Carte de business: Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000

Vineri, 31 August 2012, ora 07:30
3880 citiri
Carte de business: Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000
Foto: Editura Economica

O carte, un eveniment. "Produsul Intern Brut al Romaniei 1862-2000", studiul elaborat de profesorul Victor Axenciuc in urma unei indelungi si laborioase cercetari asupra a ceea ce a insemnat devenirea economica a Romaniei in aproape 140 de ani, merita cu prisosinta acest calificativ.

Il excede chiar, prin anvergura, originalitate si, nu in ultimul rand, prin demonstratie de analiza convertita intr-o riguroasa sinteza, realizata cu un minimum de text in masura sa maximizeze ponderea informatiei gazduita in fiecare cuvant, in fiecare cifra.

Paleta informatiilor si datelor statistice s-a intins dincolo de publicatiile statistice, astfel incat domniei sale i s-a oferit alternativa unica de a accede si la informatii confidentiale si inca nevalorificate pana acum.

Apreciez in mod deosebit solutia adoptata de profesorul Axenciuc in a utiliza convertorii adecvati in functie de criterii stiintifice si, mai ales, in a utiliza paritatea puterii de cumparare ca element de conversie si de transformare in valuta unica, in cazul in speta, dolar, pentru a putea crea conditiile coerentei si sustenabilitatii seriei de date.

Altminteri, orice alta alternativa, unele identificabile in sursele organismelor internationale, cum este cazul Bancii Mondiale bazate pe curs, sau altele, ar fi fost, cu indreptatita justificare, criticabila.

Va trebui relativ mai mult timp de acum incolo sa patrundem mai adanc in continutul datelor si informatiilor statistice ale studiului, in structurile si in expresia absoluta si relativa a datelor serie si, mai ales, in tehnicile, metodele si solutiile adoptate de autor.

Oricum se va face de acum inainte, oricum se va proceda si in orice fel va fi folosit acest studiu admirabil, cercetatorii viitorului vor fi siliti sa recunoasca valoarea lui stiintifica, simbioza reusita de autor de abordare cu maiestrie deopotriva a demersului cercetarii stiintifice fundamentale cu cel aplicativ, ceea ce confera, prin excelenta, studiului caracterul de lucrare de referinta.

Prof. univ. dr. Vergil Voineagu

Presedintele Institutului National de Statistica

Editura Economica

www.edecon.ro

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Produsul Intern Brut Romania, #produsul intern brut , #carte