruzimea conducatorilor straini, samaritenii au ramas in tara stramosilor lor, indurand tirania bizantina si nemiloasa conducere a sultanilor.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, mai existau doar 146 de samariteni. "Astazi o ducem mai bine. Acum, impreuna cu un alt grup, care se gaseste la Holon, in apropierea Tel-Avivului, comunitatea noastra cuprinde 751 de persoane", explica preotul.

Aceasta crestere a populatiei a avut loc doar dupa ce au schimbat vechile traditii. Ei au anulat interdictia casatoriilor mixte.

Samaritenii se aduna toti de Paste, iar in timpul ceremoniei un preot face sacrificii prin taierea a 50 de miei.

Originile samaritenilor

Dar de unde se trage acest popor? Descoperirile recente arata ca samaritenii au avut o soarta sumbra. Ei au fost candva pazitorii Chivotului Legamantului si detinatorii traditiei mozaice. Dar apoi au devenit victime ale unei campanii de defaimare.

Un expert in Vechiul Testament, Stefan Schorch, de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania a vizitat sinagoga din Kiryat Luza. El efectueaza cercetari asupra samaritenilor.

El cauta carti vechi sacre. Preotul din sinagoga deschide un seif, unde se afla volume vechi ale Pentateului. "Este incredibil sa pot rasfoi o editie perfect conservata din secolul al XIV-lea", a spus cercetatorul.

A fost o vreme cand aproape fiecare familie poseda o astfel de carte pretioasa. Profesorul german compara Tora samariteana cu versiunea iudaica.

"Exista doar o singura diferenta importanta. La evrei, epicentrul lumii religioase este Ierusalimul, pe cand la samariteni este muntele Garizim", a explicat Schorch.

Dar care Tora este cea originala? Pana de curand, a fost acceptata teoria potrivit careia samaritenii s-au desprins ca o secta radicala, in secolul al IV-a i.Hr.

In Biblie, ei apar ca se inchina la idoli. Parabola "bunului samaritean" din Biblie prezinta un portret atipic pentru membrii acestei secte. Se pare ca descrierea ce se refera la samariteni din Biblie ar constitui o fata distorsionata a istoriei.

Papirusurile descoperite la Qumran, langa Marea Moarta, precum si un fragment din Biblie, recent aparut, necesita "o reevaluare" a istoriei samaritenilor, considera Schorch.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#istoria samaritenilor fondatori Israel, #samariteni Regatul Israel, #secta samaritenilor Israel, #Samaria Vechiul Testament, #Biblia Pentateu Tora , #antichitate