Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Francezii

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:56
3726 citiri
Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Francezii
Foto: Nemira

"Francezii se consider singurii oameni cu adevarat civilizati de pe lume. Au dezlegat demult principiile absolute si certe ale vietii si prin urmare se cred chemati sa le arate celorlalti calea si sa ii lumineze."

Adevarat? Fals? Poate. Un singur lucru este cert: volumul Ghidul Xenofobului - Francezii, sub semnaturile lui Nick Yapp si Michael Syrett, continua seria anti-xenofobie cu acelasi umor cu care ne-am obisnuit deja. De data aceasta, in colimator este luat poporul francez, cu calitatile si defectele sale, analizate sub lupa fina a sarcasmului.

Cine a vizitat aceasta frumoasa tara si a avut un contact direct cu locuitorii ei, va recunoaste cu usurinta unele trasaturi specifice atent detaliate in aceasta carte. Inventatorii si pastratorii conceptelor de "maniera" si "eticheta", francezii sunt portretizati ca fiind maestrii absoluti ai rafinamentului si bunului gust, in orice aspect al vietii lor, de la o simpla plimbare cu metroul, pana la luarea cinei intr-un restaurant de lux.

Rasfoind paginile volumului, cei familiari cu stilul comportamental al francezilor se vor simti ca si cum ar rasfoi albumul de fotografii facute cu ocazia ultimei vacante la Paris.

Vor rade si vor contempla, dar se vor simti si pe alocuri rusinati, lasand ochii in jos. De ce? Pentru ca autorii nu au facut rabat de la nici un adevar, iar pe principiul ca orice moneda are doua fete, acestia nu au lasat deoparte nici defectele, obsesiile, micile tare si pacate ale francezilor, toate povestite cu o caldura nelipsita insa de un strop-doi de acid.

Cei care isi doresc sa viziteze Franta si sa ii cunoasca mai bine pe acesti boemi patrioti, ar trebui sa isi faca loc in bagaje pentru acest volum. De la primul salut (un adevarat ceremonial social, cu adanci implicatii culturale) si pana la o conversatie inchegata cu un francez, orice strain ar trebui sa aiba o idee despre umorul frantuzesc si despre pasiunile francezilor, pentru a nu face o serie de greseli nedorite.

Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Cehii

Cumparaturile capata nuantele unui ceremonial, sofatul este un sport extrem de pasionant, iar pe perioada desfasurarii Tour de France, aveti grija sa va faceti provizii din timp, pentru ca toti francezii participa pasiv la eveniment si riscati sa nu mai gasiti magazine deschise. Cu toate acestea, savurati cu incredere niste hors-d'oeuvre proaspete, cum numai ei stiu sa faca si aveti incredere in ospatarul care va recomanda vinul.

Daca va incumetati sa purtati discutii cu "filozofii" - asa cum ii numesc autorii pe francezi - si pe buna dreptate, doar Franta este un leagan cultural in Europa - atunci aveti grija la cuvintele folosite. Se stie ca francezii au o legatura intima cu limba lor si, asa cum noteaza si autorii "noile cuvinte care se insinueaza sunt nemilos inlaturate." Asadar, feriti-va de gaffes si... bon voyage!

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ghidul Xenofobului Francezii, #Ghidul Xenofobului Francezii Nemira, #Ghidul Xenofobului , #carte