Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Biblioteca Nationala a Romaniei, fara Internet, fara telefoane, fara strategie

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 09:32
8210 citiri
Biblioteca Nationala a Romaniei, fara Internet, fara telefoane, fara strategie
Foto: American Library Magazine

Dupa ce s-a lucrat la ea peste 25 de ani, Biblioteca Nationala a Romaniei are in fata un viitor cel putin nesigur.

Vizibila de la cativa kilometri, cu o reclama luminoasa uriasa la Samsung, pe acoperis, cladirea Bibliotecii Nationale pare un centru cultural modern, asa cum ii sta bine oricarei capitale europene. Dar nu este chiar asa, scrie American Library Magazine.

Biblioteca Nationala este semnalata printr-o placuta mica, la intrare, cel mai vizibil lucru ramanand reclama Samsung. Pentru aceasta, Ministerul Culturii a primit 300.000 de euro de la firma care a cumparat spatiul pentru reclama pentru o perioada de doi ani.

Oficial, cladirea Bibliotecii Nationale a fost inaugurata in aprilie anul trecut, dupa mai bine de 25 de ani de "fotbal politic" ce a inclus schimbari de regim si structuri administrative care au facut din Biblioteca Nationala singura institutie de stat fara un buget propriu.

Cladirea din otel si sticla, situata in apropierea Pietei Unirii din Bucuresti, a fost inaugurata anul trecut cu mare pompa. Insa nici acum liniile telefonice nu functioneaza, iar conexiunea de Internet asisderea.

Constructia cladirii a inceput in 1986, in timpul regimului Ceausescu, dar a fost oprita brusc dupa Revolutia din 1989, care a dat jos comunismul si s-a terminat cu executarea lui Ceausescu si a sotiei sale. Cladirea a ramas in acelasi stadiu pana in 2009, cand autoritatile romane au decis sa termine proiectul.

Nicoleta Rahme, seful Departamentului de Dezvoltare din cadrul Bibliotecii, a declarat pentru sursa citata, in septembrie 2012, ca cei 240 de angajati ai Bibliotecii Nationale sunt prost pregatiti pentru responsabilitatile pe care le au. Din cele 13 milioane de volume din biblioteca, numai 2,5 milioane sunt disponibile in format electronic si numai un milion online. Pentru restul colectiei de carti, hartia ramane de baza.

Rahme a mai dezvaluit ca Biblioteca Nationala nu are nici un plan strategic si nici nu stie cum va obtine fonduri dupa expirarea contractului cu Samsung.

Romanca sustine ca in cadrul cladirii exista multe spatii de inchiriat dar, pentru ca acestea sunt folosite de organizatii neguvernamentale, chiria incasata este modica sau inexistenta. "Oricum, misiunea Bibliotecii Nationale este sa permita acces la colectiile sale, nu sa devina agentie imobiliara", mai spune Nicoleta Rahme.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Biblioteca Nationala Romania presa straina, #Biblioteca Nationala dotari, #Biblioteca Nationala carti , #carte