Ai Weiwei, artistul chinez care a sfidat Beijingul, si operele sale de arta (Galerie Foto)

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 20:10
5157 citiri
Ai Weiwei, artistul chinez care a sfidat Beijingul, si operele sale de arta (Galerie Foto)
Foto: Ziare.com

A creat opere de arta controversate, a criticat regimul de la Beijing si actiunile acestuia, a militat pentru libertatea individuala in China, fiind arestat si inchis de autoritatile chineze pentru aceste lucruri, apoi declarat unul dintre cei mai influenti oameni din lume. Acesta este disidentul Ai Weiwei, considerat una dintre cele mai puternice figuri ale artei contemporane.

Art Gallery of Ontario, al doilea cel mai vizitat muzeu din Toronto si din Canada, gazduieste expozitia artistului in varsta de 56 de ani, "Ai Weiwei - According to What?", intre 17 august si 27 octombrie. Lucrarile sale sunt expuse pe peretii si podelele catorva sali uriase, iar vizitatorii au si ocazia de a urmari un filmulet despre viata lui Ai Weiwei, precum si de a lasa un mesaj video.

Fiecare opera este insotita de pasaje scrise care iti arata implicatia lor in istoria recenta sau, din contra, foarte veche a Chinei, precum si insemnatatea si corespondenta lor in lumea reala, in viziunea controversatului lor autor.

Laureatul Nobel pentru Literatura, contestat de un artist disident: O insulta la adresa umanitatii

Artistul sustine astfel libertatea de exprimare si valoarea vocilor individuale intr-un stat totalitar, China. Este cunoscut pentru felul raspicat in care a criticat Guvernul chinez, acuzandu-l de nerespectarea drepturilor omului si reducerea la tacere a disidentilor. Opera "Forever" este alcatuita din biciclete sudate intre ele, unul dintre cele mai folosite mijloace de transport din China. Numele reprezinta si o marca de biciclete foarte populara printre chinezi.

Foto: Ziare.com

Dupa ce a contribuit la proiectul stadionului olimpic din Beijing, pentru Olimpiada din 2008, fiind consultant artistic pentru design, Ai Weiwei a criticat autoritatile chineze ca se folosesc de noua constructie pentru propaganda. Ulterior, a fost arestat, pe 3 aprilie 2011, pe Aeroportul International din Beijing.

Unul dintre cei mai cunoscuti artisti chinezi arestat in Beijing

A fost eliberat pe 22 iunie 2011, fara a-i fi adusa vreo acuzatie oficiala, autoritatile motivand arestarea prin infractiuni de natura fiscala - taxe si amenzi neplatite, venituri nedeclarate la impozitare. Artistul a sculptat harta Chinei, in anul 2008, in lemn recuperat din templele demontate ale dinastiei Qing.

Foto: Ziare.com

Activismul sau politic si operele de arta controversate i-au adus arestarea si confiscarea pasaportului. In prezent, nu i se permite sa paraseasca China, locuind sub supraveghere in studioul sau din Beijing, deoarece i s-a transmis ca este suspectat de infractiuni precum pornografia sau bigamia.

Artistul a luat scaune datand din diferite perioade ale dinastiei Qing (1644-1911), pe care le-a imbinat intre ele folosind doar nituri, pentru a crea o singura opera de arta sprijinta pe trei picioare de scaun.

Foto: Ziare.com

Cunoscut pentru contributia adusa unor domenii precum fotografia, sculptura, arhitectura si media, artistul chinez exploateaza in prezent puterea social media pentru a-si crea operele de arta si pentru a se conecta cu intreaga lume.

Ai Weiwei a colorat cu vopsea industriala, incepand cu anul 2003, mai multe vase de ceramica din perioada neolitica, cu o vechime cuprinsa intre cinci si sapte milenii, gasite pe teritoriul Chinei.

Foto: Ziare.com

Pe 12 mai 2008, un cutremur urias a lovit provincia chineza Sichuan, provocand moartea a aproape 70.000 de persoane si disparitia altor peste 18.000. De asemenea, 375.000 de oameni au fost raniti.

Artistul chinez a creat o opera in forma unui sarpe, din 800 de ghiozdane, pentru a comemora cei peste 5.000 de copii care au murit atunci cand scolile prost construite s-au prabusit. Sarpele este expus pe tavanul muzeelor care ii gazduiesc expozitia. De asemenea, pe un urias perete al Galeriei de Arta sunt redate numele, varsta si scoala la care invata fiecare dintre copiii ucisi. Expozitia este deschisa in memoria copiilor ucisi atunci.

Foto: Ziare.com

Opera "Straight" a fost creata de artist din armaturi metalice - bare lungi si subtiri de metal pe care le-a recuperat din daramaturile scolilor prabusite la cutremur. Artistul a reusit sa indrepte fiecare bucata de fier, iar opera masiva, in greutate de 38 de tone, reprezinta raspunsul lui Ai Weiwei la refuzul Beijingului de a recunoaste victimele catastrofei.

Foto: Ziare.com

AskMen l-a situat pe locul 25 in topul celor mai influenti oameni ai anului 2011, in timp ce Time l-a clasat pe locul al treilea. Pe 23 septembrie, a fost numit in juriul Festivalului de Film de la Stockholm, care se va desfasura intre 6 si 23 noiembrie, chiar daca este putin probabil sa i se permita prezenta in persoana.

Artistul a fost ales pentru ca este "un simbol al represiunii artistilor si jurnalistilor", a explicat directorul festivalului, Git Scheynius.

Foto: Ziare.com

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#opera arta Ai Weiwei, #artist chinez Ai Weiwei, #Ai Weiwei disident China, #Ai Weiwei criticat Guvern China, #expozitie Ai Weiwei , #arta