Scandal la Opera Johan Kobborg a cedat si va pleca: Viata mea e mai buna fara oameni corupti

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 15:58
8183 citiri
Scandal la Opera Johan Kobborg a cedat si va pleca: Viata mea e mai buna fara oameni corupti
Foto: captura Youtube/Royal Opera House

Johan Kobborg si-a anuntat, intr-un mesaj publicat pe contul sau privat de Facebook, ca pleaca de la Opera Nationala Bucuresti si ca nu va lucra niciodata cu "oameni ca Tiberiu Soare", directorul adjunct al ONB.

Mai mult, balerinul originar din Copenhaga l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, ca i-a cerut Alinei Cojocaru sa minta in privinta absentei din spectacolul de duminica. Reamintim ca Alina Cojocaru nu a urcat duminica pe scena de la Bucuresti, iar cei care isi cumparasera bilet pentru a o vedea dansand isi pot recupera contravaloarea acestuia.

Scandal la Opera Nationala din Bucuresti: Geniu al baletului alungat pe motive birocratice

"Imi dau demisia din orice functie stupida pe care am detinut-o in aceasta companie si postez asta doar pentru echipa si dansatori... In primele minute ale intalnirii cu Vlad Conta (Alina a fost prezenta), i-a cerut Alinei sa minta in privinta motivului pentru care nu va dansa in Manon, si prin asta sa arunce vina asupra partenerului ei. Alina a refuzat, dar domnul Conta i-a spus ca el va spune asta, pentru ca suna mai bine pentru institutie.

Mai tarziu, ONB a postat un comunicat, invinovatindu-l pe partenerul ei de dans, spunand ca nu e disponibil", a explicat Johan Kobborg, potrivit News.ro.

Balerinul continua ca atat timp cat Conta i-a spus sa colaboreze cu Tiberiu Soare, un om pe care il considera corupt, nu poate sa activeze la aceasta institutie.

"Domnul Conta ar fi vrut sa colaborez cu un om care, cu zile in urma, mi-a amenintat dansatorii ca ii va concedia, un om care a refuzat sa vorbeasca in alta limba decat in romana cu ei.

Scandal la Opera Nationala din Bucuresti: Inca o balerina spune ca nu mai danseaza

Nu am nevoie de acest contract si nu voi colabora niciodata cu oameni ca domnul Soare... Imi este mai teama pentru Romania decat pentru ONB, dar va doresc tuturor noroc. Viata mea e mai buna fara oameni corupti", si-a incheiat Johan Kobborg mesajul.

Totul este relativ: Kobborg zice ca a demisionat, Conta spune ca se inteleg bine

Desi dupa cum se observa balerinul foloseste un limbaj extrem de dur si explicit, in viziunea dirijorului Vlad Conta lucrurile stau foarte diferit.

"Este imprecis, singura sugestie a fost ca noi sa nu dam un comunicat lung si sa nu intram in detalii irelevante despre spectacolul Manon", a declarat dirijorul Vlad Conta, directorul interimar al Operei Nationale Bucuresti, pentru News.ro.

"Eu am sentimentul ca ne intelegem foarte bine. Ne-am vazut sambata seara, totul a fost normal. Eram convins ca lucrurile merg bine. Diferendul s-a inchis sambata, nu inteleg de ce aprinde scanteia. E absurd", a mai comentat Conta pentru sursa citata, si a precizat ca, oficial, Johan Kobborg nu a trimis demisia la institutie.

Relatiile bune mentionate de Conta sunt totusi interpretabile de vreme ce Kobborg a tinut sa explice intr-un mesaj postat sambata pe aceeasi retea de socializare ca nu are inca niciun contract semnat cu ONB si ca acordul ca el sa ocupe functia de director artistic al baletului a fost doar unul de principiu, nelegalizat inca.

"Nu am semnat niciun contract, nu am vazut sau acceptat vreo propunere, insa mi-am dat acordul de principiu pentru a deveni director artistic al Companiei", scria Kobborg.

El le-a multumit tuturor pentru sustinere si i-a felicitat pe balerinii care au urcat sambata pe scena ONB, asigurandu-i ca nu se va lasa manipulat si intimidat si va lupta in continuare pentru integritatea sa artistica.

"Sunt foarte recunoscator tuturor celor care m-ati sustinut in ultimele zile si celor care mi-au pus intrebari, va multumesc pentru rabdare. Mi-ati demonstrat, inca o data, de ce am ales sa continui si voi continua sa nu imi permit sa fiu manipulat sau intimidat, ca artist", se incheie mesajul de sambata al lui Johan Kobborg.

Scandalul de la Opera

In urma cu exact o saptamana la Opera Nationala Bucuresti izbucnea un scandal cu repercusiuni grave, dupa cum se pot observa, dupa ce ministrul Culturii Vlad Alexandrescu tocmai il numise director interimar pe dirijorul Tiberiu Soare.

A doua zi, marti, Johan Kobborg a anuntat ca va parasi ONB dupa ce a fost indepartat cu forta de Tiberiu Soare. Mai exact, imediat ce a ocupat functia de director interimar, Soare a indepartat de pe siteul institutiei numele lui Kobborg de la pozitia de director artistic, motivand ca aceasta functie nu exista in organigrama.

Acesta din urma a anuntat ca pleaca si odata cu el si alti balerini si-au manifestat nemultumirea si intentia de a performa in alta parte, asta si dupa ce Soare a fost acuzat ca le-a cerut balerinilor straini, veniti inclusiv din Japonia si Australia, sa vorbeasca in limba romana, pentru ca se afla in Romania si sunt angajati la o companie nationala.

Soare a negat ultimele acuzatii, dar nu a dat inapoi in ce priveste retrogradarea lui Kobborg de la director artistic la simplu balerin. Astfel, a intervenit in scandal si minsitrul Culturii, care a incercat sa-i puna pe cei doi la aceeasi masa, insa Kobborg a refuzat.

Ministrul Culturii stinge scandalul de la Opera Nationala

In cele din urma, Alexandrescu l-a inlocuit pe Tiberiu Soare cu Vlad Conta la conducerea Operei, insa Soare a fost numit director adjunct.

Tensiunile pareau ca au luat sfarsit vineri, cand Conta declara, pentru News.ro, ca balerinul de reputatie mondiala va ramane la Bucuresti, in functia nou-creata de director artistic al baletului. De asemenea, balerina Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului international, va urca pe scena de la Bucuresti, in urmatoarele spectacole, dar nu in cel de duminica, din cauza indisponibilitatii partenerului. Minunea nu a durat insa decat pana luni.

Cine este Johan Kobborg

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014, era director artistic al Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti.

In 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul urmator a primit Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Jackson, SUA, si Marele Premiu la Concursul International Nureev din Ungaria.

In 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din "La Sylphide". A castigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator si a primit mai multe premii in Danemarca.

In anul 2006, a fost nominalizat pentru doua premii Lawrence Olivier la Londra, unul pentru productia "La Sylphide" de la Baletul Regal si altul pentru interpretarea din "The Lesson", spectacolul lui Fleming Flindt.

In anul 2009, spectacolul sau "La Sylphide" de la Teatrul Bolsoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Pentru Johan Kobborg au acceptat sa vina la Bucuresti numerosi balerini din toata lumea, iar daca el va pleca este posibil ca si artistii sa il urmeze.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Johan Kobborg demisie Opera Nationala Bucuresti, #Kobborg acuzatii coruptie Opera Nationala , #arta si cultura