Cartea de business Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana

Miercuri, 18 August 2010, ora 14:08
2149 citiri
Cartea de business Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana
Foto: Editura Economica

Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana, de Voicu Dan Dragomir

Guvernanta corporativa este sistemul prin care companiile sunt conduse si controlate. Desi in spatiul legislativ european, un sistem de guvernanta este validat doar prin atributul transparentei fata de utilizatorii externi de informatie, guvernanta corporativa implica si o dimensiune a sustenabilitatii.

In planul activitatilor economice, o dezvoltare sustenabila se poate mentine numai in limita existentei comunitatilor si a ecosistemelor. De aceea, notiunea de parteneri ai firmei va include, din perspectiva sustenabilitatii, atat indivizii ce intra in contact cu firma, cat si mediul natural, care este resursa majora a oricarei activitati economice.

Filosofia economica a Uniunii Europene porneste de la premisa ca fiecare intreprindere, indiferent de marime, este un nod al unei retele extrem de complexe. Orice firma este, in acelasi timp, o veriga a unui lant de distributie, un contribuabil, un angajator, un emitent de titluri, un datornic sau un creditor, o parte a unei comunitati si o comunitate in sine.

Toate aceste roluri pe care o intreprindere le joaca in orice moment o aduc in postura de a avea o influenta asupra tertilor si de a fi responsabila pentru efectele acestei influente.

Mediul de afaceri nu se mai limiteaza doar la contabilitatea de gestiune cu costurile sale de productie sau la contabilitatea financiara ca indicator al performantei anuale. Lipsa de performanta sau orice esec major in viata unei firme pot conduce la disparitia acesteia: un angajator iresponsabil, un mare poluator, un catalizator al conflictelor de interese sau un emitent insolvabil nu vor putea sa supravietuiasca intr-un mediu de afaceri strict reglementat, cum este cel al Uniunii Europene.

Astfel, perspectiva adoptata in aceasta carte introduce o discutie asupra cerintelor reglementare pe patru mari axe: dreptul societatilor comerciale; accesul pe pietele financiare europene; calitatea muncii si responsabilitatea sociala; protectia mediului natural.

Editura Economica

www.edecon.ro

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#recomandare carte business, #ce mai citim , #carte