Ce mai citim?: Fiicele reginei fecioare

Joi, 28 Februarie 2013, ora 08:12
2433 citiri
Ce mai citim?: Fiicele reginei fecioare
Foto: Nemira

Fiicele reginei fecioare, de Jeane Westin

"Mahnita sunt, dar nu-ndraznesc

A-mi arata nemultumirea

Iubesc si silita sunt s-arat ca urasc."

Poem de dragoste scris de regina Elisabeta.

Regina Elisabeta I, regina-fecioara, fiica regelui Henri al VIII-lea si a lui Anne Boleyn, o figura ce a marcat istoria intregii lumi, avand o poveste ce ne tine si acum cu inimile stranse.

"Fiicele reginei fecioare", semnat de faimoasa autoare de fictiune istorica Jeane Westin este un roman diferit, amplu si complex, ce urmareste ascensiunea si viata de la curte a Elisabetei I din dubla perspectiva a doua dintre doamnele de onoare ale acesteia, dar si din doua unghiuri diferite, diametral opuse, cu atat mai fascinante: femeia-monarh si femeia-indragostita care isi refuza iubirea sufleteasca si fizica, dar o si neaga celor din jurul ei.

Este greu de crezut ca autoarea a scris un roman de fictiune, sentimentul care ne cuprinde inca din primele pagini fiind acela ca am fost transportati in timp si urmarim cu uimirea intiparita pe fete derularea actiunii si dezvoltarea personajelor.

Prinsi in atmosfera de palat, vom fi martorii unor povesti si scene prea putin cunoscute si impartasite de catre istorici.

Ce mai citim? Cantonierul

Dramele din spatele usilor inchise, povestile de dragoste tulburatoare, intrigile, secretele si comploturile care au loc pun cititorul in ipostaza de a trage cu ochiul in cele mai ascunse budoare din palat.

Regina Elisabeta I este o femeie cu un caracter atat de puternic, atat de complex, incat ne este greu sa ne dam seama daca o iubim sau o uram. Sfasiata de sentimentul datoriei fata de poporul ei, regina este constienta de enorma responsabilitate pe care o poarta dar, in acelasi timp, traieste in fiecare zi tortura unei iubiri care o rascoleste si o face sa para uneori slaba, alteori paranoica, iar alteori fara speranta.

Roman amplu, cu o bogatie a detaliilor istorice si de atmosfera, fresca a unei societati si a unei mentalitati subjugate respectului si iubirii pentru monarhie, "Fiicele reginei fecioare" nu este numai o lectura de dormitor in care sa se speculeze cateva elemente scandaloase din iatacurile de taina ale curtii britanice ale acelor vremuri.

Portretul Elisabetei, asa cum se contureaza el din perspectiva celor doua voci narative, se dimensioneaza, capata forta, devine real si veridic pe masura ce ne dam seama ca aceasta regina a fost o eroina a vremurilor sale, devenind un simbol al regalitatii, al devotamentului si loialitatii unui conducator pentru poporul sau.

Ce mai citim? Oase de sepie

Oricat de apropiata sau indepartata ar fi aceasta perspectiva de adevarul istoric consemnat in arhive, nu putem sa nu admiram maiestria autoarei de a ne oferi un adevarat recital literar, scotand in evidenta personaje remarcabile, probleme sociale si culturale care au marcat societatea britanica pana in zilele noastre si o viziune originala asupra conceptului de iubire imposibila sau de conflict interior.

O carte ce se citeste cu sufletul la gura si o poveste despre femeile care nu numai ca au apucat sa conduca lumea, dar au facut-o cu o incredibila tarie de caracter, o poveste despre auto-sacrificiu, asumarea responsabilitatii, cautarea idealului, pierdere si renuntare. In ultima instanta, este povestea oricarei femei, de ieri si de azi, pentru ca ne vorbeste tuturor pe aceeasi limba.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Fiicele reginei fecioare, #carte Fiicele reginei fecioare, #Fiicele reginei fecioare Jeane Westin, #carti Jeane Westin , #carte