Cartile de pe marginea strazii: Lupta pentru supravieturire a unor pensionari

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 08:29
6983 citiri
Cartile de pe marginea strazii: Lupta pentru supravieturire a unor pensionari

Ii vedem la gurile de metrou, in fata Teatrului National, in fata Universitatii si in general in zonele aglomerate din Capitala. Cei care vand carti pe strada au impanzit Bucurestiul in ultimii ani, oferind o alternativa mai ieftina fata de librarii sau anticariate.

Oamenii care cumpara carti de pe strada le iau de cele mai multe ori pentru valoarea lor, intrucat pot gasi editii mai vechi decat cele existente in librarii. Cei care le expun vand insa prea putin ca sa se poata intretine din asta.

Este si cazul domnului Gheorghe, care a "ocupat" iesirea unei guri de metrou de langa Piata Obor din Capitala, unde isi asaza cartile in fiecare zi. Vinde foarte putin, iar furtul este la ordinea zilei, dupa cum declara pentru Ziare.com.

Cartile din anticariate intereseaza tot mai putini clienti

Domnul Gheorghe, sau Gigi, cum ii place sa i se spuna, are 68 de ani si vinde carti din 1999. Are o colectie variata, care cuprinde mai multe genuri, de la romane politiste, la dictionare si carti de genetica. Cu toate acestea, le vinde pe majoritatea cu doi sau trei lei, iar pretul sare de 20 de lei doar daca este vorba de o carte foarte cautata.

Intalnirea dintre un cumparator si o carte pe care o vrea - o intamplare

"Cele mai scumpe sunt de obicei cartile mai nou aparute. Nu poti sa pui un pret anume, cel care cumpara ofera, nu poti sa ii bagi mana in buzunar si sa ii impui un pret", explica el. "E doar o intamplare atunci cand un cumparator se intalneste cu o carte pe care o vrea cu adevarat", adauga batranul.

Multi dintre cei care vin sa cumpere intreaba de o carte anume, insa unii iau ce gasesc mai interesant printre titlurile expuse.

"A venit o data un domn care a zis ca vrea sa cumpere un metru de carti, pe care le-a ales dupa culoare. Facea nunta undeva si avea nevoie de carti pentru decor, asa ii ceruse organizatorul de nunti. Si a ales doar carti cartonate care aveau cotor alb, pentru decor", povesteste domnul Gheorghe.

Anticariatele si povestea cartilor vechi

Cartea cu numarul 1001

De cele mai multe ori, cumparatorii negociaza pretul, iar cei care vand carti pe strada sunt deja obisnuiti cu aceasta practica. Daca in cazul cartilor care se vand pe Internet sau in librarii pretul este fix, in cazul volumelor expuse pe trotuare, acesta este, de cele mai multe ori, o medie intre suma ceruta si cea oferita.

"Daca are nevoie de o carte (cumparatorul - n.red), o cumpara, daca nu are nevoie de ea, poate sa stea 100 de ani (cartea - n.red). Poate fi orice carte, oricat de buna si de cautata, daca nu are nevoie de ea, nu are de ce sa o cumpere. Sa zicem ca ai 1.000 de carti si vine cineva si iti cere cartea cu numarul 1001, cum a venit un client care a intrebat de Romania pitoreasca, care se vinde o data pe an", explica batranul.

O munca de Sisif

Domnul Gheorghe aduce zilnic la metrou cam 400 de carti, insa are acasa o colectie "mult mai mare", dupa cum spune el. Isi impachetaza zilnic toate cartile in cateva pungi de rafie si le expune in aceeasi ordine, ca sa nu deruteze cumparatorii. "E o munca de Sisif, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca mai pot. Cand n-oi mai putea, le abandonez, le las in strada si-am plecat", spune batranul in timp ce aranjeaza cartile.

Are in jur de patru-cinci cumparatori pe zi, iar furturile sunt la ordinea zilei. "De furat se fura mereu, daca sunt carti care atrag privirile. Am avut o carte in limba greaca pe care credeam ca nu o s-o vand niciodata. Dar a venit un cetatean si s-a uitat la ea, a luat-o, a rasfoit-o, a abandonat-o si intr-o clipa de neatentie a luat-o, nu l-am mai vazut".

Cazurile mai rare sunt cei care vin si imprumuta carti. Domnul Gheorghe a avut insa un client care venea o data la cateva zile si se uita fara se cumpere, insa le cerea pentru studiu. "Zicea ca le aduce si le aducea, ca sa mai poata lua. Baiatul acela avea un doctorat facut la Oxford", povesteste batranul.

"Sunt zile in care vii de pomana"

Cu toate ca de obicei vinde carti in valoare de 15-20 lei pe zi, domnul Gheorghe nu traieste doar din asta. Are o pensie, dar continua sa vanda carti pentru a avea o ocupatie in timpul zilei si pentru a-si valorifica agoniseala de-o viata.

Acum citeste cateva pagini pe zi, insa nu abandoneaza niciodata o carte care ii place. Printre scriitorii care ii plac se numara Elif Shafak, Amos Oz, Gabriel Garcia Marquez, Karel Capek si Paulo Coelho.

Vine in fiecare zi sa vanda carti, de la ora 10 pana cand se intuneca, si spune ca asta il ajuta sa economiseasca banii de mancare.

"Din punctul asta de vedere, 50% treaba e rezolvata aici: nu mananci si nu bei. Astazi mi-am luat o paine la mine, pentru toata ziua. Imi ajung banii, dar nu cumpar ce vreau eu. Carne de vita nu am mai mancat de cativa ani, acum e peste 20 de lei un kilogram si nu imi permit sa iau", spune acesta.

De la cateva pagini la sute de carti

Prima carte primita de domnul Gheorghe a fost un volum mic de poezii de Stefan Octavian Iosif, pe care i l-a dat mama sa. Parintii lui nu aveau carti, de aceea a inceput sa-si cumpere singur si spune ca intre anii 1963 si 1968 isi cumpara majoritatea cartilor care apareau.

Cu toate ca are o colectie mare de carti vechi si vinde in fiecare zi, nu se considera un anticar. "Nu sunt anticar, daca as fi anticar, as sti pretul cartilor vechi, le-as visa. Cei care vand carti pe strada nu se pot numi anticari. In plus, nu le poti sti pe toate. Se zice ca volumul stiintei creste de 50 de ori in timpul unei generatii", adauga el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#anticariat ambulant, #vanzare carti pe strada, #vanzare carti anticariat strada , #carte