Scandalul de la Opera: Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti reactioneaza

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 08:36
5914 citiri
Scandalul de la Opera: Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti reactioneaza
Foto: Hepta.ro

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti isi exprima, in doua mesaje publicate pe contul de Twitter, ingrijorarea fata de situatia de la Opera Nationala Bucuresti, in contextul in care "tinere talente britanice au ales sa isi faca o cariera la Bucuresti".

"Preocupat de recentele evolutii de la Opera Nationala Bucuresti - la doar cateva zile dupa premiera triumfatoare a Manon-ului lui Kenneth MacMillan", a scris Paul Brummell pe contul de Twitter, potrivit News.ro.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti revine cu un al doilea mesaj, tot pe contul de Twitter: "Tinere talente britanice au ales sa isi contruiasca o cariera la Opera Nationala Bucuresti. Sper ca incertitudinile sa fie rezolvate curand".

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-minstrului Dacian Ciolos, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei, la "ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra". In acelasi mesaj, balerina ii multumeste prim-ministrului pentru timpul acordat, precum si pentru "zambet" si spune ca accepta, alaturi de Johan Kobborg, invitatia la un "pahar cu suc".

Scandal la Opera - Balerina Alina Cojocaru, scrisoare catre Ciolos: Simt doar mila si tristete

"Stimate domnule Prim-Ministru, imi permit un ultim mesaj... Din pacate am realizat ca aceasta tara a noastra nu este pregatita pentru ceea ce eu si Johan am oferit in acesti doi ani si voiam sa continuam. Am stiut ca o sa fie greu, dar am sperat... Am sperat sa fie o ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra. Macar cat de mica schimbarea, sa fie resimtita de generatiile viitoare...Dar se pare ca am gresit", i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Ciolos, intr-un mesaj publicat si pe contul de Twitter.

Alina Cojocaru si-a continuat mesajul, spunandu-i prim-ministrului ca huiduielile de marti seara, de la Opera, nu au jignit-o, dar i-au lasat un sentiment de tristete: "Primesc mesaje ca unii isi cer scuze ca am fost jignita. Nu m-am simtit asa, simt numai mila si tristete".

In acelasi timp, balerina, care este unul dintre marile nume ale scenei internationale, ii multumeste lui Dacian Ciolos pentru ca i-a acordat timp, in conditiile in care "ONB este numai o mica problema" a tarii: "Tinand cont de situatia tarii, stiu ca aceasta de la ONB este numai o mica problema si voiam sa va multumesc din suflet de timpul acordat. Nu numai ca unui conducator al tarii mele, dar ca si unui om cu respect pentru un alt om".

"Am vazut un zambet in ochii si inima dumneavoastra si aleg sa plec cu aceasta amintire din multe lucruri urate care s-au intamplat in numai cateva zile...Sper sa am acea onoare de a ne revedea intr-o zi cu Johan, la un pahar cu suc, asa cum ati propus", isi incheie Alina Cojocaru mesajul trimit prim-ministrului Ciolos.

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unui conflict intre directorul interimar proaspat numit, dirijorul Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care a culminat cu proteste, marti si miercuri, in fata Operei.

Tensiunile au parut a lua sfarsit in 8 aprilie, cand ministrul Culturii a numit un alt director interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare ocupand in continuare functia de director adjunct.

Ministrul Culturii stinge scandalul de la Opera Nationala

Linistea s-a tulburat iarasi, luni, cand Johan Kobborg a anuntat intr-un mesaj publicat pe contul sau privat de Facebook, ca pleaca de la Opera Nationala Bucuresti si ca nu va lucra niciodata cu "oameni ca Tiberiu Soare". Mai mult, balerinul l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, ca a facut presiuni asupra balerinei Alina Cojocaru, pentru a minti in privinta absentei din spectacolul de duminica. "Viata mea e mai buna fara corupti", a incheiat Kobborg mesajul.

Johan Kobborg a explicat, marti, intr-un interviu pentru News.ro, ca ministrul Culturii Vlad Alexandrescu nu l-a consultat in privinta schimbarii de management de la Opera Nationala Bucuresti (ONB) si ca deciziile acestuia au condus "la o intoarcere infricosatoare intr-un trecut in care domneau intimidarea si frica".

Marti seara, mai multi angajati romani ai Operei Nationale Bucuresti (ONB) i-au fluierat si huiduit pe balerinii straini care s-au solidarizat cu Alina Cojocaru si Johan Kobborg, la un protest organizat in fata institutiei, strigandu-le "Afara din tara!". In fata Operei, balerina Alina Cojocaru a anuntat ca nu va mai urca pe scena ONB si ca alaturi de ea si alti 30 de balerini intentioneaza, de asemenea, sa paraseasca institutia.

Scandal la Opera: Angajatii au iesit in strada: Acesta e trendul - vii de afara, meriti mai multi bani

Miercuri, mai multi solisti si balerini ai Operei au protestat, la randul lor, in fata institutiei, pentru a sustine noua conducere, pe dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si pentru a-si exprima nemultumirea fata de salariile cu care sunt platiti artistii straini.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#scandal Opera Romana, #balerini Opera Nationala , #arta si cultura