Mandru ca sunt roman: Dinu Lazar si Romania frumoasa

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 08:06
6106 citiri
Mandru ca sunt roman: Dinu Lazar si Romania frumoasa
Foto: Dinu Lazar

Sunt mandra ca il cunosc pe Dinu Lazar.

"Lazar Dinu este absolvent al Academiei de Teatru si Film, sectia imagine; a fost director de imagine la Studiourile Cinematografice Buftea, unde a semnat ca operator de filmari combinate pe 27 de generice de filme de lung si scurt metraj; apoi a fost fotoreporter la Casa Scanteii, si membru al Asociatiei Artistilor Fotografi si artist al Asociatiei Internationale de Arta Fotografica (AFIAP).

A participat la sute de saloane nationale si internationale de arta fotografica si a primit numeroase premii si medalii".

Acesta este o parte din comentariul care vorbeste despre artist pe blogul sau fotografu.ro. Nu spune mare lucru despre Dinu Lazar, dar este primul pas pe care trebuie sa-l faci ca sa-l cunosti.

Romania lui Dinu Lazar este filtrata cu dragoste si cinism nedisimulat, cu o tehnica ce atinge perfectiunea, cu o precizie de chirurg si servita goala, pura, adevarata si frumoasa privitorului.

E vorba aceea (oarecum banala), care spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. Mergand pe firul ideii ar trebui sa scriu o enciclopedie, ca sa vorbesc despre fotografiile lui Dinu Lazar. Evident ca nu o sa fac asta. Cum sa vorbesc eu despre pozele lui Lazar? Ma opresc dupa ce mai spun trei lucruri.

Pe pagina de deschidere a blogului sau, Lazar il citeaza pe Arnold Newman, un celebru fotograf american, care spune: "Fotografia, asa cum stim toti, nu este deloc reala. Fotografia este o iluzie a realitatii, prin care avem propria noastra lume".

Dinu Lazar a avut norocul de a prinde toate momentele decisive ale Romaniei ultimilor 22 de ani. De la mineriade la baile de multime ale lui Iliescu presedinte, pana la mitingurile lui Basescu (si cele pro si cele contra).

Este unul dintre fotografii romani care se pot mandri cu una dintre cele mai mari colectii de instantanee cu actori romani si cred ca artistul sau politicianul pe care Dinu Lazar nu l-a pozat nu exista.

Timid, retras, oarecum nesociabil, Dinu Lazar nu este un tip popular, dar este unul dintre romanii care au facut si fac Romania frumoasa.

Ce mi-as dori este ca Dinu Lazar sa renunte la ambitia de a nu publica un album cu poze si de a trece de la expozitiile virtuale (exceptionale si ele) la cele adevarate.

Si as mai vrea sa vorbeasca mai mult despre el, sa raspunda oamenilor care ii scriu si care afla de la el despre Romania, despre frumusetile si urateniile ei.

Dar, daca stau sa ma gandesc bine, nici nu are de ce sa o faca. Dinu Lazar nu vorbeste, vede!

Anii '70-'80

Romania de altadata

Niste tarani...

Romania fantastica

Sursa foto: facebook.com/lazar.dinu

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Dinu Lazar, #Dinu Lazar fotografie, #fotograf roman , #arta romaneasca