Catedrala Notre-Dame, in pericol iminent. Francezii cauta filantropi americani sa o restaureze

Joi, 06 Iulie 2017, ora 15:20
6511 citiri
Catedrala Notre-Dame, in pericol iminent. Francezii cauta filantropi americani sa o restaureze
Foto:Twitter/Cathedrale NotreDame

Lista de lucrari care trebuie efectuate in regim de urgenta devine tot mai lunga, iar statului francez ii va fi foarte greu sa se descurce de unul singur. Catedrala Notre-Dame din Paris, afectata de poluare, intemperii si uzura provocata de trecerea timpului, ar putea fi renovata cu sprijinul unor filantropi din Statele Unite.

Catedrala Notre-Dame din Paris, inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, cel mai vizitat monument istoric din Europa (intre 12 milioane si 14 milioane de vizitatori pe an), o bijuterie a arhitecturii gotice din perioada cuprinsa intre secolele al XII-lea si al XIV-lea, domina peisajul din Ile de la Cite prin turnurile si fatada ei impresionante, informeaza AFP.

Lasand la o parte acest decor, alte parti exterioare ale sale se afla intr-o situatie mai putin stralucita. In special in fata catedralei.

Pe fatada principala, garguii - jgheaburi medievale - si-au pierdut capetele si arboreaza tuburi din PVC deloc elegante pentru evacuarea apelor pluviale. In alta parte a fatadei, o balustrada a disparut, fiind inlocuita cu o scandura din lemn. Un pinaclu e in ruina, piatra s-a topit ca un bulgare de gheata, tocul unui vitraliu a fost ros de carii... La inaltime, sub arcele butante care sustin catedrala, elementele decorative care s-au desprins din ele au fost depozitate din precautie si formeaza mici cimitire de pietre.

Statul francez, proprietarul edificiului, ii consacra deja 2 milioane de euro pe an.

El s-a angajat chiar sa doneze 1 euro dintr-o subventie suplimentara pentru fiecare euro primit din filantropie cu ajutorul Fundatiei Avenir du Patrimoine din Paris, in limita a 4 milioane de euro pe an din contributie publica, in virtutea unui acord-cadru semnat la inceputul lunii mai la Palatul Elysee, sediul Presedintiei franceze.

Andre Finot, responsabil cu comunicarea pentru catedrala si indragostit de celebrul edificiu parizian, doreste sa gaseasca noi filantropi care sa doneze pentru Notre-Dame.

"Exista o urgenta reala", a declarat el pentru AFP, enumerand distrugerile cauzate de poluarea aerului si ploile acide, dar salutand sprijinul constant acordat de statul francez. "Poti sa iti dai seama ca nu este suficient", a adaugat el, precizand ca administratorii edificiului vor avea nevoie de 100 de milioane de euro pe 20 de ani si de 150 de milioane pe 30 de ani pentru a realiza lucrarile necesare.

Din acest motiv, Andre Finot a avut ideea de a cauta aceste sume in alta parte, cu ajutorul unui fond de finantare creat ad-hoc in cadrul Fundatiei Avenir du Patrimoine din Paris.

"Vom face totusi apel la francezi: trebuie ca ei sa devina constienti de patrimoniul incredibil de care dispun", a subliniat Andre Finot, reamintind ca edificiul, desi utilizat de cultul catolic, "este deschis pentru toata lumea". "Primim de altfel pe parcursul intregului an marturii ale vizitatorilor care ne spun: 'Eu nu sunt credincios, dar imi place acest loc'".

O fundatie de drept american, Friends of Notre-Dame de Paris, tocmai a fost infiintata pentru a se adresa in Statele Unite unui public "care are cultura donatiei si este foarte atasat de acest monument".

Vedetele americane aflate in trecere prin Paris nu ezita sa se opreasca pentru a vizita Notre-Dame. La fel au procedat cantareata pop-R&B Beyonce si sotul ei, rapperul Jay Z.

Turistii de dincolo de Atlantic sunt deosebit de atasati de Quasimodo si alte personaje - imortalizate in filme si musicaluri - nascute din imaginatia scriitorului Victor Hugo, al carui roman "Notre-Dame de Paris" (1831) a amplificat miscarea in favoarea restaurarii catedralei in secolul al XIX-lea.

In prezent, sageata ridicata pe cei patru piloni ai transeptului are nevoie de o restaurare costisitoare. Impresionanta prin inaltimea sa de 93 de metri si cele 250 de tone de plumb ale sale, ea are de suferit din cauza unor "probleme de acoperire, iar ploaia risca sa atace sarpanta", a explicat Marie-Helene Didier, conservatoare generala a patrimoniului.

"Nu ne aflam totusi intr-o situatie de pericol iminent, reusim cel putin sa reparam chestiunile cele mai presante", a asigurat Marie-Helene Didier, o angajata a statului francez.

"Insa aportul filantropilor din mediul privat ne-ar permite sa acceleram trecerea la lucrari si, poate, sa incepem in paralel sa renovam unul sau doua arce butante", a adaugat ea. Sub coordonarea arhitectului Eugene Viollet-le-Duc, restauratorul principal al edificiului, statuia din cupru a Sfantului Thomas va profita, in curand, de o "cura de intinerire".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Catedrala Notre Dame Paris, #Catedrala Notre Dame restaurata , #arhitectura