Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce mai citim?: Lumina ce se stinge

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 07:08
2136 citiri
Ce mai citim?: Lumina ce se stinge
Foto: Nemira

La ora actuala, George R. R. Martin nu mai are nevoie de nicio prezentare. Romanele din seria "Cantec de gheata si foc" au castigat numeroase premii pentru literatura de-a lungul anilor, transformandu-l pe Martin intr-unul dintre cei mai apreciati scriitori contemporani.

Mai mult decat atat, transpunerea pe micul ecran a serialului "Game of Thrones" a consolidat pozitia lui Martin printre cele mai mari nume din literatura S&F. Castigator al celor mai prestigioase distinctii din televiziune, serialul a castigat inimile a milioane de fani de pe intreg globul.

Ce mai citim?: Arrhetonul

Dar oricat de celebru ar fi acum George R. R. Martin, nu putem sa nu fim tentati sa exploram lucrarile scrise la inceputul carierei. O intoarcere la origini inseamna o mai buna intelegere a operei marelui scriitor.

Volumul "Lumina ce se stinge" reprezinta romanul de debut al lui Martin, si, mai mult decat atat, este considerat de cititori si critici un roman-cheie pentru ce avea sa devina ulterior epica serie "Cantec de gheata si foc".

"Lumina ce se stinge" are toate elementele unui space-opera de proportii semnificative si nu o data s-a spus despre roman ca este un alt fel de Urzeala Tronurilor, dar mutat in spatiu, cu personaje la fel de complexe si cu o intriga ce prefigureaza un vizionarism desavarsit ce anunta inca din acele vremuri timpurii talentul inconfundabil al lui Martin de a da greutate, suspans si maretie scrierilor sale.

Ce mai citim?: Istoria duelului. Pasiunea francezilor

Eroii lui Martin nu sunt unii obisnuiti si cu siguranta ca nu traverseaza situatii obisnuite. Pe taramul amenintat de intunericul total, apar si se dezvolta personaje memorabile, pentru ca, daca Martin stie sa faca ceva cu adevarat bine, atunci stie sa exploateze caracterele umane cu finetea unui psiholog.

Ce mai citim? Viata ca o teapa

"Lumina ce se stinge", roman de actiune si de anticipatie, am putea spune chiar, are darul de a ne introduce in mintea si stilul autorului. Regasim cu fascinatie imagini vizuale de o estetica deosebita, personaje marcate de un umanism zguduitor, precum si elemente ale fantasticului perfect imbinate cu itele realitatii.

Un roman viguros ca si constructie plastica, o poveste palpitanta si induiosatoare, in acelasi timp, "Lumina ce se stinge" nu numai ca ii face cinste autorului ei, dar este si motivul pentru care George R. R. Martin este pe drept apreciat de intreaga lume literara.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Lumina ce se stinge, #carte George R R Martin , #carte