Artistul Dan Perjovski, despre Romania, Crimeea si "caricaturile inteligente"

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 11:44
4075 citiri
Artistul Dan Perjovski, despre Romania, Crimeea si "caricaturile inteligente"

Unul din cei mai cunoscuti artisti romani, Dan Perjovski, povesteste in ce fel este privita criza din Crimeea in Romania.

Intr-un interviu acordat Creative Time Reports, Dan Perjovschi vorbeste despre crizele lumii actuale si despre arta.

In opinia sa, Romania, in general obsedata de sine insasi, a fost prinsa de criza din Crimeea din mai multe motive: proximitatea Ucrainei, comunitatea romaneasca din Bucovina, neincrederea in ursul rus si regiunea transnistreana, unde are loc o situatie similara cu cea din Crimeea. "Este important si ca noi am avut proteste similare Maidanului in 1990 si anul trecut".

Artistul vorbeste si despre ceea ce il inspira in creatiile sale: "Incep mereu cu o situatie concreta sau un punct de vedere dintr-un ziar sau material de breaking news. Apoi incerc sa extrag ceva mai general si sa creez ceva ce pot sa redesenez peste cativa ani", marturiseste Perjovski, care arata ca instalatiile sale murale includ si desene facute in 1995 care au ramas actuale.

Intrebat daca desenele sale sunt arta sau caricaturi, artistul roman explica de ce nu se mai supara cand oamenii le numesc "mazgalituri, benzi desenate sau graffiti". "Dupa ce am desenat la Muzeul de Arta Moderna, Tate Modern si Centrul Pompidou, nu mai sunt asa de sensibil".

Perjovski nu se considera un artist "underground sau alternativ", intrucat in Romania nu au existat aceste curente, in epoca dictaturii comuniste, si pentru ca "nu am venit de pe strazi in cautarea gloriei la muzeele de arta".

Artistul explica si cum a ajuns la aceasta forma de exprimare artistica, de ce a ales constient, dupa 12 ani de studiu al artei, sa simplifice situatiile politice in desene alb-negru, excluzand culoarea. "A fost o decizie conceptuala si contextuala".

In 2008, la Bienala de la Sydney, a desenat cu creta pe fatada Noii Galerii Nationale din South Wales. O femeie a exclamat "Ce caricatura inteligenta!" Este o expresie pe care o foloseste si el acum, cand se defineste ca artist si jurnalist care deseneaza. "Dupa 20 de ani de desenat pe pereti si podele, ferestre si Facebook, va pot spune ca sunt popular si printre directorii si printre portarii din muzeele de arta", adauga Perjovski.

Arta sa s-a nascut din "necesitate, viteza si libertate". "Eu am crescut intr-o societate saraca. Nimeni nu transporta arta in cutii sau platea asigurarea pentru ca arta mea sa calatoreasca prin lume. Chiar si acum institutiile din tara mea, ca si din lume, au constrangeri bugetare. Am decis sa desenez direct pe perete si sa ma protejez de acest cosmar bugetar si economic. Calatoresc doar eu cu markerul meu".

Perjovski incheie explicand cata libertate artistica are astfel: "Vin, desenez si plec (...) Ce fac eu are mai multa libertate decat daca as lucra in orice alt mediu. Desenez cum vreau si ce vreau. Bienalele, muzeele sau galeriile care ma invita nu stiu ce voi desena. Nici eu nu stiu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Perjovski Crimeea, #Dan Perjovski arta , #arta romaneasca