Ce mai citim?: Tour de France

Joi, 14 Februarie 2013, ora 10:46
2054 citiri
Ce mai citim?: Tour de France

Tour de France, de Julian Barnes

Julian Barnes este unul dintre cei mai cunoscuti autori britanici contemporani. Laureat al unor premii internationale pentru literatura, scriitorul a intrat in atentia publicului roman mai ales prin intermediul cartii "Sentimentul unui sfarsit", pentru care a primit si prestigiosul premiu Man Booker.

Un om care a trait prin si pentru carti, Barnes a oferit lumii peste 15 lucrari. "Cafe au lait", "Tristeti de lamaie", "Papagalul lui Flaubert", "Iubire etc.", "Porcul spinos" sunt numai cateva dintre volumele pe care cititorul roman le poate explora in profunzime.

Autor prolific, eclectic si de un rafinament neobisnuit al stilului, Barnes poate fi considerat exceptia care confirma regula ca englezii si francezii sunt inca protagonistii unui subtil conflict cultural si social.

De ce este Barnes o exceptie? Pentru ca pedantul si discretul autor britanic iubeste Franta ca pe propria sa patrie, recunoscand nu o data admiratia profunda pe care o are pentru poporul si cultura acestei tari care, la randul ei, si-a pus definitiv amprenta asupra operei sale.

Tour de France este poate cea mai glorioasa oda pe care Julian Barnes a inchinat-o Frantei, oferind lumii intregi o colectie de eseuri care dezbat, sensibil sau ironic, admirativ, dar realist, documentat dar liric, o serie de aspecte ce sunt definitorii pentru cultura si istoria franceze: de la Truffaut la Boris Vian, de la Flaubert la George Sand, de la comentarii sarcastice dar pline de caldura asupra tabieturilor si hachitelor unor oameni de seama ai Frantei si pana la perspectiva proprie asupra celebrei gastronomii franceze, Barnes face acest "tour de force" nu din perspectiva turistului, ci a omului de litere, profund fascinat de o tara ce reprezinta chiar si in zilele noastre un simbol si un leagan pentru tot ce a devenit cultura universala.

Ce mai citim Play-back

Strabatand istoria, viziunea lui Barnes asupra Frantei ni se dezvaluie inca de la inceput pe un ton plin de respect, dar nu lipsit de umorul fin si uneori de ironia specifice autorului britanic.

Inca din primele pagini scriitorul ne invita sa facem acest traseu impreuna cu el, iar primul sentiment este ca nu ne vom putea dezlipi de acest volum pana cand nu il vom parcurge pe tot. Si cum sa te desprinzi, cand in paginile sale gasim adevarate bijuterii, slefuite de autorul care a cucerit lumea literara internationala explorand teme precum nefiinta, familia, timpul sau istoria?

Cum sa abandonezi turul, cand la fiecare cotitura stii ca te asteapta noi surprize, noi analize, noi viziuni?

Sa il descoperi pe Flaubert ca om si scriitor, sa ii intelegi monumentalitatea lui Charles Dickens, vazut de pe partea cealalta a Canalului Manecii, sa tragi cu ochiul pe dupa perdea, direct in dormitorul lui George Simenon, toate acestea, dar si multe alte incursiuni in intimitatea personala si profesionala a marilor reprezentanti culturali ai Frantei devin pentru cititor tot atatea motive ca sa isi acorde o vacanta pentru a participa la Tour de France alaturi de Julian Barnes.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Julian Barnes Tour France, #carti Julian Barnes, #Barnes Tour de France , #carte
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
In fine un bun articol, scris intr-o limba romana eleganta si