Ziare.com

Cand a aparut cea mai veche carte in limba romana

Advertorial
Luni, 12 Iunie 2017, ora 22:37

   

Cand a aparut cea mai veche carte in limba romana
Istoricii romani au desemnat ca fiind cea mai veche carte scrisa in limba romana "Tetraevanghelul" sau "Tetraevangheliarul", scrisa de Coresi, in anul 1561. Cartea a aparut la Brasov si cuprindea cele 4 Evanghelii.

Tiparul a aparut in Romania in secolul al XVI-lea, ceea ce a permis aparitia primelor carti tiparite. Acestea erau scrise, insa, in limba slavona, limba oficiala la acea vreme in Moldova si Tara Romaneasca. Astfel, in 1508 a aparut "Liturghierul lui Macarie", un volum biblic care continea texte religioase. Urmatoarele 2 carti, din acelasi registru, au fost "Octoih" (1910) si Evangheliar (1912), tot in slavona. Evolutia culturala romaneasca este atent urmarita si in Istoria Romanilor Academia Romana.

Chiar daca si-a pierdut statutul de prima carte scrisa si imprimata in romana, din cauza ca a disparut din arhive, de-a lungul timpului, aceasta este "Catehismul lutheran de la Sibiu", aparuta in anul 1544. Ca prime tiparituri pastrate inca sunt cunoscute "Evangheliarul slavo-roman" a lui Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551 - 1553), iar scrisa in alfabet latin este culegerea de "Cantece religioase calvine" (1560) a episcopului Pavel Tordasi.

Dar, mai cu seama, tipograful si tipariturile au luat amploare in spatiul locuit de romani prin activitatea diaconului Coresi. Acesta era originar din Targoviste si a editat peste 30 de titluri. Dintre acestea se pastreaza texte religioase, hagiografice - de preamarire a vietii sfintilor, ori istorice. Putem spune ca el poate fi considerat, cu ghilimelele de rigoare, inaintasul binecunoscutei colectii de astazi, Istoria Romanilor Academia Romana.

Tetraevangheliarul are 246 de pagini. Coresi a lucrat la publicarea lui in perioada 3 mai 1560 - 30 ianuarie 1561, bazandu-se pe vechile traduceri romanesti ale Sfintei Scripturi, cu adaptarile facute de preotii de la biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului. Asa cum se poate citi in Istoria Romanilor Academia Romana, biserica Sfantul Niculae este recunoscuta si ca prima scoala din Romania, inca de la 1495.

In epilogul Tetraevangheliarului este mentionat si scopul acestei carti, care fusese tiparita ca "sa fie popilor rumanesti sa inteleaga sa invete rumanii cine-s crestini".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Istoria Romanilor Academia Romana
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1023 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor