Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cartea de business: Modelul social romanesc

Duminica, 01 August 2010, ora 08:11
701 citiri
Cartea de business: Modelul social romanesc
Foto: Editura Economica

De cand a inceput dezbaterea despre a treia cale, la inceputul anilor '90, au aparut mai multe aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare. Lumea este in continua transformare.

Scopul teoriei politice privind a treia cale a fost sa conteste celelalte doua "cai" deja existente - socialismul traditional, caracterizat de un puternic accent asupra rolului statului, de ostilitate fata de libertatile individului si de incapacitatea de a asigura crestere economica - si capitalism, spre care multi s-au indreptat tocmai din cauza dezamagirii provocate de socialism.

Aceste tinte sunt mai putin relevante astazi decat erau cu cativa ani in urma, deoarece punctele slabe ale celorlalte doua doctrine sunt acum in mare parte acceptate. Insa, astazi, trebuie sa facem fata unor probleme noi - frica de globalizare, care antreneaza aparitia unui nationalism defensiv si reactionar; dezvoltarea unor noi diviziuni in cadrul societatii, diferite de schismele sociale din trecut, dar la fel de periculoase; un declin al solidaritatii sociale cauzat de colapsul comunitatilor locale si aparitia unor noi pericole si riscuri, mai ales a celor asociate schimbarilor climatice.

Ar fi o mare greseala sa ne concentram doar asupra problemelor. Oportunitatile sunt la fel de importante. De exemplu, daca am putea sa ne indepartam de dependenta noastra actuala de petrol, gaz natural si carbune, am putea nu doar sa evitam un viitor periculos, dar, poate, si sa construim o societate in care consumatorismul nelimitat nu mai reprezinta o forta care ne pune in miscare.

Daca am putea sa reactionam la declinul solidaritatii comunitare, am putea sa descoperim modalitati noi si cosmopolite de a crea o punte intre indivizi si grupuri.

Geoana afirma foarte clar faptul ca dezvoltarea sociala si economica a Romaniei nu va fi posibila fara o guvernare activa, deoarece nu totul poate fi lasat pe mana pietei. Totusi, guvernul trebuie sa incerce sa reformeze statul in sine, nu doar sa se bazeze pe el. Statul traditional este prea incet, birocratic, distant fata de cetatean si indiferent fata de eficienta economica.

Cu toate acestea, pentru a avea succes, guvernul trebuie sa fie insotit de o societate civila infloritoare. Ceea ce el descrie ca fiind "Pactul Umanist" intre stat, mediul de afaceri si societatea civila sunt conditiile necesare pentru a realiza o reforma atat de necesara.

Autor: Anthony Giddens

Editura Economica

www.edecon.ro

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cartea de business, #recomandare carte , #carte