Artistul Dan Perjovschi, premiat in Germania

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 16:37
3832 citiri
Artistul Dan Perjovschi, premiat in Germania
Foto: Facebook/Perjovschi Dan

Artistul roman Dan Perjovschi a primit premiul "Rosa Schapire", pentru contributia sa in arta contemporana.

Decernarea premiului a avut loc la Muzeul de Arta Kunsthalle din Hamburg, unde au fost prezenti numerosi alti artisti, oameni de cultura germani si directori ale unor institutii de arta din Hamburg si Berlin, potrivit Radio Romania Cultural.

Cel care l-a selectat pe Dan Perjovschi pentru acordarea premiului este profesorul Kasper Konig, o figura proeminenta din lumea artei contemporane.

"Lucrarile sale (lui Dan Perjovschi - n.red.) sunt un punct de referinta care pot deveni relevante si peste 20-30 ani de acum incolo. Exista, de exemplu, un desen in aripa noua, care spune ca ne indreptam din nou spre anii '30, cu mentiunea 2030.

(...) Nu este vorba de a premia un artist stralucit, ci de a premia un artist etic stralucit, unul care prezinta o actualitate pe care nu ne-o dorim, dar care nu este nici de ignorat. Acesta este punctul forte al lui Perjovschi, isi face treaba intr-un mod lipsit de compromis", a declarat Kasper Konig.

La randul sau, Dan Perjovschi le-a multumit organizatorilor si a vorbit despre felul sau de a face arta.

"Mesajul pe care vreau sa-l transmit este bazat de paradoxurile si contradictiile vietii de zi cu zi. Sunt un observator si un comentator. Daca iei cuvantul englezesc 'crisis', contine 'isis'. ISIS (Statul Islamic - n.red.) era deja acolo... Asta este simpla observatie. Timp de 27 de ani, am participat la 60 de expozitii personale sau de grup, in Germania.

Sunt foarte onorat sa primesc acest premiu si vreau sa va multumesc. De obicei, primesc premii alaturi de Lia, care nu este doar un artist grozav ci si partenera mea de viata si probabil persoana care se afla in spatele a tot ceea ce fac bine. Asadar, da, multumesc foarte mult", a spus artistul.

Dan Perjovschi critica mutarea Cuminteniei Pamantului la Muzeul Satului: Bai, ati innebunit cu totii? Vreau banii inapoi!

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor si jurnalist roman. Lucrarile sale de arta sunt o combinatie intre desene, graffiti si desene animate si se afla temporar pe peretii muzeelor sau altor institutii. Artistul abordeaza teme de actualitate in arta sa, fiind in acelasi timp ilustrator si autor de articole pentru Revista 22.

Nascut in 1961, Dan Perjovschi a devenit cunoscut prin numeroase expozitii in Romania, dar si internationale.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Dan Perjovschi premiu Germania, #Dan Perjovschi premiat arta , #arta si cultura
Comentarii