Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un roman aproape necunoscut: celebrul dirijor international Ion Marin

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 16:19
11440 citiri
Un roman aproape necunoscut: celebrul dirijor international Ion Marin

Sambata seara, cu prilejul obisnuitelor interviuri pe care realizatoarea TV Eugenia Voda le ia unor personalitati din mediul intelectual romanesc, am avut surpriza sa asistam la convorbirea cu dirijorul Ion Marin - o personalitate de vaza si un nume cunoscut in lumea muzicii europene, dar ramas neobservat pentru multi romani.

Este o incantare, chiar si la miezul noptii, cand televiziunile transmit de obicei emisiuni nerecomandate minorilor, sa te delectezi atat cu comentariul unor mari maestri ai artei, pe care realizatoarea reuseste sa-i aduca in studioul televiziunii, cat si cu stilul atragator al emisiunii insasi.

Renumitul fiu al unui tata celebru

Numele dirijorului de renume Ion Marin este putin cunoscut publicului romanesc, intrucat a plecat de tanar din tara, in 1986, spre a se realiza in strainatate, dupa ce isi facuse in Bucuresti studiile muzicale la conservatorul "Ciprian Porumbescu" si dupa ce studiase multa vreme arta dirijorala in particular cu cel care a fost Constantin Bugeanu.

Faptul ca se realiza in strainatate, ca a devenit in scurt timp asistentul dirijorului Claudio Abbado de la opera de Stat din Viena si ca a ajuns sa i se incredinteze bagheta in fata unor orchestre filarmonice de mare prestigiu, ca cea din Londra, Leipzig, Montreal, Munchen - toate acestea ramaneau necunoscute marelui nostru public.

Pentru cei din tara, Ion Marin era tanarul care a fugit din Romania in anul 1986, iar fapta i-a adus atunci o condamnare de sapte ani cu executare, sentinta de care a aflat cand era deja o personalitate cunoscuta, la Viena.

Daca numele tanarului Ion Marin nu se pierdea cu totul in masa anonimilor, aceasta se datora in mare masura faptului ca era fiul dirijorului Marin Costantin, fondatorul si conducatorul corului Madrigal. Realizatoarea a punctat cu amar mahnirea tatalui, care, dupa ce-i plecase fiul sa-si realizeze viata, putea sa dea si socoteala pentru "fapta" lui.

Prieten cu monstrii sacri

Dar emisiunile Eugeniei Voda nu se opresc decat putin asupra amanuntelor din viata particulara a artistului. Viata poate fi la fel de banala ca a oricarui: casatorit, un copil, vine in tara uneori, ca sa-si vada mama.

Cand e vorba de maestri, conversatia nu se focalizeaza pe viata privata, ci pe arta lor si cariera artistica. Ramai uluit, afland cu cine a concertat, pe cine a cunoscut, cu cine a lucrat cel din fata ta.

Ion Marin a evocat cateva nume care te emotioneaza: Herbert von Karajan, Riccardo Muti, Placido Domingo, Pavarotti, Frank-Peter Zimmermann, Martha Argerich, Sarah Chang si - la acelasi nivel international - romanca Angela Gheorghiu.

Sunt nume de mare rasunet cei pe care i-a cunoscut, cu care a colaborat, pe care i-a dirijat, carora le era, si le este desigur, prieten.

Impresioneaza respectul cu care marele maestru vorbeste despre alti mari maestri. Nu este singurul caz, toate valorile de seama isi scot palaria la numele altor personalitati valoroase.

O emisiune educativa, inaccesibila minorilor

Cand pronunta numele lui Pavarotti, pe care l-a dirijat, ai impresia ca maestrul Ion Marin se cutremura. Cand vorbeste de Constantin Bugeanu, cel care i-a dat primele lectii de arta dirijorala in Bucuresti, ai impresia ca da sa se ridice in picioare.

Cand vorbeste despre el insusi, atata spune, ca muzica ii cuprinde intreaga fiinta. Maestrul nu asculta muzica, o simte din interior. Daca muzica ar fi o simpla colectie de sunete care-ti patrund prin ureche, ar fi mult prea putin. Muzica ajunge in interiorul fiintei tale si abia atunci, cand este acolo, o poti asculta cu adevarat, pentru ca o simti.

Ramai cu o impresie de neuitat privindu-l pe cetateanul austriac Ion Marin, rasfatat in Europa, dar condamnat la sapte ani cu executare in patria sa cea adevarata (bineinteles, condamnarea nu mai are azi nici o valoare). De patrie, il mai leaga amintirile, mama aflata in viata, prietenii si poate chiar telespectatorii.

Ca in fiecare sambata noapte, raman sa reflectez indelung la cele auzite in emisiunea de la ora tarzie a realizatoarei. Este ora cand televiziunile oricum nu mai fac rating, intrucat intre timp minorii s-au dus cu totii la culcare. Bineinteles, afara de cazul cand sunt inca la discoteca.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#romani celebri, #mari personalitati romani, #Ion Marin dirijor, #Angela Gheorghiu soprana , #arta romaneasca