Ce mai citim?: A doua venire

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 08:07
2671 citiri
Ce mai citim?: A doua venire
Foto: Nemira

In aceasta perioada a sarbatorilor, de mai bine de douazeci de ani incoace, retraim acelasi moment de adanca tulburare sufleteasca asociata cu evenimentele petrecute in 1989.

Chiar daca de atunci a trecut o buna bucata de vreme, chiar daca timpul, milostiv, a inceput sa vindece ranile, chiar daca generatiile tinere uita si atat cat stiau despre ceea ce s-a intamplat atunci, nu putem si nu vom putea niciodata sa renuntam cu adevarat la amintiri, la recunostinta fata de cei care au facut posibila schimbarea, la doliul pentru cei care s-au jertfit pentru noi, cei de acum.

A stat oare vreodata cineva sa se gandeasca ce ar fi fost daca in 1989 Revolutia ar fi dat gres? Daca si astazi am fi sub un regim comunist? Ei bine, cineva s-a gandit la asta si la mult mai mult decat atat.

Ce mai citim?: Arrhetonul

Marian Truta, autor contemporan de SF si Fantasy este nu numai un scriitor ce a obtinut numeroase distinctii literare, dar si un vizionar de exceptie, care impinge limitele imaginatiei si se joaca cu realitati paralele si multiple.

Volumul "A doua venire", lansat de curand in cadrul Targului International Gaudeamus, ne prezinta o Romanie altfel, complet diferita de ceea ce am putea visa, o Romanie improbabila, dar nu mai putin fascinanta. Premisele sunt cu siguranta fantastice: tara noastra a devenit, in viziunea lui Truta, un fel de axis mundi, in oricare din cele patru istorii alternative pe care ni le ofera autorul.

Ce mai citim?: Istoria duelului. Pasiunea francezilor

Cum ar fi ca tara noastra sa fi devenit atat de puternica, incat sa dirijeze, ca un maestru papusar, destinele intregii Europe si ale lumii, sa duca alchimia la rang de suprematie si sa isi dea mana cu Vaticanul pentru a pune capat intentiilor oamenilor de stiinta elvetieni, care vor sa indeplineasca mai repede profetia celei de-a doua veniri a Mantuitorului, cu ajutorul acceleratorului de particule. Pare suprarealist?

Intr-un univers in care lumea latina condamna America, iar Marele Solomonar de la Bucuresti este singurul care stie sa fabrice aur, nimic nu este imposibil. Iuri Gagarin aterizeaza in Lunca Dunarii, pentru a afla ca URSS nu exista, dar este invitat de onoare la Palatul Regal. Se va intalni Gagarin cu Balcescu? In 2010, o Romanie comunista este rupta de orice relati cu FMI, libera de jugul capitalist. Mai sunt probleme si nemultumiri, ici-colo, dar totul merge ca pe roate. Sau nu.

Ce mai citim? Viata ca o teapa

Proza lui Truta, pe cat de tare ne rasuceste mintea, pe cat de tare ne provoaca si ne incita, pe atat este de autentica. Nici o imagine nu este fortata, nici un cuvant, ne la locul lui. Vorbim despre Regatul Romaniei la fel de natural cum vorbim despre vreme, iar autorul pune probleme actuale si foarte spinoase intr-un cadru fantastic, ce are darul sa ne lase in stupoare. Ce interese economice si politice sunt puse in joc? Ce legatura are venirea lui Iisus, acceleratorul de particule si Vaticanul cu alchimia, Criza si supernovele?

"Totul este un vis. Toate lumile posibile sunt lumi atinse de nebunie..." Nu de nebunie este atins volumul lui Truta, ci de un talent absolut de a transforma situatii obisnuite in utopii si scenarii demne de marii maestri ai SF-ului.

Autor: Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#A doua venire, #carte A doua venire, #A doua venire Marian Truta , #carte