Ziare.com

Ce mai citim? Omul care calatorea singur, de Constantin Virgil Gheorghiu

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 09:47

   

Ce mai citim? Omul care calatorea singur, de Constantin Virgil Gheorghiu
Constantin Virgil Gheorghiu s a nascut in localitatea Razboieni, Neamt. A studiat filosofia si teologia la universitatile din Bucuresti si Heidelberg. In anul 1940 a obtinut Premiul Regal de poezie pentru cartea Caligrafie pe zapada. In 1942 a fost numit secretar de legatie la departamentul Relatii Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

Scriitorul s-a opus regimului comunist, iar in 1948 s-a stabilit in Franta. Romanul sau "Ora 25" l-a consacrat definitiv in lumea libera, insa descoperirea unei opere aparute in timpul razboiului, favorabila redobandirii Basarabiei, ii va aduce o serie de atacuri violente in presa occidentala, autorul fiind acuzat, pe nedrept, de antisemitism.

Dupa ce petrece un timp in America de Sud, Virgil Gheorghiu decide ca isi explice atitudinea intr-un nou roman, numit "Omul care calatorea singur".

Pe 23 mai 1963, Gheorghiu a fost hirotonit preot al Bisericii Ortodoxe Romane din Paris, in iunie 1966 si a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Adevarata vocatie a lui C.V. Gheorghiu ramane insa cea literara.

Mai multi specialisti sunt de parare ca romanul "Omul care calatorea singur", aparut acum pentru intaia oara pe piata romaneasca de carte, este considerat a fi cea mai buna carte a lui C.V. Gheorghiu, fiind tradus in zeci de limbi.

Editura Sophia

www.sophia.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1266 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor