Premiata la festivaluri internationale, refuzata de filarmonicile din tara

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 08:53
2165 citiri
Premiata la festivaluri internationale, refuzata de filarmonicile din tara
Foto: Jurnalul National

Sofia Salajan, eleva in clasa a VI-a la Colegiul National de Arta "O. Bancila" din Iasi, nici nu mai stie ce premii are in palmares, atat pe plan intern, cat si international. Cu toate acestea, intampina mari piedici in a canta pe scenele romanesti.

Profesoara sa, Roxana Ota, a explicat pentru Jurnalul National ca, in ciuda CV-urilor impresionante, atat al sau, de cadru didactic, cat mai ales al fetitei, care se claseaza invariabil pe prima treapta a podiumului la fiecare concurs la care participa, Sofia este refuzata sistematic de filarmonicile din tara si nu i se permite accesul pe scenele importante.

Sofia, care are un IQ peste medie, este talentata si la pictura, parintii ei fiind artisti plastici. Face mari eforturi pentru a excela si in muzica, insa si la scoala, una dintre pasiunile ei fiind filosofia, iar ultima carte citita Tibetul esoteric.

Daca adolescenta a primit o invitatie de a canta in Italia, la Florenta, dar si in Croatia, la Zagreb, in luna mai, in tara lucrurile stau cu totul altfel. "Am incercat la Botosani, dar nici nu vor sa auda si nu inteleg de ce. Pur si simplu e reaua vointa de care e caracterizat romanul. Am prezentat CV-ul meu in care se arata ca am doctoratul in muzica si am concertat cam peste tot in lume, dar si CV-ul fetei, care are numai clasari pe prima treapta a podiumului, inclusiv la nivel international. Deci nu duc orice copil, le arat si inregistrari cu ea, insa in zadar. Pur si simplu ridica din umeri si ne amana", explica profesoara sa.

"Are un IQ peste medie, dar mai ales detine in interiorul ei o expresivitate extraordinara. S-a nascut cu un sunet special, pe care il dobandesti prin ani intregi de studii. Cand atinge clapele pianului iti dai seama ca este Sofia din mai mult de 10 copii care canta. Eu imi pun mari sperante in ea si cu siguranta va ajunge departe. Insa pana sa depaseasca granitele tarii trebuie sa invinga piedicile care i se pun pe plan local", mai povesteste Roxana Ota.

Printre concursurile castigate de Sofia se numara premiul "Irina Satchi", premiul special la concursul "Victor Giuleanu", premiul special oferit de Radio Iasi la concursul national de interpretare pianistica "Piano ArtIs", diploma pentru cea mai buna interpretare a unei sonate de J. Haydn, distinctie oferita de pianistul Andreas Henkel (Germania) in cadrul cursurilor de maiestrie sustinute de acesta la Colegiul de Arta "O. Bancila" din Iasi.

In toamna acestui an, Fundatia culturala "Pro Piano Romania" a invitat-o pe Sofia sa cante in cadrul Festivalului International "George Enescu", ceea ce este o onoare pentru orice arist.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Sofia Salajan pian, #premii Sofia Salajan, #concursuri Sofia Salajan, #pianisti tineri , #arta