Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce mai citim?: Fata modificata

Vineri, 08 Martie 2013, ora 07:20
3027 citiri
Ce mai citim?: Fata modificata
Foto: Nemira

Fata modificata, de Paolo Bacigalupi

Femei si fructe

Anderson intoarce fructul paros in mana. Nu miroase a cibiscoza. Nu are rugina verzicanta. Pielita nu prezinta urme lasate de gargarita mutanta. Florile, legumele si copacii lumii alcatuiesc geografia mintii lui Anderson Lake, dar niciunde nu gaseste o referinta care l-ar putea indruma catre identificare.

Ngaw. Un mister.

Paolo Bacigalupi este un autor american de SF de generatie noua, care a reusit ceva ce foarte putini scriitori au izbutit in cariera : obtinerea a doua dintre cele mai prestigioase premii pentru literatura SF si Fantasy pentru un roman de debut, Hugo si Nebula. In acest context, Fata modificata a fost considerat nu numai un roman SF de exceptie, dar si un nou punct de cotitura in dezvoltarea genului in ansamblul sau.

Ceea ce tulbura la aceasta carte, dincolo de viziunea intunecata pe care o autorul asupra viitorului omenirii, este faptul ca, desi actiunea se petrece cu siguranta in viitor, acesta este zguduitor de ancorat in prezentul pe care il traim cu totii, acum.

Ce mai citim? Cantonierul

Bacigalupi nu se erijeaza intr-un continuator al hard SF-ului si nici nu pune accent pe o amenintare ce vine din exterior, fie ea chiar si de natura extraterestra. Apocalipsa, raul care se abate asupra umanitatii are o legatura pe cat de intima, pe atat de sinistra cu propriile alegeri, cu propriile actiuni pe care le-am indreptat impotriva noastra si a naturii.

Thailanda secolului 22, unul dintre putinele tinuturi care au supravietuit pandemiilor si cataclismelor ce au anihilat majoritatea populatiei planetei, dezechilibrand radical si lanturile trofice. Moneda de schimb o reprezinta caloriile, iar megacorporatiile se lupta intre ele pentru suprematie.

Printre oameni umbla fiinte non-umane, construite anume pentru a ii servi pe acestia. Anderson Lake si Emiko, Fiinta Noua, fiinta cu pielea perfecta, jucarie abuzata si abandonata, pornesc impreuna intr-o aventura intensa, prinsi intr-o realitate in care paranoia, brutalitatea, disperarea si sentimentul de scindare a fiintei umane sunt la rang de lege.

Ce mai citim? Oase de sepie

Bioterorismul, carnagiul uman, alienarea individului pus fata in fata cu monstruozitatea sa si a semenilor sai sunt tot atatea personaje secundare ale prozei lui Bacigalupi. Maestru al vizualului, autorul ne angajeaza, aproape impotriva noastra, intr-o calatorie la sfarsitul careia vom fi trecut prin toate emotiile posibile, de la fascinatie la dezgust, ramanand profund impresionati de realismul cutremurator al situatiilor descrise si de stilul curat, ravasitor al prozei.

Departe de a ne impovara cu artificii stilistice inutile, Bacigalupi prefera sa ne provoace la un exercitiu intelectual si sufletesc intens.

Un roman SF dureros de realist, daca ni se permite exprimarea, cu personaje verosimile, vii, care ne atrag si ne resping in aceeasi masura, cu un subiect pe care poate inca il ignoram, acela ca omenirea este predispusa a-si crea propriul sfarsit de lume si de a ii supravietui, Fata modificata este o carte ce cu siguranta va impune o noua cale de intelegere a literaturii de gen. Pe fundal, Emiko, simbol al unor arhetipuri si prototipuri individuale, devine vocea prin care Bacigalupi spune o poveste cu adanci implicatii psihologice si sociale.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Fata modificata Paolo Bacigalupi, #carti Paolo Bacigalupi , #carte