Ce mai citim Play-back

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:43
2025 citiri
Ce mai citim Play-back
Foto: Nemira

Play-back, de Raymond Chandler

V-ati fi gandit vreodata ca unicul, cinicul, fascinantul detectiv Philip Marlowe va primi o propunere de insuratoare? V-ati fi gandit ca Raymond Chandler, scriitorul care a dus genul crime/thriller pe culmile gloriei, va pune capat seriei de romane care il are ca protagonist pe Marlowe cu un happy-ending?

Ei bine, "Play-back" este ultimul roman finalizat integral de Chandler, un cantec de lebada, poate, in care autorul inchide cercul si ne ofera o ultima aventura a lui Marlowe, ajuns acum la varsta mijlocie, "un barbat obosit si mediocru, cu un viitor nesigur", asa cum se autodescrie, in incercarea de a eschiva elegant cererea in casatorie din partea unei femei frumoase si bogate care a facut nu numai obiectul direct al cazului pe care l-a investigat, dar si subiectul unei nopti de dragoste pasionale candva in cursul povestii.

Acest roman, considerat destul de slab de unele voci, se concentreaza mai putin pe actiunea pura si dura cu care ne-a obisnuit Chandler, pe intrigile incalcite si palpitante sau pe o pleiada de personaje care oscileaza intre sinistru si seducator.

Play-back are o poveste simpla si un scenariu destul de clar, in comparatie cu alte romane in care cititorul era aruncat dintr-un mister in altul fara nici un fel de preaviz.

Ce mai citim? Cantonierul

Sa nu intelegeti gresit, povestea este departe de a fi liniara si plictisitoare, personajele departe de a fi uni-fatetate, iar Marlowe departe de a iesi la pensie. Ceea ce este diferit la ea este unghiul din care autorul ni-l ofera pe celebrul detectiv si problemele profund umane pe care le dezvolta.

Cu toate acestea, "Play-back" nu poate dezamagi, desi este scrisa intr-un registru diferit de ceea ce asteptam de la Chandler. Romanul este plin de descrieri de un umor nebun, cu comparatii si metafore care l-au facut celebru pe autor si l-au propulsat pe Marlowe in galeria celor mai sarcastici si spirituali detectivi ai lumii, cu dialoguri alerte si vii si cu o serie de scene pline de vitalitate si aparent intamplatoare, ce orbiteaza in jurul intrigii principale, oferindu-i acesteia unitate si complexitate.

Frumusetea acestei carti rezida tocmai in schimbarea de ton si perspectiva, urmarind un erou care simte intim trecerea timpului si care devine din ce in ce mai animat de dorinta de a se conecta la lumea din jurul lui.

Acest lup singuratic si neinfricat, acest monument al incoruptibilitatii devine mai uman, capata o aura de sensibilitate, fara a-si pierde din calitatile pentru care il iubim. Una dintre cele mai frumoase scene ale acestei carti si poate ale intregii opere a lui Chandler este reprezentata de lungul dialog dintre Marlowe si Henry Clarendom IV despre dragoste, moarte si religie.

Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Cehii

Marlowe nu este numai detectivul inclinat spre confruntari corp la corp, nu este numai "baiatul rau" care seduce si pleaca, nu este numai detectivul care ar merge in cautarea adevarului pana la capatul pamantului. Marlowe devine in acest roman un barbat ancorat in propria-i realitate, care poate obosi, poate iubi si se poate integra intr-o aparenta normalitate pe care si-a refuzat-o mult timp pana acum.

Aparentele digresiuni nu fac altceva decat sa dea consistenta acestui roman politist, de altfel palpitant si plin de rasturnari de situatie, in dulcele stil clasic al lui Chandler, dar au rolul si de a ne pregati incet-incet pentru o iesire de pe scena in aplauzele tuturor.

Un roman pentru colectionari, un roman pentru cei care il cunosc si il iubesc pe Marlowe, o aventura cu final neasteptat si fericit, incununarea carierei lui Chandler si ultima tusa de culoare in conturarea personalitatii lui Marlowe. De neratat.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Play back Raymond Chandler, #Raymond Chandler scriitoar, #carti Raymond Chandler , #carte