Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 22:55
3349 citiri
Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Timisoara, care a fost considerata "mica Viena" a Imperiului Austro-Ungar, orasul romanesc cu teatre in diferite limbi si numeroase comunitati etnice, pariaza pe aceasta diversitate pentru a reusi sa devina Capitala Europeana Culturala a anului 2021.

Inovatia si creativitatea sunt cuvantul de ordine al unui oras marcat de toleranta pentru numeroase comunitati etnice - maghiara, sarba, germana si evreiasca, printre altele - si unde se intersecteaza credintele ortodoxa si catolica, noteaza La Vanguardia.

Aflata intr-un punct strategic, la 280 de kilometri de Budapesta si 150 de kilometri de Belgrad, Mica Viena, numita astfel pentru frumusetea sa arhitectonica cu influenta baroca si cu viata sa culturala vibranta, se evidentiaza prin caractercul competitiv de-a lungul ultimelor trei secole. Nu degeaba a fost primul oras cu iluminat electric din Europa, asa cum se lauda cetatenii orasului.

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

"Aceasta simbioza culturala ne-a invatat sa traim fara conflicte, sa fim competitivi, sa modernizam societatea si, peste toate, sa europenizam o zona care a fost dominata de turci pe durata a aproape 200 de ani", a spus Victor Neumann, profesor de istorie al Universitatii de Vest.

Amestecul de culturi a incurajat crearea unui model de convietuire care a ajutat Timisoara sa devina varful de lance al dezvoltarii stiintifice si culturale inca de pe vremea dominatiei habsburgilor.

In Timisoara s-a ridicat, in anul 1815, prima biblioteca publica din fostul Imperiu Austro-Ungar, aici a avut loc primul concert al lui Johann Strauss (fiul) in afara Vienei, in anul 1847 si tot aici a aparut prima fabrica de bere din Romania.

Jose Miguel Vinals, un spaniol care locuieste in Timisoara din anul 2007, caracterizeaza orasul ca fiind "nici prea conservator, nici prea liberal, nici excesiv de mare, nici extrem de mic".

Ciuhandu vrea ca Timisoara sa devina capitala culturala a Europei in 2021

Timisorenii se mandresc ca orasul lor adaposteste trei teatre nationale, in romana, maghiara si germana, dar si pentru ca a fost prima localitate care s-a ridicat impotriva regimului lui Nicolae Ceausescu.

In plus, splendoarea sa culturala a fost facilitata de particularitatea lipsei unei clase aristocratice puternice. Multiculturalismul sau este reflectat de cladirile si cultura care respira in orasul asezat pe raul Bega, primul canal navigabil din Romania.

Orasul este, se pare, pionier in mai mult de 200 de avansuri culturale, tehnice sau sociale, de la aparitia primului grup rock al tarii, Phoenix, la primul copil nascut in Romania care a fost conceput in eprubeta, in anul 1996.

Orasul, in are multi locuitori sunt bilingvi romani-maghiari sau romani-germani este dat exemplu de toleranta pentru restul Romaniei si chiar si pentru Uniunea Europeana, dar si ca sediu ideal al Capitalei Culturale Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Timisoara Capitala Culturala Europena, #Timisoara capitala culturala 2021 , #arhitectura