Scott Wade, desenatorul in praful de pe masini (Video)

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 12:04
4347 citiri
Scott Wade, desenatorul in praful de pe masini (Video)
Foto: Dirtycarart.com

Motto:

"Din bube, mucegaiuri si noroi

Iscat-am frumuseti si preturi noi."

(Tudor Arghezi - "Testament")

Cand eram mici, toate rudele ne invatau sa nu vorbim cu strainii, sa nu ne jucam cu focul (motivul aici era unul destul de simpatic) si sa ne pastram manutele curate. Se pare, insa, ca aceasta din urma invatatura nu doar ca a dat-o uitarii omul de mai jos, ci a ridicat contrariul ei la rangul de arta.

Scott Wade este un texan din San Marcos care, la fel ca orice om curios si artist rezonabil, nu se poate abtine cand vede o sursa inovatoare de inspiratie - in acest caz, o masina prafuita. Cel mai probabil, la inceput, Wade a scris si el, ca omul, un "Spala-ma" timid sau o fata zambitoare, ca pe messenger, informeaza site-ul lui Scott Wade.

Dar pasiunea a staruit, in buna parte datorita locurilor natale, unde drumurile, pe o raza de peste un kilometru, sunt acoperite cu o crusta calcaroasa denumita caliche. Daca esti mai rapid decat o broasca testoasa, ai mari sanse sa te alegi la sfarsitul zilei cu un "blindaj" de praf.

Iar Scott Wade (poreclit de mass-media nationale si internationale "da Vinci al prafului" sau "Michelangelo al noroiului"), avand studii artistice, nu putea sa nu incerce si aceasta experienta. Cu toate acestea, texanul prefera titulatura mai simpla de "artist murdar".

La inceput cu degetele, iar mai apoi cu pensule, Wade nu inceteaza nici acum sa uimeasca privitorii, la peste 40 de ani de la primul desen de acest fel, inovat la scurta vreme prin folosirea pe luneta masinii a unei acadele proaspat scoase din gura, dupa cum insusi marturiseste.

"Cand vedem o masina murdara, ne gandim sa o spalam, cand putem foarte bine sa o transformam intr-o opera care va pune in discutie notiunea de 'frumos'. In plus, masina prafuita este o galerie mobila de arta", este de parere artistul.

Mari picturi ale lumii, ca Mona Lisa, portrete de celebritati (Einstein sau Ronaldinho) ori kitschuri binecunoscute, ca seria "Caini jucand carti", precum si instantanee de comedie (de exemplu "Stan si Ollie" sau "The Three Stooges") impodobesc atat masina desenatorului, cat si ale oricarui doritor.

Artistul nu are stare, astfel ca numai in ultimele trei luni a umblat de la Vancouver la Istanbul si din California in Berlin, si inca este disponibil - adresa de mail ii este afisata pe site.

Odata cu Scott Wade, refrene precum "The answer, my friend, is blowing in the wind" sau "All we are is dust in the wind" capata un nou sens. Astept cu nerabdare sa il vad si prin Romania. Poate asa copiii care scriu "SPALA-MA" pe masinile murdare vor avea ceva mai multa imaginatie. Dar spalatoriile auto?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Scott Wade praf masini, #desene praf autoturisme, #texan pictor praf , #arta