Arhitectul, cel mai apropiat si sincer prieten - Interviu cu arh. Alexandru Balan

Advertorial
Luni, 07 August 2017, ora 17:05
26788 citiri
Arhitectul, cel mai apropiat si sincer prieten - Interviu cu arh. Alexandru Balan

One Design ⎯ un singur birou de arhitectura, mai multe perspective. Fie ca vorbim despre arhitectura, design interior, inginerie sau consultanta, dedicarea si profesionalismul celor implicati in proiect rezida in portofoliul lor vast.

In mod clar, serviciile pe care le ofera reflecta ani de munca si o echipa unita care transforma visuri in realitate prin prezentarea unor concepte unice si inovative.

Dar sa vedem in cele ce urmeaza cum a imbinat arhitectul Alexandru Balan, Managing Partner One Design, creativitatea cu provocarile financiare si cu schimbarile din piata, odata cu trecerea anilor.

Care este istoricul companiei? Care sunt principiile dupa care va ghidati?

Firma este fondata in 2003 si a intrat pe piata cu servicii de design interior si design de mobilier. Ulterior, in 2006 am inceput sa furnizam servicii de arhitectura pentru constructii de la zero. De la bun inceput ne-am dorit sa ne adresam clientilor care isi doresc mai mult decat din partea unui arhitect, asta insemnand idei inovative, implicare in partea de implementare, gasirea de solutii optime si adaptate, relatia cu furnizorii de materiale de constructii si finisaje, de mobilier etc.

One Design s-a dorit si a ajuns "one stop shop", ceea ce inseamna ca oamenii gasesc la noi solutia completa pentru orice tip de proiect. In acest sens, ne bazam pe subcontractorii nostri de incredere, cu care lucram de multi ani si care si-au dovedit calitatile, punand in slujba proiectului si a beneficiarului tot know-how-ul lor astfel incat fiecare proiect sa iasa cat mai bine din punct de vedere al implementarii.

Ne mandrim cu faptul ca, in realitate, un proiect realizat de noi seamana cu ceea ce am prezentat in simularile 3D (randari) si in planuri in proportie de 90%. Aceasta, datorita implicarii intregii echipe, atasamentului fata de proiect si a grijii fata de client.

Care au fost sursele de investitie? Descrieti putin procesul de investitie.

Sursele de investitie s-au constituit din fonduri proprii. La inceput, investitia se bazeaza pe tehnica de calcul primara (laptop, imprimanta). Pe masura ce business-ul creste, prin numarul de proiecte si diferentele dintre acestea, apar investitiile in statiile de lucru, in echipamentele profesionale de printare, scanare si retelistica, dar apare si cea mai mare investitie: cea in oameni.

Este necesar sa iti cresti oamenii, sa ii educi in tot ce inseamna conceptul tau de abordare si asta este cel mai greu. Resursa umana este cea mai valoroasa si cea mai greu de gasit, modelat si utilizat la momentul oportun in proiectul potrivit.

Care este perioada din an la care va ganditi ca ar putea reprezenta o oportunitate pentru investitie in aceasta etapa a business-ului?

In domeniul proiectarii de arhitectura si design-ului interior nu exista perioade de investitii favorabile, ci exista doar momente in care simti ca esti depasit din punct de vedere tehnologic sau logistic.

Cu cat influenteaza previziunile si calculele anterioare cresterea afacerii dumneavoastra?

Previziunile pe care le realizam sunt foarte aproape de realitate. In 14 ani de activitate, am invatat sa anticipam schimbarea pietei, noile abordari, noile canale de comunicare si gasire de clienti, precum si comportamentul acestora. Niciodata nu poti fi 100% pregatit pentru ce urmeaza, dar-in general-ceea ce anticipam, se produce.

Cresterea business-ului este determinat de foarte multi parametri independenti de activitatea noastra cum ar fi: investitiile straine, investitiile statului, domeniul constructiilor, real estate etc.

Fiecare dintre domeniile cu care suntem cel putin tangenti-daca nu chiar ne intersectam-ne influenteaza intr-un fel sau altul. Orice miscare politica sau economica (cresteri de dobanzi bancare, curs valutar), vremea de afara, influenteaza business-ul de proiectare din piata libera. Asa cum ne place sa spunem, suntem intr-un domeniu meteo-dependent si economico-politico-interdependent.

Care este strategia cu care abordati clientii?

Nu avem o strategie de abordare sau de cautare de clienti. Clientii ne cauta pe noi pe internet sau vin prin recomandari, vazand lucrarile noastre de pana acum. Le transmitem oferte si, cel mai important: nu facem follow-up.

Consideram ca daca primul pret i se pare mare, orice discutie ulterioara de follow-up va conduce doar la o micsorare a onorariului pe principiul "tu vrei sa imi faci proiectul", ceea ce este total gresit, deoarece realizarea proiectului este in interesul clientului.

Orice potential client care paseste in biroul nostru si intelege ce facem si de ce costa cat costa va deveni cu certitudine clientul nostru. Si nu de putine ori, acesta va deveni client recurent, aducand alte proiecte, fie ale lui, fie ale cunoscutilor, prietenilor sau partenerilor.

Ne facem treaba foarte bine si incercam sa ii multumim pe cat posibil pe toti clientii. In plus, nu refuzam nimic, nici un proiect, indiferent cat de mare sau cat de mic este. Nu poti sti ce iti rezerva fiecare lucrare in parte pe care ai executat-o.

Sunteti multumit de afacerea dumneavoastra? Ce considerati ca ar trebui schimbat?

Suntem multumiti la nivelul la care putem spune ca traim din acest business. Schimbarile care ar trebui facute nu tin de business, ci de gandire colectiva a potentialilor clienti, a celor din jur, de abordarea lor astfel incat sa inteleaga exact rolul arhitectului, cat il ajuta, cat economiseste si cat de important este sa ai un arhitect bun.

Asa cum ne place sa spunem: "Arhitectul este in varful piramidei. Sub el sunt inginerii si toata echipa. Iar arhitectul iti schimba viata: in bine sau in rau". Daca un spatiu este bine si corect proiectat, fie ca vorbim despre un restaurant, despre un bar, fie de o cladire de birouri sau de o casa, orice ii va bucura si va crea sentimente de bucurie, liniste si impacare pentru cei care isi petrec timpul acolo.

Dimpotriva, daca spatiul este prost proiectat, va fi o corvoada pentru toti cei implicati. Arhitectul este omul care iti poate schimba cursul vietii si care stie totul despre tine ca investitor. Este un fel de duhovnic si poate cel mai apropiat si sincer prieten.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#birou arhitectura , #arhitectura