Academicianul Andrei Pippidi: Ma tem ca multe case cu valoare istorica vor fi daramate

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 09:32
4080 citiri
Academicianul Andrei Pippidi: Ma tem ca multe case cu valoare istorica vor fi daramate
Foto: www.romaniacurata.ro

O data la cateva saptamani, stiri despre noi cladiri istorice care cad prada buldozerelor ajung la opinia publica. De fiecare data, ne intrebam cum e posibil. De ce Ministerul Culturii nu face nimic, de ce arhitectii nu fac nimic, de ce primariile din Bucuresti nu fac nimic.

Andrei Pippidi, fost presedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, profesor si membru corespondent al Academiei Romane, este unul dintre cei mai mari aparatori ai acestor case vechi si frumoase. Recent, a fost demolata o cladire fabuloasa, Casa Ghyka. Din pacate, lui Andrei Pippidi ii e teama si pentru alte case cu valoare istorica si arhitectonica.

El a declarat pentru Ziare.com, ca sunt si alte cladiri importante despre s-ar putea sa aflam intr-o buna zi ca sunt demolate.

Casa Ghika si surorile ei incendiate

Casa Ghika, demolata la inceputul lui octombrie, a fost "asasinata" cu premeditare, dandu-i-se foc de trei ori, inainte de daramare, pentru ca starea ei sa devina un pretext pentru demolare, arata Andrei Pippidi.

"Casei i s-a dat foc de trei ori. Si eu am crezut ca fusese un singur incident, dar fusesera trei. De fiecare data vecinii au chemat pompierii, care si-au facut datoria. Aceasta ticalosie se repeta mai mult decat frecvent, este o tactica.

Amintesc Casa Romulu de langa palatul Victoria. Este o casa de colt foarte frumoasa, construita de Petre Antonescu, unul din numele cele mai ilustre ale arhitecturii romanesti. A fost lasat de izbeliste, sa intre si sa iasa homelesii, pana i s-a dat foc.

Din fericire, fiind plasata atat de aproape de locurile cele mai inalte ale politicii, s-au luat masuri imediat. Saptamana trecuta am vazut primele semne, s-ar putea sa i se fi gasit un rost si sa fie restaurata", a declarat Pippidi.

Uneori, luand atitudine, prin simplul fapt de a scrie despre o astfel de casa, reusesti sa faci ceva pentru pastrarea ei. Andrei Pippidi a reusit sa salveze o casa, printr-o serie de articole in presa.

"Alt exemplu: pe strada Teodor Serbanescu, langa liceul comercial Nicolae Kretulescu, o casa pe care atunci cand am vazut-o am crezut-o pierduta si care intre timp a fost restaurata. Tocmai iesise dintr-un incendiu, innegrita. A fost un mare succes. Sa nu zic al meu, chiar daca scrisesem un articol in care faceam istoria acestei case de la 1867 pana la sfarsitul ultimului razboi", spune istoricul roman.

Actele de barbarie impotriva caselor sunt uneori atat de totale, iar proprietarii atat de decisi sa le distruga, incat se munceste noaptea pentru a darama o casa, arata un alt exemplu oferit de Andrei Pippidi.

"Mai aproape de noi, pe coltul bulevardului Lascar Catargiu cu strada Visarion, se gaseste o casa din care acuma nu mai vedeti decat o ruina. Eu ii spun Casa Papacostea, acolo a locuit in anii '20 acest filolog clasic. Aici am fost anuntati ca a fost o explozie de gaze.

Ce explozie de gaze?! Pompierii au venit imediat iar stricaciunile erau mici si totusi, noapte de noapte, cineva a lucrat la largirea acestei rani care pana la urma a spintecat toata casa. Dar nu era efectul exploziei de gaze", mai spune el.

Casele intregi in jurul carora se aduna "semne rele".

Langa Casa Ghika se afla cladirea fostei Scoli Franceze, de mare valoare, din care insa fostii chiriasi s-au mutat. Academicianul Andrei Pippidi are o vorba cand descrie situatia unei case care ar putea sa urmeze pe lista demolarilor. "Semn rau", spune Andrei Pippidi uitandu-se la fosta Scoala Franceza.

"Atrag atentia ca proiectul din 2007, care a primit mai mult sau mai putin fatis aprobari, cuprinde si planul casei fostei Scolii Franceze, adica chiar alaturi de casa Ghika, pe care tocmai am pierdut-o.

Este si mai faimoasa si merita si mai mult decat Casa Ghika sa fie pastrata. Personal prefer Casa Ghika din punct de vedere arhitectural, dar cladirea fostei scoli Franceze este in stil neoromanesc, de pe vremea lui Mincu, adica absolut printre primele care s-au construit in Bucuresti in acest stil.

A fost a lui Petre Aurelian, economist de mare valoare, unul dintre fruntasii Partidului Liberal si prim ministru. Acum francezii s-au mutat si casa sta goala. Semn rau. Chiar foarte rau, intr-un moment in care se intampla alaturi o demolare", arata Andrei Pippidi.

Si in jurul unei alte cladiri monument din zona cuprinsa intre Lascar Catargiu si Calea Victoriei, care a apartinut unuia din printii Sutu, incep sa se adune "semne rele".

"Mi-e teama de o alta casa. Pe strada Iorga, langa parc, este casa parintilor poetului Ion Pillat, rude cu Bratienii. Foarte frumoasa casa, luata de o firma suedeza. Imediat, alaturi, lipita de ea, e o casa pustie a printului Mihai Sutu, fost guvernator al Bancii Nationale, membru al Academiei Romane. Casa lui e goala de mult timp. Nu e semn bun", spune profesorul Pippidi.

Cine vrea sa vada o alta casa care e ucisa cu sange rece, poate sa treaca pe langa o casa de la intersectia bulevardului Lascar Catargiu cu strada Amiral Urseanu. Aici a fost folosita abandonarea si taiarea unui copac, spune Andrei Pippidi.

"E vorba de ultima casa cu fatada pe bulevardul Catargiu, dar si pe Amiral Urseanu. Se pare ca este a unei judecatoare care a cumparat-o si care nu indrazneste sa o darame si o lasa de izbeliste. Sunt ani de cand o vad cu toata ferestrele deschise, in toate ploile, in toate vanturile.

Este inconjurata de copaci frumosi, batrani. A obtinut intr-o primavara autorizatia sa se mai taie din ei. S-a taiat cam jumatate dintr-un copac care a cazut peste scara casei si a facut-o praf. Eu cred ca ei au sperat ca darama chiar casa. De atunci e asa, in paragina. Intr-o vreme mai intrau unul-doi vagabonzi. Acum nu ii mai lasa nici pe ei", spune cu tristete Andrei Pippidi.

De ce sunt daramate aceste cladiri

Andrei Pippidi are si o explicatie trista pentru atitudinea autorilor acestor fapte oribile. "De obicei e vorba de proprietari noi, speculanti care au intrat pe piata cu aceasta intentie, sa cumpere o casa veche pentru a o inlocui cu una noua.

Pe de alta parte, chiar cand cladirile alta data nationalizate sunt restituite urmasilor proprietarilor legitimi, acesti descendenti nu mai au mijloacele sa intretina o casa care candva era pe masura cuiva care avea macar o mosie.

Inca doua cladiri istorice din Capitala, demolate sambata dimineata

Aceste case au devenit o cauza de cheltuiala mult mai mare decat altadata, fiindca sunt avariate dupa ce 70 de ani au fost lasata in neglijenta", spune profesorul Pippidi care a dus o lupta de 9 ani de zile pentru pastrarea casei Ghika, daramata acum aproape doua saptamani.

"Sunt 9 ani de zile de cand ma temeam de asa ceva si aratam ca o casa ca asta nu mai cunosc in Bucuresti. Mai grav e ca trebuia neaparat semnatura primarului de sector, domnul Andrei Chiliman. El a inceput prin a refuza, stiind foarte bine de la sotia sa, care e arhitecta si specializata in restaurari de monumente.

Firma Romtal l-a dat in judecata, a avut loc un proces iar Chiliman a castigat. Si, absolut inexplicabil, se razgandeste, si pe furis, pe ascuns, pe la sfarsitul verii anul acesta, a dat semnatura pe care i-o cereau cei de la Romtal. Ghici ghicitoarea mea!?

Procesul a aratat, ca sa zic asa, numai valoarea lui", a incheiat Andrei Pippidi istoria caselor care au fost si ar putea sa fie demolate pentru a face loc noilor interese imobiliare ale unor proprietari care nu inteleg ce inseamna aceste monumente pentru sufletul orasului Bucuresti si pentru frumusetea lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andrei pippidi case demolate Bucuresti, #Andrei Pippidi case istorice daramate, #Andrei Pippidi demolari ilegale , #arhitectura