Le Monde, despre Muzeul Taranului Roman: O atractie poetica (Video)

Miercuri, 14 August 2013, ora 22:33
3838 citiri
Le Monde, despre Muzeul Taranului Roman: O atractie poetica (Video)
Foto: Le Monde

Publicatia Le Monde dedica un intreg articol muzeului Taranului Roman din Bucuresti la adresa caruia autorul materialului are numai cuvinte de lauda.

Inca din titlu, jurnalistul Jean-Jacques Larrochelle numeste acest muzeu o "atractie poetica", se arata pe site-ul Le Monde.

Larrochelle alege sa isi inceapa articolul cu o referinta la numele acestui muzeu despre care etnologul roman Irina Nicolau spunea ca "adesea, strainii intreaba de ce s-a ales aceasta denumire - a taranului roman", pe care multi o gasesc peiorativa, limitata, anacronica.

Potrivit articolului din prestigioasa publicatie franceza, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Paris in 2011, istoricul de arta Jean-Francois Chevrier a asezat Muzeul Taranului Roman in panteonul muzeelor de succes. In 1996, Muzeul Taranului Roman a obtinut titlul de Muzeu European al Anului.

In articol, se prezinta si o scurta istorie a acestei institutii dupa februarie 1990 atunci cand i-a fost incredintat lui Andrei Plesu, ministrul Culturii la acea vreme, reinfiintarea muzeului nascut in 1906 sub numele de Muzeu Etnografic. 100.000 de obiecte stranse si inca alte 10.000 de noi achizitii au fost luate si mutate in cladirea in stil neoromanesc, finalizata in 1941, in care se afla acum.

Uimitoarele lucrari (haine, unelte, obiecte religioase, covoare, cruci, vaze, icoane, clopote, mese, ferestre si case din lemn) ies din orice tipar, se arata in articolul din Le Monde.

"Recurgerea, uneori, la constructii sumare, fragile sau brute, seamana mai mult cu o expunere efemera decat cu una menita sa dureze. Pentru a intelege acest ansamblu de obiecte rigid si derutant nu sunt necesare decat scurte prezentari lipite pe perete", scrie Larrochelle. Jurnalistul aminteste de un comentariu al specialistei in arta Isabelle Longuet care spunea in 1993 ca avem in fata "un stil voluntar si naiv care aminteste de greutatile vietii la tara".

Larrochelle aminteste si de o insemnare in jurnalul Irinei Nicolau unul dintre etnologii care s-au ocupat de punerea pe picioare a acestui muzeu: "folosim metode prin care acest muzeu sa renasca prin fiecare gest, un muzeu aflat intr-o reinventare perpetua, opusa rutinei, retetelor, formulelor"

In incheiere, jurnalistul ofera cititorilor Le Monde posibilitatea de a vizita Muzeul Taranului Roman, virtual, intr-o galerie realizata de artistul Florian Fouche.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#muzeul taranului roman LeMonde , #arta populara