Ziare.com

Cartea de business: Economia de dictionar

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 09:03

   

Cartea de business: Economia de dictionar
Economia de dictionar. Exercitii de indemanare epistemica, Marin Dinu

Orice demers stiintific se intemeiaza pe nevoia de a raspunde unor interogatii, explicite sau implicite. Or, inainte de a avea raspunsuri convenabile si certitudini epistemologice, confruntarea oricarui autor cu o suma de probleme, face ca un astfel de demers sa fie din start problematic, intrucat problematizeaza. Este si cazul lucrarii prof.univ.dr. Marin Dinu care lanseaza cu buna stiinta o provocare intelectuala, pe de o parte comunitatii economistilor fascinati de teorii, jocuri conceptuale, modele si strategii, iar pe de alta parte cititorului de rand, pasionat de universul economic sau ingrijorat doar de turbulentele si crizele periodice ce-i afecteaza traiul cotidian.

Realitatea economica isi are propria sa logica, adesea sustragandu-se sau dovedindu-se refractara unei rationalitati induse. Teoria economica consacrata, "canonizata", nu mai poate furniza explicatii adecvate cursului evolutiilor pietelor si politicilor publice, deci la nivelul economiei reale, in conditiile globalizarii si interdependentelor geopolitice.

Profesorul Marin Dinu demonstreaza mecanismele ce stau la baza cognitiei fenomenelor si proceselor economice, spulbera aura unor mituri epistemice si prejudecati deja statornicite in practica economica, invocand puterea referentiala a bunului simt - ca paradox.

Daca este necesara - si este necesara - o noua paradigma economica plecand de la redimensionarea grilelor de interpretare a statutului si identitatii doctrinelor economice, esuate in tot atatea ideologii partiale si partizane, atunci acest efort de reabilitare si revitalizare a unor functii alienate ale economiei - ca totalitate sistemica - este nu doar dezirabil ci imperativ, categoric imperativ.

Cantitativismul, masificarea, standardizarea, pragmatismul, mecanicismul, expansionismul si transformarea rationalismului critic in rationalism cinic, apar intr-o perspectiva istorica si la scara mondiala nu ca virtuti ci ca servituti ale unui mod de a gandi si de a actiona in planul realitatilor economice.

Cartea profesorului Marin Dinu solicita o lectura atenta si se propune cititorului ca invitatie la dialog, fara tabu-uri si inhibitii, fara false identificari si autoritati auctoriale. Este, deci, o carte incomoda pentru adeptii entuziasti ai enunturilor prefabricate si confortabile; este insa o carte care clintind de pe socluri glorii mortificate ale teoriei economice ofera sansa acesteia de a se redobandi, gratie unui avatar epistemologic.

Autor: Mihai Milca
Editura Economica
www.edecon.ro

Citeste mai multe despre cartea de business Economia de dictionar
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 678 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor