Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 23:35
10065 citiri
Cele mai frumoase biblioteci din lume (Galerie foto)
Foto: La Stampa

Lacasuri de cultura care gazduiesc operele celor mai stralucite minti umane din toate timpurile, o serie din marile biblioteci ale lumii, merita calificativul de veritabile capodopere arhitectonice.

Jurnalistii cotidianului italian La Stampa au selectionat cateva imagini menite sa aduca in prim-plan impunatoarele edificii dedicate unora din cele mai frumoase biblioteci ale lumii.

Biblioteca Filologica a Universitatii Libere din Berlin

Supranumita "Creierul Berlinului" si detinand circa 700 de mii de volume, Biblioteca Filologica a Universitatii Libere din Berlin este realizata de geniul creativ al studioului international de arhitectura Foster&Partners.

Cladirea reprezinta o veritabila institutie de referinta pentru oras si un pol cultural de imensa valoare in viata intelectuala a capitalei germane.

Biblioteca Nationala a Spaniei

Fondata de Filip al V-lea in 1712 ca biblioteca regala si devenita publica abia in anul 1836, Biblioteca Nationala a Spaniei, situata in Madrid, gazduieste peste 17 milioane de documente si constituie principalul centru de documentare si informare al tarii.

Biblioteca Nationala din Singapore

Compusa din doua sectiuni impresionante, Lee Kong Chian Reference Library si Central Public Library, Biblioteca Nationala din Singapore a fost infiintata in 1823, dar intr-o prima faza era accesibila doar unui numar restrans de persoane privilegiate, pentru ca mai apoi sa isi deschida portile pentru intreaga populatie.

Biblioteca Nationala a Austriei

Gazduita intr-o cladire istorica a carei constructie dateaza din secolul al XIV-lea, Biblioteca Nationala a Austriei a fost realizata la solicitarea imparatului Carol al VI-lea, care isi dorea in mod deosebit sa detina o biblioteca la curte.

Arhitectul Johann Bernard Fisher von Erlach a reusit sa duca la bun sfarsit lucrarea, impreuna cu fiul sau, Johann Emanuel, in prezent cladirea adapostind mai bine de 200 de mii de volume, dintre care 15 mii i-au apartinut printului Eugene de Savoia.

Vancouver Public Library

Considerat unul dintre primele trei sisteme de biblioteca publica din Canada ca marime, Vancouver Public Library a fost inaugurata in 1995, constructia fiind proiectata de arhitectii Moshe Safdie, Richard Archambault si Barry Downs, intr-un stil original, reunind doua edificii cu inaltimi diferite, pentru a crea un efect optic special.

Livraria Lello - Portugalia

Un loc special, care fascineaza turistii si localnicii deopotriva, este Libraria Lello din Portugalia, faimoasa pentru spectaculoasa sa colectie de volume vechi si noi, disponibile la vanzare, ceea ce-i atribuie centrului o functie cu totul diferita de cea a unei biblioteci.

Livraria Lello este de fapt un imens si prestigios magazin de carti, construit in 1906 de catre profesorul de inginerie Xavier Esteves, oferind placerea descoperirii universului magic al literaturii si rezervand in acelasi timp vizitatorilor surpriza unei spectaculoase arhitecturi interioare.

Biblioteca Facultatii de Jurisprudenta din Zurich

Deschisa publicului din anul 2004, Biblioteca facultatii de Jurisprudenta din Zurich a fost proiectata de arhitectul spaniol Santiago Caltrava, gazduind intr-un spatiu pe cat de modern pe atat de primitor, o colectie de circa 170 de mii de carti si 700 de reviste.

Lista ar putea continua, numeroase metropole ale lumii rezervand edificii impresionante pentru bibliotecile publice, care constituie de multe ori, atat puncte cu un mare potential de atractie pentru turisti, cat si centre culturale locale, ale caror porti sunt deschise tuturor iubitorilor de lectura.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cele mai frumoase biblioteci, #cladiri spectaculoase pentru biblioteci , #arta