10.000 de euro pentru cel mai bun roman din 2012

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 21:06
1600 citiri
10.000 de euro pentru cel mai bun roman din 2012

23 de bloggeri au decis care este cel mai bun roman romanesc din 2012, acordand puncte de la 1 la 5 fiecarui finalist: "Craii si mortii", de Dan Stanca, "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu, "Hotel Universal", de Simona Sora, "Omar cel orb", de Daniela Zeca si "Soseaua Catelu 42", de Alina Nedelea.

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Stefanescu, Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache dintre peste 50 de romane inscrise in competitia pentru marele premiu.

Romanul "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj si a fost rasplatit cu Premiul literar "Augustin Fratila", in valoare de 10.000 de euro - cel mai mare premiu acordat pana acum, in Romania, pentru creatie literara. "Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar in primul rand celei careia ii este dedicat: Constantei, acum si pururea. Ce s-a intamplat dupa scriere e o poveste care imi apartine in mai mica masura. In privinta premiului, pot spune ca sunt mai mult decat emotionat.

"Sincer, sunt aproape inspaimantat. As fi tras nadejde sa nu mi se intample tocmai mie si tocmai acum, la o varsta cand deja ma socoteam ferit. As vrea sa impart acest premiu cu toti cei nominalizati si cu ceilalti cincizeci de autori care au avut cutezanta sa se dedice scrierii unui roman. As vrea sa-l impart, de asemenea, cu toti cei care aici si acum scriu si citesc literatura romana. Asa sa va ajute Dumnezeu!", a declarat castigatorul.

Radu Aldulescueste cunoscut pentru scenariul filmului "Terminus Paradis" (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Venetia. A l doilea pe podium romanul autobiografic al Alinei Nedelea, actrita cunoscuta pentru rolul din Asfalt Tango (1996), care in prezent isi desfasoara cariera in Italia, urmata de Daniela Zeca, fost director al canalului TVR Cultural si "Personalitatea europeana a anului pentru Romania" in 2006".

Premiul literar "Augustin Fratila", o initiativa a Asociatiei Casa de cultura, este acordat in fiecare an celui mai bun roman aparut in anul anterior, conform unei selectii facute de critici literari si de bloggeri cu influenta in mediul online. Augustin Fratila (1953-2010), scriitor si cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stanescu si membru al Cenaclului de Luni. A publicat in cele mai importante reviste culturale, iar intre 1995 si 2010 a fost redactor-sef al Editurii ALLFA, departamentul de literatura al Grupului Editorial ALL.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#premiu literar Augustin Fratila, #Cronicile Genocidului Dan Stanca , #carte