Ce mai citim? Ultimul templier

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 07:20
3603 citiri
Ce mai citim? Ultimul templier
Foto: Nemira

Ultimul templier, de Raymond Khoury

Se dau: un roman care a stat pe lista de bestseller-uri a publicatiei New York Times timp de 22 de saptamani la rand, un autor debutant cu o cariera impresionanta ca si scenarist si o poveste care a fost transformata intr-o mini-serie pentru televiziune de catre NBC.

Se cere: dezlegarea unei enigme de proportii... istorice

Incercati sa ridicati valul de mister care acopera orice teorie a conspiratiei si veti gasi, aproape inevitabil, Cavalerii Templieri la oricare dintre capetele intrigii, dar cel mai probabil direct la sursa sau oricum in jurul ei.

Deveniti atat de puternici incat au ajuns sa nu mai raspunda pentru faptele lor decat in fata Papilor Bisericii Catolice, Cavalerii au atins la un moment dat un prag de neiertat: sa nu mai dea socoteala nimanui altcuiva decat propriului lor Ordin.

Nu a trecut mult timp pana cand indrazneala i-a facut sa piarda favorurile Papalitatii, iar ei sa pice in dizgratie.

Povesti, mituri, fapte oarecum documentate, dar mai ales numeroase legende (cel mai des) contradictorii s-au nascut de atunci incoace in jurul Cavalerilor Templieri si toate converg spre ideea ca acestia sunt pastratorii unor secrete de temut, ale unor comori nemaivazute, ale unor informatii care sunt misterios pastrate si lasate mostenire din generatie in generatie.

"Ultimul templier", romanul de debut al lui Raymond Khoury - un respectat om de televiziune si scenarist de film -, se centreaza pe povestea unui secret al Templierilor despre care se spune ca are puterea de a zgudui temeliile umanitatii insesi.

Daca simtiti ca ati mai auzit asta undeva, probabil nu va inselati. De la Umberto Eco incoace, ca sa nu mai vorbim de senzatia pe care a facut-o Dan Brown la vremea lui, literatura internationala a avut intotdeauna o preferinta aparte pentru Ordinul Templierilor si enigmele tesute in jurul lor.

In acest roman, autorul a avut sinceritatea si prezenta de spirit de a nu pretinde ca vine cu o idee absolut noua si originala (iar trimiterile la lucrarile lui Eco sunt o dovada in acest sens), ci a vrut sa spuna o poveste altfel. Si asta i-a reusit.

Premisa este aproape clasica: un jaf la Muzeul Metropolitan din New York devine scanteia care aprinde masinaria conspiratiei. Ocazia cu care Templierii ies la lumina este dezvelirea unui exponat intitulat "Comorile Vaticanului", sau, mai specific, un artefact despre care se spune ca reprezinta cheia cu care se poate dezvalui un adevar ce va distruge insusi crestinismul. Patru cavaleri ataca muzeul, dispar cu artefactul si cursa tocmai ce a inceput.

O investigatie a FBI se pune imediat in miscare si un agent special cu experienta in anti-terorism devine anchetatorul principal. Sean Reilly este un personaj destul de bine conturat, cu o personalitate puternica si dotat cu un umor interesant, care ii pune in valoare personalitatea.

Apare si personajul feminin, de data aceasta nu atat de secundar, asa cum ne-am astepta. Tess Chaykin este de profesie arheolog, pasionata de istoria Templierilor si convinsa ca artefactul sustras are o valoare si o putere chiar mai mari decat se poate banui.

Placut surprinzator, Khoury sparge in acest roman un cliseu care a suprasaturat cititorul de aventura si suspans: obisnuiti fiind cu un personaj masculin alpha, de regula gandim polul feminin in termeni de "ajutor de erou". Aici suntem uimiti cum sclipitoarea Tess devine in anumite momente ale actiunii un adevarat soldat in numele gasirii si dezvaluirii adevarului, punandu-l in umbra chiar si pe Reilly. Ceea ce nu e rau deloc, daca stam sa ne gandim ca in aproape orice creatie de acest gen personajele feminine confirma spusele ca in spatele oricarui barbat de succes se afla o femeie puternica.

Aici, autorul ii da lui Tess un glas, o personalitate proprie, o inzestreaza cu vigilenta, logica, o abilitate extraordinara de a rezolva probleme si de a lua decizii.

Cuplul format de cei doi devine astfel echilibrat, jocul "actoricesc" nefiind monopolizat numai de catre unul din ei. Replicile sunt atent gandite, dialogurile sunt rapizi, incitante, cu un ritm aparte.

Nu e de mirare ca iti doresti sa ii vezi pe cei doi miscandu-se si discutand aievea pentru ca scriitorul aduce din cinematografie in roman exact senzatia de pelicula, de personaje reale filmate in timp real, ne da senzatia permanenta de viu, suspansul fiind la el acasa.

Cei doi sunt atrasi, asadar, in istoria intunecata si ascunsa a Cavalerilor Cruciati si devin implicati intr-un joc fatal de-a soarecele si pisica, alaturi de ucigasi sinistri in timp ce fac o cursa nebuneasca de-a lungul a trei continente pentru a recupera secretul pierdut al Templierilor.

Toata lumea are propria agenda de urmat: sunt cei care vor sa dezvaluie secretul in fata intregii lumi, sunt cei care vor sa isi mentina status-quo-ul si mai sunt si cei nesiguri in legatura cu ce vor de fapt. Khoury se descurca foarte bine in prezentarea argumentelor sustinute de oricare dintre parti, chiar daca oponentii se prezinta la linia de start cu nivele egale de cruzime pe care nu ar pregeta sa o dezlantuie, numai ca sa se asigure ca ceea ce isi doresc, va avea intr-adevar loc.

In acelasi timp, Khoury poarta cititorul in timp, intermitent, dar cu un stil aparte, in trecut si in prezent, introducandu-l in elemente de istoria secolului XIII, facandu-l sa priveasca printr-o lupa la evenimente, mistere si personaje ale acelor vremi, pentru a descoperi intr-un final adevarul pentru care moartea nu este un pret prea mic de platit.

Experienta vasta a lui Khoury ca si scenarist ii da romanului calitati deosebite. Viziunea sa narativa este cinematografica, iar povestea se dezvaluie treptat ca un film real, juxtapus peste imaginatia noastra.

Cititorii isi vor dori fie sa vada pelicula pe marele ecran, fie sa citeasca mai multe carti ale autorului, nu neaparat in aceasta ordine.

Unul dintre avantajele acestei carti este ritmul alert, capitolele scurte facand-o sa fie o lectura usoara si agreabila, in ciuda volumului manuscrisului. Chiar daca fanii si mai ales "cunoscatorii" din sfera istoriei si misterelor Cavalerilor Templieri ar avea de comentat asupra subiectului poate aparent previzibil, ei vor avea totusi o surpriza la final: Khoury da o intorsatura neasteptata lucrurilor, chiar atunci cand toata lumea se pregatea sa traga cortina, povestea capatand pe ultima suta de metri o alta nuanta si semnificatie.

Ca un maestru al cinematografiei, autorul nu lasa genericul sa curga pana cand nu este sigur ca toate efectele speciale si-au indeplinit scopul: crearea suspansului la cote maxime.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#carte Ultimul templier, #Ultimul templier Raymond Khoury, #carti Raymond Khoury , #carte