Ce mai citim? JFK, Stephen King

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 10:55
3457 citiri
Ce mai citim? JFK, Stephen King
Foto: Nemira

Stephen King si JFK. Cine ar fi crezut ca va merge?

Eu una nu, sincer, si am sa va spun si de ce. Sunt obisnuita cu horror-ul lui King, cu fantasy-ul, cu atmosfera lugubra din cartile lui, cu inclinatia lui pentru paranormal si nu de orice fel, ci cel de tip zguduitor, mistuitor impletit in caracterul personajelor si in firul povestii. Sunt obisnuita cu dezintegrarea psihicului uman pana la ultimul atom, cu bizareria unor contexte de viata imposibile si mai ales cu subiectele originale, neincercate de nimeni pana la el.

De aceea, ideea despre calatorii in timp si salvarea lui John Fitzgerald Kennedy de la moarte cu scopul de a schimba fundamental cursul istoriei omenirii mi s-a parut poate cam fortata.

Dar am uitat ca JFK 11.22.63 este totusi un roman de Stephen King. Si are toate ingredientele mai sus mentionate, numai ca puse intr-un cadru nou. Aproape iti vine sa crezi ca esti martorul unui experiment de laborator cu vieti omenesti pe post de cobai.

Jake Epping este un tip obisnuit in anul 2011, dar ajunge sa devina cel mai special personaj de pe Pamant din momentul in care Al Templeton ii face cunostinta cu portalul temporal care, intamplator, se afla la el in camara cu provizii si care transporta calatorul inapoi in anul 1958.

Lee Oswald a ramas unul dintre acei oameni care au facut istorie si care au parasit-o lasand in urma lor un morman de intrebari care nici acum nu si-au gasit raspuns, iar Jake isi doreste sa elimine asasinul care a distrus, in opinia sa si a lui Al, sansa omenirii de a avea o soarta mai buna.

Dar nimic nu e atat de simplu. Trecutul se incapataneaza sa fie schimbat. Realitatea se reseteaza. Jake devine fluturele reprezentativ pentru teoria haosului si fiecare miscare a sa poate produce mutatii in cursul firesc al timpului. Sansele lui de izbanda depind de panza de paianjen tesuta din invizibilele destine ale oamenilor.

Ce a reusit King din nou aici, ca de fiecare data, a fost sa dea substanta personajelor sale. Povestea lui Jake, spusa la persoana I, da o zguduitoare impresie de realitate vie.

Te misti cu el si simti cu el si aproape ca vezi si tu treapta imposibila din lumea fizica ce duce inspre nemurire sau inspre nebunie. Harry Dunning, misiunea "de proba" a lui Jake inainte de Oswald, este un tip de psihopat seducator, dar animalic de violent pe care ajungi sa il cunosti prea bine ca sa mai dormi linistit. Iar Omul cu Bilet Galben este dincolo de orice imaginatia noastra ar putea incepe sa proiecteze.

Un al doilea lucru pe care King il reuseste in aceasta carte este crearea atmosferei Americii inceputului anilor 60. Nu ii scapa nici un detaliu despre psihologia americana rurala de la acea vreme, nici un cotlon de bar, nici o nuanta de culoare si nici un iz crancen de fabrica din oraselele pe care Jake le viziteaza. Nivelul de documentare istorica, geografica si psihologica este monumental. Asa cum si autorul recunoaste intr-o nota de final, vrafurile de documente, arhive si carti despre acele vremuri, dar mai ales despre povestea ucigasului lui JFK, aproape ca atingeau tavanul camerei de lucru.

Paradoxul lui Jake este acela ca se simte un extraterestru in aceasta lume veche, iar referintele la lumea din care vine el, cu iPhone, seriale de televiziune, precum si referintele la Ray Bradbury, existenta Internetului, razboaiele moderne, chiar moda vestimentara si subtilele aluzii la o societate de consum bizara, toate acestea iti dau o senzatie contradictorie.

Esti in trecut, dar esti si in prezent si nu mai stii, la fel ca si Jake, unde ar fi mai bine sa ramai. Salvarea presedintelui american devine pentru Jake o misiune si un legamant, o cursa nebuneasca, dar si o cale de a gasi iubirea adevarata si fiecare pas pe care il face, fiecare viata pe care o atinge, fiecare drum pe care il imparte cu altii, toate il poarta firesc spre o concluzie mai mult sau mai putin confortabila emotional pentru noi, cei de aici, din taramul prezentului.

Nu ai cum sa nu te inclini in fata regelui cand iti dai seama ca isi imbunatateste stilul scriitoricesc o data cu trecerea timpului. Am remarcat la el, si remarc si acum cu bucurie, un mod insolit de a isi incheia subcapitolele, de a pune punct povestii astfel incat momentul de respiro sa nu relaxeze cititorul, ci din contra, sa il tensioneze si mai tare.

Imi plac expresiile brutale, de mahala, perfect lipite pe cadre si personaje brutale, imi plac figurile de stil si, mai ales, imi place sinceritatea cu care King descrie mizeria urbana si sufleteasca a acelor timpuri. S-a ferit de apologia unui trecut american glorios si nu a facut rabat in a oferi informatii pertinente, chiar daca nu intotdeauna pe gustul publicului amator de conspiratii. Dar a imaginat un viitor apocaliptic si un nivel de alienare umana exact asa cum stie el mai bine sa o faca.

Pe langa lectia de istorie pe care ne-o da autorul, ne ofera cu prilejul acestui roman si o dilema filozofica, daca nu chiar morala. E bine sa incerci sa schimbi cursul istoriei? Este acceptabil sa salvezi un om cu pretul distrugerii altora? Pana unde te poti juca de-a Dumnezeu si cand te poti opri? Cand trebuie sa te opresti din bataia de aripi ca sa nu mai risti inca un uragan?

Devenit Omul Fara Timp, Jake Epping ne lasa sa introspectam nu numai o pagina de istorie care sangereaza inca in inimile a miliarde de oameni, nu numai o poveste de dragoste fara inceput si fara sfarsit, ci ne lasa sa ne exploram pe noi insine. Ce-ar fi daca "vizuina de iepure" ar fi la noi in camara? Ce-ar fi daca am putea schimba trecutul ca sa influentam viitorul? Si daca am face-o, am putea sa purtam povara crucii destinului intregii omeniri?

JFK 11.22.63 are putin peste 800 de pagini. O citesti ca si cand ar avea 80. Nu este King si totusi este King acolo, ajuns la o maturitate scriitoriceasca inegalabila, cu o forta a imaginilor senzoriale care iti taie respiratia si cu un recital al personajelor demn de Premiile Oscar.

Editura Nemira

Autor: Andreea Sterea

www.nemira.ro

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#JFK Stephen King, #carte JFK Stephen King , #carte