Ce mai citim? Richter 8.9

Joi, 09 Mai 2013, ora 08:22
2468 citiri
Ce mai citim? Richter 8.9
Foto: Nemira

Richter 8.9, de Andrei Calaras

E tanar. Si e pictor. Ba chiar unul care vorbeste la per tu cu geniul. Lumea artistica a Parisului, atat de plina de mofturi si toane in general, il primeste cu bratele deschise, il rasfata si ii accepta capriciile ca un amant cu experienta.

Si totusi intriga nu are de-a face cu succesul tablourilor sale. Intriga intervine intr-o buna zi, in una din statiile metroului parizian. Un vagabond, cu parul ravasit si barba destrabalata ie chipul neingrijit, un clochard, asa cum il va numi in continuare autorul, se arunca in fata metroului. Si moare. Inainte insa de a-si gasi sfarsitul, vagabondul ii incredinteaza tanarului nostru artist o coala, reproducere dupa o pictura a semi-obscurului Domenico Fetti.

Si de aici inainte, viata niciunuia dintre personaje nu mai poate fi considerata banala. Fara sa isi doreasca la inceput sa gaseasca un sens in pictura infatisandul pe Arhimede cugetand, personajul principal se vede nevoit sa se angajeze intr-o cursa care ii dezvaluie mai mult decat a stiut ca va cauta.

Ce mai citim? Cantonierul

Rand pe rand, persoanele cu care intra in contact pentru afla mai multe informatii despre vagabond incep sa moara. Iar el incepe sa fie speriat, pe masura ce descopera ca si el este urmarit, pentru mostenirea pe care nu a cerut-o.

O lume fascinanta se deschide pornind de pe holurile Facultatii de Fizica din Paris si continuand in subteranele unei istorii a artei, a gandirii, a filosofiei si francmasoneriei, istorie care se pare ca are mult mai multe de spus decat ceea ce se gaseste in manuale.

Ca si in cazul primului roman al sau, "Ziua a 7-A", autorul isi creeaza misterele prin reinterpretare. Pornind de la fapte sau date istorice si artistice concrete, el inchipuie parcursuri alternative prin care respectivele elemente apar in contemporaneitate. Si savoarea unei aventuri cum se cade tocmai de aicea porneste. De la drumul acesta inapoi. De la prezent inspre trecut, drum de descoperire si revelatii, drum de reevaluare a unor conceptii pe care opinia generala le considera stabile si fundamentate.

Desi porneste lent, ritmul scriiturii se inteteste pe masura ce evenimentele o cer si echilibrul acesta dintre viteza de desfasurare a faptelor si reactiile interioare ale personajului principal - singurul in mintea caruia autorul ne lasa sa privim - confera cursivitate si lejeritate lecturii. Cu alte cuvinte, nu avem niciodata impresia ca am descoperit mai mult sau prea mult din ceea ce s-a petrecut deja, dar nici ca aventurierul nostru pictor ramane cu ceva dator in fata evenimentelor care il angajeaza.

Ce mai citim? Oase de sepie

"Richter 8.9" este un roman cu oameni si despre oameni. Dincolo de fantasticul care tese intrigi, de atmosfera atat de usor recognoscibila a citadinului parizian, a irealului care ne devine prietenos pe masura ce ne impropriem scenariul creat de autor, cel de-al doilea roman al lui Andrei Calaras ramane fidel stilului cu care s-a prezentat in fata noastra acum cativa ani - o aventura care se insinueaza treptat si odata ce te-a prins de mana, te ia si te duce unde pofteste, cu un dor suav de mister si minuni!

Autor: Cristinel Dadal

Editura Nemira

www.nemira.ro

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#carte Richter 8 9, #Richter 8 9 Andrei Calaras, #carti Andrei Calaras, #carti Nemira , #carte