Dirijorul Cristian Macelaru, dupa castigarea premiului Grammy: E important sa cream lucrari de arta si sa lasam un testament al frumusetii

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 18:14
6530 citiri
Dirijorul Cristian Macelaru, dupa castigarea premiului Grammy: E important sa cream lucrari de arta si sa lasam un testament al frumusetii
Foto: Fcebook / Cristian Macelaru

Dirijorul roman Cristian Macelaru, al carui nume se regaseste pe lista laureatilor celei de-a 62-a editii a premiilor Grammy, afirma ca faptul ca inca un roman este recompensat cu aceasta distinctie dovedeste ca exista valori culturale care sa fie exemple pentru generatia tanara.

"Cum nu sunt singurul roman care a obtinut acest premiu, ma bucur ca au mai existat si alti romani care au mai primit aceasta distinctie, ceea ce e dovada faptului ca exista valori culturale cu care ne putem mandri si care sa fie exemple pentru o generatie tanara care se intreaba unde-si vor gasi ei locul in societatea globala a secolului XXI. Si acesta este motivul pentru care ma bucur ca un roman a castigat inca o data premiul", a declarat Cristian Macelaru, luni.

El a mai afirmat ca e o mare onoare sa fi fost asociat cu acest premiu, iar faptul ca votul care decide acordarea acestuia e facut de membrii academiei de inregistrari, care sunt toti cei care au mai facut alte discuri in trecut, reprezinta "un lucru semnificativ".

"E, sigur, un premiu care aduce o recunoastere a unui efort pe care cu totii l-am depus pentru a crea acest disc cu muzica lui Wynton Marsalis, iar impreuna cu Nicola Benedetti si cu Orchestra Simfonica din Philadelphia am avut posibilitatea sa facem aceasta inregistrare care, cred eu, este o lucrare foarte importanta in a defini un stil muzical care este foarte interesant al acestui autor, o noua voce a unui compozitor pur american, care aduce impreuna cu sine elemente de jazz, elemente din lumea muzicii contemporane", a spus el.

Vorbind despre proiectele viitoare, Cristian Macelaru a aratat ca acestea nu se leaga neaparat de obtinerea acestui premiu.

"Intotdeauna am fost un mare 'promovator' al muzicii contemporane, al muzicii secolului XXI. Continui in acelasi fel cu muzica lui Wynton Marsalis, dar si cu alti compozitori, dar, sigur, cu orchestrele mele cu care activez in Koln, la fel si la Paris. Am multe proiecte cu discuri care vor iesi cu muzica 'mai veche', ca sa spun asa. Dar e un lucru important sa cream aceste 'lucrari de arta' in sine, care sa ramana ca un testament al frumusetii pe care o putem aduce lumii in secolul XXI", a mai spus dirijorul.

Cristian Macelaru a adaugat ca se va intoarce in primavara in Bucuresti. "Voi avea concert in curand", a incheiat dirijorul.

Duminica, violonista scotiana Nicola Benedetti, dirijorul roman Cristian Macelaru si Orchestra Simfonica din Philadelphia au fost distinsi cu Premiul Grammy la categoria "Cea mai buna interpretare instrumentala solo" pentru albumul ce cuprinde lucrari de Wynton Marsalis - Concertul in re major pentru vioara si orchestra si Suita pentru vioara - inregistrat la casa Decca.

Macelaru este al doilea dirijor roman premiat cu Grammy, dupa maestrul Christian Badea, care a fost recompensat cu pretioasa aceasta distinctie in anul 1985.

In noiembrie 2019, Cristian Macelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei, care va fi preluata incepand cu anul 2021.

Cristian Macelaru este actualul dirijor sef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln - Germania.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#dirijos Cristian Macelaru premiu Grammy , #arta